Jak se rozhodnout, pokud máte dvě nabídky práce | VímVíc.cz

Jak se rozhodnout, pokud máte dvě nabídky práce

24. 10. 2018

Obdrželi jste dvě nabídky práce a rozhodnutí musí padnout v následujících dnech? Výše mzdy je zcela jistě důležitá, rozhodovat byste se ale neměli pouze dle tohoto kritéria. Jaké další otázky byste si měli položit?

Jak se rozhodnout, pokud máte dvě nabídky práce

Nabídky práce

Nestává se často, že ten, kdo se uchází o pracovní místo v novém zaměstnání, by měl jednu vysněnou pozici v konkrétní firmě. Většinou zkoušíme štěstí na více pohovorech, a pokud se poštěstí, můžeme obdržet i více nabídek práce. Jenže štěstí v této formě se rychle může přeměnit na noční můru, především v okamžiku, kdy dostaneme dvě nabídky, které jsou navíc časově omezené.

Firmy inzerují množství nabídek, a pokud tedy dostanete nabídku od více než jedné společnosti, měli byste vzít v potaz několik důležitých ukazatelů. Mějte na paměti, že ve společnosti budete následující měsíce nebo i roky trávit většinu svého času. Jedná se tedy o zásadní životní rozhodnutí. I přesto, že musí být v tomto případě možná uspěchané, poradíme vám, jaké otázky si musíte zodpovědět.

Jestliže po pohovorech obdržíte více než jednu nabídku práce, rozhodněte se na základě několika ukazatelů.

Rozhodnutí může být náročné

Vybrat si z množství nabídek práce, najít pracovní pozici, která by se vám líbila a zúčastnit se pohovoru. To vše samo o sobě může být poněkud stresové. Co když ale dostanete dvě nabídky a potenciální zaměstnavatelé vám nedávají příliš času na rozmyšlenou? Takové rozhodnutí může být náročné. Jaké otázky byste si měli klást?

V první řadě, i když jsme si vědomi toho, že peníze nejsou vše, zvažte výši platu. Ať chceme či nikoliv, výše mzdy hraje v našich životech velmi důležitou roli. Práce, která vás bude bavit a naplňovat, je velmi důležitá. Jestliže si ale nebudete moci dovolit platit nájem, nastává problém. Nezapomeňte ale, že samotná hrubá mzda, uvedená ve smlouvě, není jedinou položkou, která v konečném důsledku vytváří sumu, kterou si měsíčně vyděláte. Ptejte se také na firemní benefity!

Jednou z nejdůležitějších otázek je bezesporu výše mzdy. Je dobré ale do konečné měsíční sumy promítnout i další výhody, například v podobě firemních benefitů.

Výše mzdy není vše

Neberte v potaz pouze výši mzdy. Existují benefity, které jsou příjemné, ale v konečném důsledku na nich „nezbohatnete” (i když nepopíráme, že dovolená navíc je perfektní benefit)! Své měsíční náklady ale můžete snížit například pomocí stravenek a finančních bonusů. Firemní školka vám může ušetřit čas, který byste jinak museli věnovat svým dětem a podpora vzdělávání může být v budoucnu dobrým začátkem, jak si říct o zvýšení mzdy.

Měsíční náklady vám mohou snížit například i stravenky či finanční bonusy. Kalkulujte i s nimi.

A co náplň práce?

V práci trávíte mnohdy více času než s vlastní rodinou. Zvažte proto, co vlastně bude vaší náplní práce. Jak vás bude bavit, naplňovat a zda vám poskytuje i možnost, jak se do budoucna rozvíjet a růst, spíše než stagnovat. Neberte přitom ohledy na okolí a řiďte se jen tím, co je dobré pro vás.

Považují lidé kolem vás rutinní práci za nudnou? Tak tomu vůbec nemusí být. Každý jsme unikátní a někomu rutina vyhovuje. Někdo hledá stabilní zaměstnání, někoho baví objevovat nové věci a spíše experimentovat. Jedni hledají práci, ve které najdou klid, jiní chtějí šplhat po kariérním žebříčku.

Každému vyhovuje něco jiného. Někdo hledá klid, jiný chce dosahovat kariérních úspěchů. Nenechte se ovlivnit okolím.

Jak si vybrat práci?

Na co byste se sami sebe ještě před přijetím nabídky měli ptát? Například na to, jak dlouho budete do nového zaměstnání dojíždět. Mnoho lidí v začátcích neřeší, že do práce dojíždí desítky minut nebo víc. V delším časovém horizontu ale dojíždění přes hodinu do práce nepotěší snad nikoho.

Před nástupem do nové práce si zjistěte, jestli vůbec a případně jak dlouho jezdí v blízkosti nového zaměstnavatele veřejná doprava. Je na místě parkoviště, které byste mohli využívat? Ideálně si zkuste do místa výkonu práce jet v ranní špičce dopravním prostředkem, kterým se budete nejčastěji do práce dostávat. Můžete ušetřit také tím, že budete využívat hromadné svozy nebo jako benefit využijete příspěvku na dopravu.

Ptejte se sami sebe také na to, jak dlouho a jakým způsobem budete do zaměstnání dojíždět. Nebude to pro vás nakonec utrpení?

Bez starostí o nejbližší

Je nám celkem jasné, že musíte myslet také na ty nejbližší, zvláště pokud jste rodičem. Pokud se staráte o malé děti nebo rodiče či prarodiče, je dobré se ujistit, že nebude problém se změnou směn. Někteří zaměstnavatelé totiž změny v určených směnách neumožňují. Někteří zaměstnavatelé ale naopak vyjdou nadstandardně vstříc. Flexibilní pracovní doba, práce z domova, sdílená pracovní místa, či práce na částečný úvazek mohou být řešením, jak skloubit práci a starost o ty nejbližší.

Dnes existuje mnoho alternativních úvazků: flexibilní pracovní doba či práce na částečný úvazek jsou jen jedněmi z mnoha.

Pracovní tým

Důležití jsou bezpochyby také lidé, kteří jsou našimi budoucími spolupracovníky. Právě tým kolegů z velké části tvoří atmosféru na pracovišti. Jak rozumný je váš šéf? Dokáže mít pochopení i pro mimopracovní záležitosti? Je spravedlivý? A jací jsou vaši potenciální spolupracovníci? Odpověď téměř na všechny otázky lze získat během pohovoru. Ani je nemusíte nutně vyslovit nahlas, stačí dobře naslouchat průběhu celého pohovoru.

Atmosféra na pracovišti je dnes považována za jeden z důležitých firemních benefitů. Není se čemu divit, v práci trávíte mnoho času.

Reputace firmy

Rozhodující může být také skutečnost, jak je zaměstnavatel vnímán, jakou má reputaci. Kromě veřejných názorů si udělejte také sami obrázek o tom, jak společnost vypadá uvnitř. Líbí se vám recepce a kanceláře? Je prostředí firmy uvolněné? Rozmyslete se, zda chcete pracovat ve firmě s dlouholetou tradicí, nebo raději dáte přednost startupu. Zeptejte se svých známých, jak se jim ve firmě líbí a podívejte se na recenze zaměstnavatelů.

Než do firmy nastoupíte, zjistěte si o zaměstnavateli co nejvíce. Jaké jsou recenze zaměstnavatele a jak se firma prezentuje navenek?

Věřte svému instinktu

I přes vše výše zmíněné dejte také na to, co si ve skutečnosti myslíte. Jak na vás zapůsobila atmosféra na pracovišti? Právě v tomto prostředí se budete pohybovat 40 hodin týdně. Jak je vám sympatický potenciální šéf? S ním budete velmi úzce komunikovat a stane se člověkem, kterému musíte důvěřovat a zároveň ho respektovat. Chtěli byste být snad podřízeným někoho, kdo je vám od počátku nesympatický?

V konečném důsledku je rozhodnutí na vás. Kromě racionálních myšlenek se nebojte dát také na vaše pocity. My vám přejeme dobrý výběr a chápajícího, spravedlivého nadřízeného.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Ze života zaměstnanců