Dostali jste výpověď? Co dělat při ztrátě práce? | VímVíc.cz

Dostali jste výpověď? Jak reagovat na ztrátu zaměstnání

06. 11. 2018

Dostat výpověď znamená pro většinu lidí krok zpět. Pokud jste ale dostatečně připraveni, může pro vás tato změna znamenat i posun na tu správnou cestu. Než ji naleznete, můžete se opřít o pomoc v podobě práva na odstupné nebo podporu v nezaměstnanosti. Při ztrátě zaměstnaní je také dobré, když si pohlídáte všechny náležitosti spojené s výpovědí z pracovního poměru.

Dostali jste výpověď? Jak reagovat na ztrátu zaměstnání

Ztráta zaměstnání

Od propuknutí poslední velké ekonomické krize uběhlo právě 10 let. V té době ztratilo mnoho lidí zaměstnání, a to jak u nás, tak i po celém světě. Dnes je situace o mnoho lepší, stále je však dobré si připomínat, že i dlouhodobá práce nemusí být prací trvalou.

Pokud tedy víte, že vám výpověď hrozí, nebo jste výpověď právě dostali, nezoufejte a zjistěte si, na co máte právo.

Výpovědní lhůta

Ze zákona platí pro jakéhokoliv zaměstnance 2 měsíční výpovědní lhůta. A to v případě podání i obdržení výpovědi. Během této doby je dobré dát dohromady všechny záležitosti, včetně hledání nové práce. Koneckonců, proto tato doba existuje. Dává čas jak vám, tak zaměstnavateli vyřešit vše potřebné.

V případě ukončení pracovního poměru má zaměstnavatel povinnost vystavit vám potvrzení o zaměstnání. Neváhejte si o zápočtový list od zaměstnavatele říci, pokud jste ho nedostali.

Podle zákoníku práce máte právo na 2 měsíční výpovědní lhůtu.

Životopis

Přichází aktualizace všech vašich dosavadních dokumentů pro příštího zaměstnavatele. A ne, nejde o připsání informace o výpovědi. Nyní si můžete napsat novou položku do sekce zaměstnání/zkušenosti.I kdyby váš ukončený pracovní poměr trval pouze 1 rok, jde o dlouhodobou pracovní zkušenost a ta je pro oko personalisty líbivější než časové okno.

Že už nevíte, jak na to? Podívejte se, jak správný životopis vypracovat.

Pracovní posudek

Zaměstnavatel má povinnost vám na požádání vypracovat pracovní posudek. Jeho obsah bude záležet na vašem profesním fungování v dané společnosti. Pokud jste ve svém dosavadním zaměstnání měli dobré vztahy, nebojte se o posudek požádat a vložit ho mezi dokumenty, které vám pomohou v dalším profesním životě. Váš budoucí zaměstnavatel si tento posudek může samozřejmě zajistit sám. Pokud ale víte, že bude pozitivní, získejte ho co nejdříve a využijte jej v odpovědích na pracovní nabídky.

Nezapomeňte, že se do posudku počítá i doba výpovědní lhůty. Nepodléhejte syndromu končícího zaměstnance a udržte si vysoké hodnocení.

Pokud je posudek pozitivní, využijte ho při hledání zaměstnání.

Odstupné plynoucí z výpovědi

Při ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele máte právo na odstupné v případech, kdy se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, pokud se zaměstnavatel nebo jeho část přemisťují, anebo se jednoduše stanete nadbytečným z důvodu změny úkolů nebo technických změn v podniku.

Odstupné se vám potom vypočítává podle odpracovaných let pro tohoto zaměstnavatele. Po jednom roce vám náleží odstupné ve výši jednoho měsíčního platu, rok až dva vám zaručí měsíční platy dva a pracující na stejném místě dva a více roků mají nárok na měsíční platy tři.

Záleží samozřejmě také na důvodu výpovědi. Pokud zde, kupříkladu, hraje roli vaše zdraví, které vám brání ve výkonu práce, právo na odstupné máte a na základě rozhodnutí lékaře, můžete získat až 12 měsíčních platů.

V případě výpovědi kvůli zdravotní neschopnosti máte právo až na 12 měsíčních platů.

Úřad práce

Úřad práce je strašák pro každého čerstvě vystudovaného člověka. O to více pro někoho, kdo studium nedokončil a nyní mu nabíhají povinnosti reálného života. Pro člověka doposud pracujícího je myšlenka na úřad práce podobně nepříjemná, ačkoliv se v byrokracii i pracovním životě orientuje již o něco více. Proto se návštěva úřadu práce ješitně odkládá na neurčito. Je však důležité jít na příslušný úřad práce – příslušný podle vašeho trvalého bydliště – první den po ukončení pracovního poměru.

Zdravotní pojištění

Každý občan má povinnost být pojištěný. V jakémkoliv pracovním poměru (pokud nejste OSVČ) za vás tuto povinnost vyřizuje zaměstnavatel. Po ukončení pracovního poměru platba přechází na vás. Pokud jste však vedeni na úřadu práce, pojištění za vás v době nezaměstnanosti platí stát.

Je samozřejmě varianta platit sám za sebe, chcete-li například cestovat a zároveň si ponechat pojištění v České republice pro případ návratu. Částka se pak počítá z aktuální průměrné mzdy, měsíčně tedy vychází na 1643 Kč. Pokud se rozhodnete pro živnost částka se zvyšuje na 2024 Kč.

Zde platí prastaré tvrzení: OSVČ tvrdý chleba má.

Podpora v nezaměstnanosti

Při návštěvě pracovního úřadu si nezapomeňte zažádat o podporu v nezaměstnanosti, na kterou máte právo. Ta se vypočítává z vaší průměrné mzdy a platí pro ni mnohá pravidla.

Těmi základními jsou:

Doba věku:
  • 5 měsíců u žadatele do 50 let,
  • 8 měsíců u žadatele od 50 do 55 let,
  • 11 měsíců u žadatele nad 55 let.

Podpora se ale časem snižuje:

  • první 2 měsíce 65 % z vašeho průměrného čistého výdělku (počítá se jen poslední zaměstnání),
  • další 2 měsíce 50 %,
  • po zbytek doby, kdy jste přihlášeni na ÚP 45 % zmíněného čistého výdělku.

Stát vás na holičkách nenechá, starat se o vás ale věčně taky nebude a je tedy dobré jednat co nejrychleji. Je mnoho dalších faktorů rozhodujících o tom, kolik peněz a po jakou dobu budete podporu dostávat. Pro další informace si přečtěte náš článek o tom, jak podpora v nezaměstnanosti počítaná z průměrné mzdy vypadá.

Je důležité vyřídit si podporu hned první den. Každý den se totiž počítá. Pokud naleznete práci hned další týden a ukončíte tak spolupráci s úřadem práce, peníze za ten jeden týden se vám jistě budou hodit.

Na podporu v nezaměstnanosti máte právo od prvního dne, kdy se zapíšete na úřad práce.

Uskromnění, ne zadlužení

Právě jste tedy zjistili svou situaci. Nyní přichází to nejtěžší, a sice úprava výdajů. Dejte si na čas a vypočítejte si všechny své možnosti čistou matematikou. Zjistěte si, na jak velké odstupné máte nárok, vypočítejte si podporu v nezaměstnanosti a vyhledejte všechny úspory, ke kterým máte okamžitý přístup. Od toho všeho odečtěte vaše nutné měsíční výdaje (splátky, jídlo, nájem apod.) a vyjde vám váš nový dočasný plat.

Jediné, s čím nyní můžete vy sami pohnout, jsou výdaje a ty musí jít dolů. Pokud jste mladí nebo jednoduše žijete moderní dobou, odhlaste si všechna předplatné (Spotify, audioknihy, časopisy, noviny). Pokud nemáte místní závazky, hledejte dočasnou brigádu formou vycestování, neplaťte zbytečně velký byt, nestyďte se jít například bydlet znovu k rodičům. Pokud živíte rodinu, situace je mnohem náročnější. Pak je dobré vyřešit ji s někým, kdo má zkušenosti, znalosti a vaši důvěru. Je možné odložit splátku na auto? Vydržíte bez kabelové televize? Můžete mít levnější mobilní tarif?

Podle České televize dluží lidé v česku přes 2 biliony korun. Vy se nesmíte stát jedním z nich. Využijte všechny varianty, ale tato nesmí přijít v úvahu. Prodejte auto, počítač, telefon, přestěhujte se, ale nespadněte do bezedné díry splátek. Nemít pravidelný příjem je jen důvod navíc pro vynechání všech půjček.

Pokud ale již v koloběhu dluhů jste, možná vám pomůže cesta oddlužení.

Nestaňte se jedním z dlužníků, hledejte jiné cesty.

Hledání práce

Teď už víte, co vše je třeba vyřídit. Před sebou máte 2 měsíce do ukončení pracovního poměru. Poté vás čeká odstupné a podpora, kterou již máte propočítanou.

Nevěšte hlavu a berte ztrátu zaměstnání jako nový začátek. Uvědomte si znovu všechny své kvality, hledejte jak práci přístupnou, tak i vysněnou. Zamyslete se nad tím, co je pro vás nejlepší. Dejte o sobě vědět na sociálních sítích i slovně mezi přáteli. Dostanete se tak k nabídkám, které nebyly zveřejněny, ale existují a možná jsou právě pro vás.

Zhluboka se nadechněte, vydechněte a pusťte se do toho.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Úspěch v kariéře