7 TOP: Nahradí Vás v práci umělá inteligence? | VímVíc.cz

7 TOP: Nahradí Vás v práci umělá inteligence?

28. 02. 2020

Věda a technika se posouvají stále dál. Dnes máme k dispozici vynálezy, které nám v mnohém usnadňují práci a o nichž se nám kdysi ani nesnilo. Věda je natolik pokroková, že někteří varují před skutečností, ve které by některé pracovní profese mohla nahradit umělá inteligence. Někde se to může stát už v řádu desítek let. Máte strach, že i vás můžou v práci nahradit roboti? V tomto článku vám přinášíme přehled profesí, kterým hrozí z hlediska lidské pracovní síly zánik.

7 TOP: Nahradí Vás v práci umělá inteligence?

Jak vás může umělá inteligence nahradit v práci?

Přemýšlíte někdy nad tím, zda byste si měli hledat uplatnění v jiném oboru, nebo dokonce absolvovat rekvalifikační kurz? Pokud ne, možná by byly takovéto úvahy na místě. O tom se nyní můžete přesvědčit sami. Některé pracovní profese totiž v budoucnu čeká zkáza. Alespoň co se týče lidské pracovní síly. Může se stát, že místo člověka bude práci vykonávat robot, nebo nějaký počítačový software. A klidně se může jednat i o vaši pracovní pozici.

Může to znít jako popis scénáře science-fiction filmu z budoucnosti. Ale bohužel tomu tak není. Některé profese už dnes roboti vykonávají za vás, nebo alespoň částečně. Možná si to ani neuvědomujete, ale pokaždé, když v ruce držíte tištěné médium, nebo když jdete nakupovat do supermarketu, setkáváte se s umělou inteligencí. Za sazeče písmen v novinách dnes dělá práci obyčejná tiskárna, kterou dnes považujete za běžnou součást života. A takových ztrát v oblasti pracovních míst bude akorát přibývat.

Kdy a jaké práce kvůli umělé inteligenci zmizí?

Nemusíte se bát, že zítra za vámi přijde šéf a oznámí vám, že od teď místo vás bude v kanceláři sedět robot. Tak rychle technika předchozí věci nenahrazuje. Úbytek míst na trhu práce se děje postupně a může trvat několik let. Například v Londýně kvůli umělé inteligenci během 15 let svou práci ztratilo 33 000 sekretářek, 30 000 účetních a 16 000 prodavaček.

Podobný osud čekal i zaměstnance jedné investiční banky. Z 600 zaměstnanců, kteří vyřizovali klientům obchody s akciemi, zbyli pouze dva. Během sedmnácti let byla profese této většiny nahrazena softwarem, který transakce prováděl za ně. Proč se tomu tak stalo? Počítač jednoduše spočítá i několik set transakcí během pouhé minuty, což běžný člověk nedokáže.

Největší riziko umělá inteligence představuje pro lidi, kteří se věnují stereotypní a předem dané práci. Tou mohou být již zmíněné prodavačky, ale také dělníci v továrnách. Dnes roboti ve fabrikách skládají a plní krabice, dokážou řezat materiály na stejně dlouhé kusy, nebo dokonce sestavovat auta. Obávat by se ovšem měli i lidé s vysokoškolským vzděláním. Někteří odborníci však náhradu pracovní síly tímto způsobem nezavrhují. Naopak v ní vidí pozitivum, a to především v tom, že se lidé budou moci věnovat psychicky náročnější a méně fyzicky únavné práci. Je tedy možné, že monotónní práce se z trhu vytratí nejdříve.

Největší riziko umělá inteligence představuje pro lidi, kteří se věnují stereotypní a předem dané práci. Ohroženy jsou prodavačky a dělníci v továrnách.

Nahrazování prodavaček a pokladních

To už se pomalu děje nyní. Místo prodavaček vidíme v supermarketech samoobslužné pokladny. Velkých obchodních řetězců, které robotické pokladny nevyužívají, není minimum. S úsměvem za pultem vás dnes přivítá leda majitelka malé samoobsluhy na vesnicích či malých městech. Pokladny, které už neovládá člověk využívají u nás například obchody Tesco, Albert, Globus, ale třeba také Ikea.

Robotické pokladny měly především pomoct s odstraněním nepříjemného čekání ve frontě, které v zákaznících akorát vyvolalo z celého nákupu nechuť. Celý proces se tak náhle urychlil. V supermarketech sice pár klasických pokladen, které obsluhují prodavačky zůstalo, ale je jich minimum a možná i ty v budoucnu zmizí. Přestože se se samoobslužnými pokladnami setkáváte většinou v obchodech s potravinami, kde jsou dlouhé fronty běžné, je do velké míry pravděpodobné, že se tito roboti rozšíří i do obchodů s ostatním zbožím. Možná budete za pár let nakupovat oblečení a elektroniku stejným způsobem, jako dnes rohlíky v Tescu. Dalším důvodem zániku profese pokladní je fakt, že čím dál více lidí nakupuje online.

Řidiči, piloti a taxikáři

Další pracovní místa, která by se měla pomalu obávat svého zániku, jsou profese vykonávané v oblasti dopravy. A to především řidiči jak vlaků, metra, autobusů a tramvají, ale také taxikáři a v delším časovém horizontu smutný osud nejspíš stihne i piloty. Linka metra bez řidiče jezdí v Paříži už několik let. Ovšem už se také testují první autobusy bez řidičů například v estonském Tallinu a v některých švédských městech.

Pravidelně už však cestující přepravuje autobusová linka bez řidiče v bavorském lázeňském městečku Bad Birnbach. Cestující vozí na trase z nádraží do lázní, která je dlouhá přibližně 700 metrů. Německý dopravce Deutche Bahn plánuje rozšíření samostatného vozu i do dalších německých měst, takže se jím za pár let možná svezete i v Hamburku. Investice do autobusu s řidičem by se prý dopravcům nevyplatila.

Číšníci a kuchaři

Někteří tvrdí, že umělá inteligence by mohla v budoucnu nahradit i profese v hoteliérství. Z restaurací zmizí číšníci a dost možná i kuchaři. Celý nový systém v restauracích by měl být založen na elektronických objednávkách. Při vchodu do gastro podniku si jednoduše objednáte jídlo přes chytrý telefon či tablet. Objednávka se od vašeho stolu automaticky pošle přímo do kuchyně, kde už se o ni postarají další.

Vaše jídlo však nemusí vařit lidské ruce. O přípravu pokrmu se budou starat rovněž roboti. Ti budou naprogramováni tak, že přípravu snídaně, oběda, dezertu či nápoje zvládnou sami a bez pomoci. Recept budou mít zakódován v sobě a budou ho znát nazpaměť, podle něj pak zvládnou pokrm hravě vytvořit. Možná si kladete otázku, jak se dostane jídlo z kuchyně na stůl. To pro roboty nebudu žádné potíže. Robot kuchař předá talíř jinému robotovi. Buď se pokrm na váš stůl dostane po běžícím páse, nebo ho před vás dopraví robotický vozíček rozvážející jídlo po restauraci.

Dělníci v továrnách

Tento příběh je už známý. Pro ulehčení a urychlení výroby se v továrnách čím dál častěji objevují složití roboti, kteří likvidují pracovní místa různým dělníkům. U nás roboty najdete například ve výrobně Škodovky, nebo také v továrně na dorty Marlenka. Roboti dnes dokážou zvedat těžká břemena, sestavit díly v rekordně krátkém čase, nebo třeba manipulovat s výrobky tak obratně, že to člověk jen těžko svede.

Pro ulehčení a urychlení výroby se v továrnách čím dál častěji objevují složití roboti, kteří likvidují pracovní místa různým dělníkům. U nás roboty najdete například ve výrobně Škodovky, nebo také v továrně na dorty Marlenka.

Možná se vám vybaví scéna z filmu Karlík a továrna na čokoládu, kdy je otec živící rodinu přeložena na hůře placené místo jen proto, že ho v původní činnosti (šroubování uzávěrů na zubní pasty) nahradil robot. A to především proto, že práci dělal daleko rychleji. To znamenalo více zubních past, které se následně prodaly a pro majitele továrny to znamenalo vyšší zisky.

Pracovníci továren by se tedy měli mít na pozoru. Většinu pracovních míst totiž zaujala umělá inteligence a lidé už vykonávají jen tu práci, kterou roboti nesvedou. Například sestavování krabiček na potraviny atypických tvarů, nebo tvarování a plnění sladkých kuliček z těsta či odklízení nepořádku z pásu, který by mohl při dalším postupu dělat neplechu stále zůstává ještě v rukou lidí. Je ovšem jen otázkou času, kdy se firma pořídí další obratnější roboty, nebo kdy vědci vyvinou ještě dokonalejší model, který dokonale nahradí práci člověka. A příliš dlouho to trvat nebude.

Profese v bankovnictví

Na světě existují nejrůznější softwary a programy, které jsou využívány v bankovním sektoru a v oblasti financí. Proto z trhu práce zmizelo nemalé množství pracovních pozic pro sekretářky a účetní. Podobný osud by mohli do budoucna předpokládat také realitní makléři a zaměstnanci pojišťoven. Prodej, který se zřejmě nebude týkat jen nemovitostí, se přesune na internet. Online aplikace pak zprostředkují kontakt mezi prodávajícím a kupujícím.

V současné době také mnoho pojišťoven dává přednost hlášení pojistných událostí online. Stačí vyplnit formulář a údaje doputují do pojišťovny samy. Například platební aplikace Twisto, která řeší půjčky, testuje program Nikita, který pomáhá odhalit internetové podvody. Je možné, že za několik let bude veškerá komunikace probíhat online a pracovníci v bankách a pojišťovnách už nebudou potřeba, nebo se budou věnovat jen závažným problémům.

Měli by se umělé inteligence obávat novináři?

Ulehčit práci by si díky umělé inteligenci mohli také novináři. Například Česká tisková kancelář jako první v republice testovala program na automaticky generované zprávy. Když v roce 2018 při obecních a senátních volbách statistický úřad zveřejnil výsledky voleb, program je automaticky zařadil do předem připravené zprávy. Hlavním důvodem jeho použití bylo omezit chyby, ulehčit práci novinářům a zrychlit zpravodajský servis. Zatím je pravděpodobnost, že za novináře bude program generovat pouze zprávy. Zatím nikdo nevynalezl robota, který by dokázal zpracovat smysluplný rozhovor, nebo napsat reportáž. Novináři se tedy nahrazení umělou inteligencí příliš obávat nemusí. Navíc publicistické útvary jako je komentář či glosa nejspíš žádný robot zpracovat nedokáže.

Práci možná ztratí i modelky a hostesky

Vedou se spekulace, že v budoucnu se místo sličných modelek budou po přehlídkovém mole procházet roboti. První, ne příliš odlišnou variantou od dnešní profese modelek, je možnost, že módu budou prezentovat roboti projíždějící se s oblečením před zraky diváků. Další možností je jakási videoprojekce oblečení na roboty, při níž by však člověk neviděl, jak by oděv ve skutečnosti na lidském těle vypadá.

Profesí, které se dají umělou inteligencí nahradit, není málo. Máte však stále dost času na to, se na příchod modernějších technologií připravit. Už teď je dobré pomýšlet na to, kam se profesně ubírat, pokud by bylo vaše pracovní místo v ohrožení. Například studie univerzity v Oxfordu z loňského roku uvádí, že umělá inteligence může v práci ohrozit až 120 milionů lidí. Ale zase není důvod k panice. Někteří zaměstnanci mohou být úplně v klidu. Podle vědců jsou některé profese naprosto nenahraditelné. Mezi ty, kteří se nemusí obávat, patří například psychologové, policisté, právníci a archeologové. Navíc někdo bude muset roboty vynalézat, programovat, zdokonalovat, opravovat a sestavovat, tudíž o posty v technických oborech nebude nouze.

Tip: Fandíte novým technologiím? Navštivte internetový obchod Mironet.cz a vyberte si zboží z jejich široké nabídky. Nákup nejmodernější elektroniky vám zpříjemní Mironet slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry Pracovní právo Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání