9 zásad, jak napsat kvalitní životopis | VímVíc.cz

9 zásad, jak napsat kvalitní životopis

18. 03. 2017

Možná už jste přišli na to, že v dnešní době na životopisu opravdu záleží. Jak napsat dobrý životopis, který každého na první pohled zaujme?

9 zásad, jak napsat kvalitní životopis

Ačkoli to tak vypadat nemusí, napsat opravdu dobrý životopis je celkem věda. Je třeba dát si při psaní pozor na spoustu věcí, díky kterým by váš životopis ztratil svou důvěryhodnost. Inspirujte se našimi tipy, jak napsat kvalitní životopis.

Personalisté věnují každému životopisu v průměru ani ne 20 vteřin.

Zásada č. 1: Žádné pravopisné chyby

Tohle by měla být opravdu pro každého zásada číslo 1. Pokud nechcete, aby váš životopis skončil okamžitě v koši, několikrát si po sobě svoje CV zkontrolujte. Čtěte jej pozorně a nezanechte po sobě ostudu. Nejsou vhodné ani žádné hovorové výrazy nebo slangy, naopak ale využijte odbornou terminologii nebo různé zkratky, které se k vašemu oboru vztahují. Ukážete tak, že tomu, co děláte, skutečně rozumíte.

Zásada č. 2: Důležité zkušenosti

Zvýrazněte zkušenosti, které pro vás byly klíčové, a které vám také přijdou velmi hodnotné. Často se také doporučuje pozměňovat v závislosti na tom, na jakou pozici jej posíláte. Pro některou bude určitá znalost či zkušenost hodnotná, pro jinou může být bezvýznamná.

Například hlídání česko-portugalských dětí je pro práci v mateřské školce hodnotné, pro kancelářskou činnost ale nikoli. Někdy ale není tak jednoduché odhalit, jaká zkušenost by byla pro onu práci klíčová. Proto - pokud si nejste jisti -  uveďte to, co vám přijde relevantní, a pozměňováním životopisu se netrapte.

Zásada č. 3: Hodnotná pracovní minulost

Táto zásada souvisí se zásadou číslo tři. To, že jste na základní škole roznášeli letáky, se bude hodit tehdy, pokud jste nyní na škole střední, a hledáte svoji první „vážnější“ brigádu. Díky tomu ukážete, že již máte určitou pracovní zkušenost, a že se práce „nebojíte“. Pokud jste však dávno přesáhli třicítku a máte už za sebou i zajímavější pracovní zkušenosti, roznášení letáků do strukturovaného životopisu opravdu nezmiňujte. Vždy se snažte přizpůsobit CV vašemu věku a předpokládaným požadavkům vašeho potenciálního zaměstnavatele.

Zásada č. 4: Stručnost především

Vzhledem k tomu, že personalisté se věnují každému životopisu přibližně 20 vteřin, pamatujte na to, že čím stručnější a přehlednější životopis, tím lépe. U každé zkušenosti uveďte, co jste měli v práci na starost a čeho popřípadě také to, čeho jste dosáhli.

Pamatujte na to, že životopis by neměl přesáhnout dvě A4.

Zásada č. 5: Přehlednost

Životopis by měl zaujmout na první pohled. Toho dosáhnete nejen stručností, ale hlavně také systematičností a přehledností. Vytučněte každou pozici, kterou jste absolvovali a každému oddílu věnujte vhodný nadpis. Pomůžete tak tomu, že se personalista bude ve vašem životopisu lehce orientovat, a nepřehlédne důležité znalosti a zkušenosti.

Zásada č. 6: Pište pravdu

Někdo si pozice trochu vylepšuje, to ale není ta správná cesta. Zaměstnavatel pak může najít váš životopis někde jinde, v neupravené formě, a vy tak budete působit velmi neseriózně. Pište proto do životopisu jenom pravdu a nevymýšlejte si pozice, které jste neabsolvovali. Mohla by z toho být velká ostuda. Na druhou stranu, věnujte se veškerému pojmenování. Někdy stačí pro stejnou pozici použít některé synonymum a vše bude najednou znít honosněji. Promýšlejte proto to, co do životopisu píšete a jak.

Zásada č. 7: Vynechte staré zkušenosti

Tento bod tak trochu souvisí s třetí zásadou. Pokud máte delší praxi, vynechte starší zkušenosti a popište až novodobou historii anebo popište jen ty pracovní zkušenosti, které pro vás měly určitou hodnotu.

Zásada č. 8: Žádné osobní popisy

Do životopisu neuvádějte vaši váhu, výšku, barvu vlasů, sexuální orientaci, politické přesvědčení ani náboženskou orientaci. Do vašeho CV nemusíte přikládat ani fotografii, nicméně nutno zmínit, že v současné době vám vaše vzhledná fotografie může k vaší vysněné pozici velmi pomoci.

Zásada č. 9: Poproste známé, ať si váš životopis přečtou

Nejen tehdy, pokud si nejste jisti svým pravopisem, dejte svůj životopis přečíst známým. To, co jste vy přehlédli, může jiného praštit do očí. Může odhalit chyby, které jste vy přehlédli a upozornit vás na ně. Stejně tak může najít nevhodná slovní spojení, která vám zněla správně, ale v celém kontextu nepůsobí dobře. Také může odhalit nějaké vaše neskutečné znalosti a zkušenosti, které vám sice přišly relevantní, ostatním ale mohou připadat nepodstatné.

Jak napsat dobrý životopis?

Každy životopis by měl obsahovat několik údajů, které personalistovi přiblíží kdo jste

Osobní údaje

Jméno, adresa, telefon, e-mail, datum narození (to není povinné, nicméně většinou se píše), můžete také vložit fotografii, pamatujte ale na to, že by neměla být vyzývavá, ale naopak neutrální a s žádným nebo neutrálním pozadím.

Dosažené vzdělání

Dále popište vaše dosažené vzdělání. Napište od kdy, do kdy jste školu absolvovali, o jakou školu se jednalo a jaké bylo její zaměření.

Předchozí zkušenosti

Dále vypište, jaké jsou vaše pracovní zkušenosti, na každý řádek jednu práci. Kdy pracovní poměr vzniknul, kdy zaniknul, popřípadě zda stále trvá. Názvy firem, společností nebo organizací pište tučně, ať je hned jasné, s kým jste spolupracovali.

Jazykové znalosti a další kurzy

Místo pro vypsání znalosti jazyků s dodatkem přesné jazykové úrovně, kterou ovládáte. Dále sem vypište ostatní kurzy, které jste absolvovali.

Dále už se životopisy mohou lišit v závislosti na vystudovaném oboru. Někdo také ještě zmiňuje řidičský průkaz, vlastnosti a zájmy a na další stránku poté vkládá odkazy na ukázky jejich práce, webu, nebo třeba článků.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis