Jak se uplatnit na trhu práce v pokročilém věku | VímVíc.cz

Jak se uplatnit na trhu práce v pokročilém věku

07. 12. 2018

Jaká je současná situace na pracovním trhu? A jak obtížné je uplatnit se na trhu práce v pokročilém věku? I když to někdy může být náročné, přinášíme vám rady, jak se vypořádat s věkovou diskriminací i co uvést v životopisu.

prorazte na trhu práce v pokročilém věku

Do jakého světa se narodili

Mají mnoho zkušeností, k práci přistupují odlišně než generace Y a Z, nejsou tak suverénní a mají společnostem na pracovním trhu hodně co nabídnout. Řeč je především o lidech, kteří již oslavili 50. narozeniny.

Část z nich se narodila do pozdní vlny tzv. baby boomers a druhá půlka odstartovala generaci X. Ti z generace baby boomers vyrůstali v počátcích komunistického režimu, kromě toho si také neužili vymožeností porevoluční Evropy. Mají pevné morální zásady a práce se na žebříčku hodnot umisťuje hodně vysoko. Generace X, neboli Husákovy děti, si v dětství ještě nehrála na počítači a s moderními technologiemi se seznamují až jejich děti.

Lidé po padesátce mají společnostem na českém pracovním trhu co nabídnout.

Předsudky zaměstnavatelů

Smutnou zprávou ale je, že pro kandidáty, kterým je přes padesát let (a speciálně ženám), je změna zaměstnání vždy stresovou situací. A není se čemu divit. Výpověď dávají třeba i po třiceti letech působení v jedné společnosti. A ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. Možná musí vůbec poprvé ve svém životě vytvářet životopis.

Nebo pokud dostali výpověď z pracovního poměru, mohou se na pracovních pohovorech (pokud k nim vůbec dojde) setkat s předsudky zaměstnavatelů. Ano, mluvíme o věkové diskriminaci! Zaměstnavatelé navíc často upřednostňují sebevědomí, které srší z mladých lidí po škole. Starší uchazeči se naopak často necítí příliš sebejistě.

Zaměstnavatelé často preferují mladší ročníky, které oplývají sebevědomím. Předsudky zaměstnavatelů a věková diskriminace bohužel v Česku existují.

Potřebuje pracovní trh změnu?

Zaměstnanci v pokročilém věku nasbírali za celý život mnoho zkušeností. Bývají navíc velmi loajální. Jejich děti jsou často dospělé a odpadá tak například i potřeba dovolené kvůli nemocným potomkům. Pokud by se situace na pracovním trhu měla změnit, mělo by to být právě dnes! Nezaměstnaných je stále méně a firmy mohou potvrdit, že Česko bojuje s nejnižší mírou nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Zaměstnávat osoby v pokročilém věku může být lék na boj s nejnižší mírou nezaměstnanosti v celé EU.

Situace se nelepší

Informace o nízké míře nezaměstnanosti se shoduje také s daty úřadu práce. Už nějakou chvíli je totiž na úřadu práce evidováno více volných míst, než kolik je na něm zaregistrováno uchazečů o zaměstnání. K 30. září letošního roku bylo v ČR evidováno 224 331 nezaměstnaných, zatímco evidovaná volná místa vzrostla na více než 316 tisíc. A co je opravdu strašidelné? Z celých více než 224 tisíc registrovaných na úřadu práce tvoří ženy nad padesát let téměř 17 %.

Problém setrvává, přístup zaměstnavatelů se nemění a situace ani do budoucna nevypadá příliš optimisticky. Lidé po padesátce se v současnosti nejčastěji ucházejí o zaměstnání. Zjednodušeně řečeno, právě ti, kteří již oslavili půl století, bývají často nezaměstnaní. O tom svědčí také fakt, že průměrný věk nezaměstnaných činí 42 let. Čeští zaměstnavatelé dávají přednost mladším, kteří bývají více sebevědomí a zapálení.

Čeští zaměstnavatelé dávají obecně přednost mladším. Následkem je, že průměrný věk nezaměstnaných je 42 let.

Nepropadejte panice

I přes stále přetrvávající předsudky zaměstnavatelů (především v oblasti IT, strojírenství či marketingu) je třeba podotknout, že mnoho žen po padesátce je úspěšných, sebevědomých a můžeme je považovat za osoby přímo zapálené do své práce. Rozhodně by ženy, a obecně starší lidé, neměli přistupovat k pohovoru automaticky se smýšlením, že nemají mezi mladými uchazeči žádnou šanci.

Patříte do této skupiny? Bohužel nejste jediná žena s nízkým sebevědomím, s těmi se lze setkat denně. Nepodceňujte se a už vůbec si neříkejte, že jste pomalejší či méně produktivní. Nebo že jste méně technicky zručné. Často se vám to vryje do paměti, protože to slýcháte ve svém okolí. Je to ale skutečně pravda? A nemůže to být kompenzováno vašimi bohatými zkušenostmi a rozhledem? To platí bez výjimek, tedy i pro muže!

Nepodceňujte se a nevěřte, že jen protože jste starší, musíte být automaticky pomalejší a méně produktivní.

V první řadě

Nejprve si sedněte a sepište na papír vaše dovednosti. Co jsou opravdu vaše přednosti? Čemu se už tolik let usilovně věnujete? Jaké jsou vaše největší kariérní úspěchy? Nemusíte být rychlejší a sebevědomější než mladší generace. Prodejte vaši klidnou hlavu, kázeň, odbornost a reálné požadavky.

Pokud jste delší dobu bez práce, nezapomeňte se neustále učit novým věcem. V dnešní době, kdy existuje plno online kurzů s odborníky v oboru zdarma, se nemůžete vymlouvat na nedostatek financí. Pokud se budete učit cizím jazykům, neprohloupíte. Právě jejich neznalost společně s omezenými znalostmi práce na počítači bývá jedněmi z nejčastějších překážek k získání nového zaměstnání.

Neznalost cizích jazyků a omezené znalosti práce na počítači jsou nejčastějšími překážkami k získání nového zaměstnání.

Jak na životopis

Z osobních údajů je důležité uvést jméno, příjmení a adresu. Už jste si sepsali podrobně vaše přednosti, dovednosti a kariérní úspěchy? Směle s nimi do životopisu.

A když už budete životopis vytvářet, vynechejte datum narození. Nejedná se o povinný údaj. Věk nemusíte zmiňovat ani během samotného pracovního pohovoru. Nezapomeňte, že věková diskriminace (stejně jako diskriminace týkající se sexuální orientace, zdravotního stavu, politického či náboženského přesvědčení apod.) je protiprávní. Tyto informace totiž nesmí být kritériem pro výběr zaměstnance.

I když je stále mnoho zaměstnavatelů, kteří se kandidátům v pokročilém věku vyhýbají, věříme, že váš přístup, žebříček hodnot a dobrý životopis vám k získání práce pomůže.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců