První máj je lásky čas i mezinárodní oslava práce | VímVíc.cz

První máj je lásky čas i mezinárodní oslava práce

30. 04. 2018

1. máj je mezinárodně uznávaný den, kdy se slaví svátek práce. Češi ho trochu neprávem považují za synonymum socialistických prvomájových průvodů. Svátek práce má ale mnohem hlubší kořeny. Kdy vzniknul a kdo všechno ho slaví?

1.máj

1. máj zná celý svět

První květen alias svátek práce je ve většině zemí po celém světě oficiální státní svátek. V Jižní Americe je značně oblíbený a slaví se i v Africe. Historikové se shodují, že jeho kořeny sahají do 19. století a je spojený s manifestacemi dělníků, kteří demonstrovali za zlepšení pracovních podmínek. Jejich hlavním požadavkem byla tehdy kratší, osmihodinová pracovní doba. Za přímého předchůdce svátku práce se pak považuje 1. květen 1886, kdy se po celých Spojených státech konaly velké demonstrace. V Chicagu došlo ke krvavým střetům vyvolaným ze strany policie, mnoho dělnických předáků bylo zatčeno a 4 z nich dokonce popraveni.

Svátek práce v proměnách času

Oficiálně prohlásili 1. květen za svátek práce francouzští socialisté v roce 1889 a den měl připomínat odkaz dělnické stávky v Chicagu a památku mrtvých dělníků. O dva roky později se začal svátek práce slavit i v České republice a první oslavy proběhly na Střeleckém ostrově v Praze. V Ostravě dělníci místo průvodů stávkovali.

Svátek práce se v minulosti stal rukojmím politiků, vůdců a představitelů nejrůznější organizací a institucí. Jako státní svátek jej uznalo nacistické Německo i přes to, že Hitler jej odmítal jako marxistickou propagandu. Asi nejhůře se v Evropě podepsal na svátku práce komunismus. Masové průvody, mávátka, budovatelské transparenty s přísliby plnění plánů na 105 % a proslovy papalášů z tribun není potřeba popisovat. I v současné době je tento den politickými stranami hojně využíván k pořádání nejrůznějších akcí a manifestací. Také církev slaví od roku 1955 prvomájový den jako Den svatého Josefa dělníka.

Ať už 1. máj vnímáte jako svátek práce a společenský fenomén, den zamilovaných nebo pouhý den volna, je to datum, za kterým se skrývá bohatá minulost a rozmanité významy. Je to den, který symbolizuje konec těžkého zimního období a nastávající pozitivní energii letních dní.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří