V Ústřední vojenské nemocnici si na záludné otázky nepotrpí! | VímVíc.cz

V Ústřední vojenské nemocnici si na záludné otázky u pohovoru nepotrpí!

21. 11. 2019

Ústřední vojenská nemocnice je moderní organizací se třemi desítkami odborných zdravotnických pracovišť. Spolu s paní Monikou Gregorovou, DiS jsme nahlédli pod pokličku výběrového řízení jedné z nejlepších českých nemocnic. Jak tedy probíhá pohovor?

Vojenská nemocnice HR

Jaké jsou tipy a triky pro uchazeče, který se u vás chce připravit na pohovor?

Co se přípravy týče, myslím, že nemáme žádné specifické nároky. Je fajn, pokud si uchazeč zjistí bližší informace o naší nemocnici, například na webových stránkách ÚVN, projde si konkrétní pracovní nabídku a informace o vybraném oddělení.

Za další plus považuji, když si zájemce připraví vlastní dotazy a také když je na pohovoru sám sebou. Pohovor osobně vnímám jako rozhovor, během kterého společně probereme naše vzájemná očekávání a zjistíme, na kolik se shodují či nikoliv.

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Na záludné otázky si u nás příliš nepotrpíme, ale osobně určitě ráda poznávám uchazeče i z jiných úhlů, než je ten profesní. A to někdy uchazeče překvapí, ale myslím, že ve výsledku vždy příjemně.

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte?

Do nemocnice hledáme převážně kandidáty zdravotnických profesí. A ty jsou podle mého už samy o sobě spjaté s určitými požadovanými rysy a vlastnostmi jako je například odpovědnost, ochota, empatie, lidský přístup nebo kolegialita. Bez těch to zkrátka nejde.

Jak u vás probíhá přijímací řízení?

Výběrové řízení začíná obvykle zasláním životopisu. Zajímají nás jak předchozí zkušenosti, tak vzdělání, které je u zdravotníků klíčové a musíme tak při rozhodování znát vystudovaný obor nebo získanou specializaci. Životopis vyhodnotíme, případně zavoláme a doplníme chybějící informace. Pokud uchazeč splňuje naše požadavky, domluvíme si telefonicky, případně mailem, termín osobního pohovoru.

Ten nám obvykle zabere 30 až 60 minut. Uchazeč má samozřejmě také možnost prohlédnout si a seznámit se předem s vybraným oddělením. Občas požádáme o poskytnutí referencí z předchozích zaměstnání, a pokud se naše vzájemná očekávání shodují, domluvíme se na konkrétní podobě spolupráce a potřebných formalitách.

Čím vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

V ÚVN najde uplatnění každý, kdo je spolehlivý, pracovitý a splňuje potřebnou kvalifikaci nebo praxi tam, kde je to třeba. Zároveň ale musím říci, že práce v ÚVN není úplně pro každého, naše nemocnice dbá na vysokou kvalitu poskytované péče, týmovou spolupráci, a to samé očekává i od svých budoucích spolupracovníků. Zaujmout mě tedy může určitě ten, kdo tyto hodnoty také sdílí.

Tip: Dobrý dojem na pohovoru vytvoří také vhodný oděv. Pořiďte si ho na e-shopu C&A. Při nákupu ušetříte, když využijete C&A slevové kupóny.

Ústřední vojenská nemocnice, HR, HR bleskově

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

Práce s lidmi přináší často úsměvné a zajímavé situace. Myslím, že personalisté by o tom mohli psát knihy. Z nedávné doby si také vybavím pár zážitků.

Třeba pohovor, na který přišla s uchazečkou i její maminka. Ke konci schůzky jsem se uchazečky zeptala, zda má ještě nějaké dotazy. Než zájemkyně dořekla větu, maminka ji v půlce přerušila s dotazem: „A co byste nám řekla Vy o ÚVN, v čem jste lepší, prodejte se!“ Nemám problém zodpovědět jakékoliv dotazy včetně tohoto a nepochybuji o tom, že rodiče chtějí pro své děti jen to nejlepší, ale pokud můžu uchazečům poradit, neberte své rodiče s sebou na pohovor...

Také mě ku příkladu pobavil uchazeč, kterému jsem volala ohledně pozvání na pohovor. Zájemce odpověděl, že pohovor nebude potřeba, protože papíry už má v tašce od minule, zítra přijede a může ihned nastoupit.

V práci se zkrátka nenudíme.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání