Za prací v Německu jezdí již desetitisíce Čechů | VímVíc.cz

Za prací v Německu jezdí již desetitisíce Čechů

24. 09. 2019

Vyjet za prací za hranice už dnes není nic výjimečného. Díky spolehlivé pracovní agentuře jste navíc bez rizika, že zůstanete sami a bezradní v cizím prostředí. Nejvíce Čechů míří za prací do Německa. Práce v Německu je dobře ohodnocená a z německé pracovní smlouvy plyne řada výhod. Kdo ovládá alespoň základy němčiny, může si tak slušně vydělat jen kousek od hranic.

Co láká Čechy na práci v zahraničí, a konkrétně v Německu, a v jakých oborech můžete pracovat, i když nemáte nejlepší znalost němčiny? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Práce v Německu a plat

Nemusíme si nic nalhávat. Důvodem, proč je tolik Čechů ochotno pendlovat, je z 99 % výše platu. Průměrný plat v Německu je až trojnásobně vyšší než u nás. V roce 2017 byla průměrná hrubá měsíční mzda v Německu 3771 euro, což je v přepočtu necelých 97 000 korun. Přestože je zdanění práce v Německu ještě vyšší než u nás, průměrný výdělek je stále vyšší než v tuzemsku.

V Německu je zákonem daná povinnost, kdy každé dva roky se musí zvednout minimální mzda. Naposledy se zvedla k 1.lednu 2019 a minimální hodinová mzda v Německu aktuálně činí 9,19 euro. Základní plat v Německu se tak může rovnat platu nižších manažerů u nás. Ačkoliv jsou vysoké rozdíly i v rámci Německa, i v méně bohatých regionech se průměrný plat pohybuje kolem 3 000 euro.

Možnost dojíždění za prací

Pro mnoho lidí je práce v zahraničí tabu, protože se nechtějí stěhovat od rodiny, přátel a jít sami do neznámého prostředí. Proto mnoho Čechů volí variantu, kdy za prací pouze dojíždí. Což do Německa není žádný problém. Pro Čechy žijící v pohraničí je to kolikrát bližší varianta, než dojíždět do většího města v Čechách. Není to ovšem jediná možnost.

Někteří zaměstnavatelé poskytují i ubytovací prostory svým zaměstnancům, kteří musí do práce dojíždět. I to je možnost, která si získala své fanoušky a zaměstnanci tak dojíždí zpátky do Čech na víkendy.

Tip: Potřebujete na dojíždění za prací větší automobil? Nejprve se podívejte, do jaké skupiny řidičských průkazů vozidlo spadá a zda máte oprávnění ho řídit.

Práce v Německu bez jazyka

Ano, i to je možné. Samozřejmě vždy se vám budou hodit nějaké základy pro vaše samotné pohodlí, ale nemusíte se bát, že bez jazyka to nejde.

Pokud byste se ucházeli o nějakou kvalifikovanou práci v nadnárodní korporaci, a rádi byste pracovali v oblasti managementu, obchodování, financí, IT apod., často vám postačí angličtina. Většina programů je v angličtině a stejně tak většina hovorů probíhá v anglickém jazyce.

Zaměstnání ale seženete i pokud neoplýváte tituly a čeština je vám jediným blízká. Nekvalifikované práce v hotelnictví, gastronomii nebo ve fabrikách jsou zpřístupněné i jazykově nenadaným. Při pobytu v ryze německém prostředí vám můžeme garantovat, že po nějaké době v tamním prostředí jazyk zkrátka pochytíte, a díky tomu můžete pomýšlet i na povýšení a lepší práci.

Kam jezdí Češi za prací do Německa?

Nejvíce Čechů volí práci v pohraničí a pracují jako tzv. pendleři. Pro pendlery je nejpopulárnější práce v Německu v Sasku či Bavorsku a ve městech jako Cham, Schwandorf nebo Marienberg. Do větších měst tolik Čechů nemíří. Jediné velkoměsto, kde je vyšší počet Čechů-pendlerů, je Mnichov.

Ti, co zůstávají v Německu trvale, volí i další větší města, jako Berlín, Hamburg, Drážďany nebo Norimberk.

O jaké pozice je zájem?

Šanci uspět má skutečně každý. Od vysoce kvalifikovaných manažerů, po studenty brigádníky, kteří chtějí zapracovat na svém životopise. A v jakých oborech najdeme Čechy nejčastěji? Mezi ženami jsou populární práce v pečovatelské službě pro seniory nebo ve zdravotnických zařízeních na asistentských pozicích nebo zdravotní sestry. Mezi muži převažují profese, jako řidič kamionů, pracovník pro zásilkové služby a jiné technické práce, například ve strojírenství. Studenti volí letní brigády v gastronomii nebo v hotelnictví.

Strojní průmysl má perspektivu

Poptávka po zaměstnancích ve strojním průmyslu je stále vysoká. Pracujte jako CNC obráběč, technik, mechanik, elektrikář nebo třeba svářeč v některém z velkých provozů nebo v lokální rodinné firmě. Za prací do Německa jezdí již desetitisíce Čechů, tak proč zůstávat pozadu. Práce v Německu agentura nabízí dostatek. Jedná se o spolehlivou pracovní agenturu, která si svých klientů váží a dbá o jejich zájmy.

Německá pracovní smlouva je plná výhod

Jako zaměstnanec strojního průmyslu si v Německu vyděláte 2100 až 2400 eur měsíčně. Díky agentuře také získáte příplatek na dopravu a ve smlouvě vám nebude chybět 5 týdnů dovolené. Práce se vám samozřejmě započítá do důchodu, a tak se nemusíte bát, že se o vás stát ke stáru nepostará. Německé firmy svým zaměstnancům také nabízejí nejrůznější benefity. Můžete si také požádat o vyplácení záloh agentura vám také poradí se smlouvami a dalšími dokumenty, které budete potřebovat vyřídit.

Práce v Německu není jen pro odvážné

Ještě stále váháte? Oprašte svoji němčinu a vyrazte na zkušenou do Německa. Ať už se rozhodnete dojíždět do příhraničí, nebo dáte přednost pozici daleko od hranic, nebudete litovat. Získáte stabilní úvazek na HPP a jistotu férového výdělku každý měsíc. Největší zájem je o pozice obsluha CNC strojů, strojní mechanik / seřizovač a další technické pozice. A pokud jste nenašli pozici, která by vám sedla do životopisu, napište si o ni. Pomůžeme vám najít místo, které bude odpovídat vaší kvalifikaci a vy se tak budete do práce konečně těšit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře