Daň z pronájmu: Jak se daní příjem z pronájmu? | VímVíc.cz

Daň z pronájmu: Jak se daní příjem z pronájmu bytu?

08. 04. 2018

Plánujete pronajímat byt nebo jinou nemovitost? A víte, jaké poplatky je potřeba platit a jaká je daň z pronájmu bytu? Dejte pozor na to, zda budete poskytovat pronájem nebo ubytování. Více informací najdete v našem článku.

Pronájem nemovitosti daně

Pronájem nemovitosti: Daň z pronájmu bytu

Mnoho lidí, pokud koupí nějakou nemovitost, tak se později rozhodnou, že danou nemovitost začnou pronajímat. Často to tak například dělají právě ti, kteří si koupí byt na hypotéku a chtějí si od splácení hypotéky ulevit. Mohou tak tento byt začít pronajímat a hypotéku jim díky tomu budou splácet v podstatě nájemníci. Než ovšem začnete nemovitost pronajímat, musíte si ujasnit několik základních věcí. První z nich je to, že přestože pronájem vypadá jednoduše, není pronájem jako pronájem.

Nejdříve si musíte určit, jaký typ ubytování vlastně nabízíte. Pronájem nebo ubytování?

První zásadní rozdíl je to, jestli nemovitost pronajímáte, nebo v ní začnete ubytovávat hosty. Podle toho se totiž liší u smlouva, kterou s daným jedincem budete ohledně vaší nemovitosti uzavírat. Jak ale určit, jakým způsobem budete vaši nemovitost používat? Podívejte se přímo na metodický pokyn Finanční správy, kde podle zásadních rozdílů a faktorů zjistíte, jaký typ nájemní nebo jiné smlouvy pro vás bude vhodný.

Ubytování nebo pronájem?

Nedůležitější faktor, podle kterého vybíráte typ smlouvy, je časový úsek, na jaký budete nemovitost pronajímat, a také za jakým účelem chcete danou nemovitost pronajímat. Největší rozdíl je většinou to, že pronájem je na dělší časový úsek, kdy se bavíme třeba o měsících nebo i letech pronájmu zatímco v případě ubytovacích služeb většinou nemovitost poskytujete na kratší dobu za účelem krátkodobého ubytování. Jedná se tedy například o ubytování za účely:

  • Rekreace
  • Turismu
  • Ubytování studentů
  • Ubytování pracovníků atd.
Pronájem bývá dlouhodobější, zatímco ubytování krátkodobější.

Zatímco v prvním případě, tedy v případě pronájmu nemovitosti, jsou poskytovány základní služby jako je odvoz odpadu, dodávka elektřiny, vody atp, v případě ubytovácích služeb jsou poskytovány také další dodatkové služby. Jedná se například o:

  • Úklid prostor
  • Stravování
  • Výměna povlečení

A jak poznat, zda se jedná o ubytování nebo pronájem jako zájemce? Většinou podle toho, že pokud na internetu nebo v tisku najdete inzerci, kdy se u nemovitosti hovoří o ceně za měsíc, jedná se o pronájem. Pokud je ovšem v inzerátu uvedena cena za den, velmi pravděpodobně se bude jednat spíše o ubytovací služby.

Prnájem nemovitosti daně

Jestliže jste došli k tomu, že vaši nemovitost budete pronajímat, neapomeňte na to, že příjmy z pronájmu podléhají 15% zdanění. Odovody sociálního a zdravotního pojištění už se toho ale samozřejmě netýkají. Kromě nájmu od nájemníka vyberete také několik záloh na služby, do kterých spadá například:

  • Voda
  • Elektřina
  • Plyn
  • Internet

Danění pronájmu pak můžete řešit tím způsobem, že buď stanovíte vašemu nájemníkovi určitou částku a pokud spotřebuje méně, tak na tom vyděláte a pokud více, budete muset částku navíc jednoduše doplatit anebo zvolíte druhou možnost. Ta spočívá v tom, že na konci roku vašeho nájemníka přesně vyůčtujete přesně podle spotřeby.

Při výběru záloh můžete zvolit jednu ze dvou variant.

Pronájem nemovitostí a daňový balíček

Spolu s daňovým balíčkem došlo také k několika změnám v rámci výdajových paušálů o pronájmu nemovitostí. V tuto chvíli je možné uplatnit tento výdajový paušál ve výši 30 %, ovšem pouze do maximální výše 300 000 Kč.

Ubytovávání a živnostenský úřad

Pokud pronájímáte byt nebo jinou nemovitost, živnostenský list neboli živnostenské oprávnění mít nemusíte. Jestliže ale zprostředkováváte ubytovací služby, živnostenský list mít musíte. Po vyřízení živnostenského oprávnění budete vaše příjmy danit a také odvádět sociální a zdravotní pojištění. Pokud navíc příjem z pronájmu přesáhne za 12 měsíců 1 000 000 Kč, musíte poté platit také daň z přidané hodnoty (DPH).

Pokud navíc příjem z pronájmu přesáhne 1 000 000 Kč, musíte poté platit také daň z přidané hodnoty.

Jaké povinnosti má ubytovatel?

Jako ubytovateli se vám nevyhnou například místní poplatky. Do toho patří například poplatek za lázeňský pobyt nebo za rekreační pobyt . Také se můžete setkat s tím, že budete muset platit poplatek z ubytovací kapacity. Může vám ovšem odpadnout povinnost podávat daňové přiznání.

Jako ubytovatel budete pravděpodobně muset platit několik poplatků.

Pronájem bytu a EET

V případě pronájmu EET řešit nemusíte. Pokud ale budete někoho ubytovávat, pravděpodobně se vás elektronická evidence služeb týkat bude. Záleží ovšem na tom, jak přijmete peníze. Pokud vám je nájemník pošle na účet, tak nic neřešíte. Jestli je vám ale dá v hotovosti, musíte tuto částku zaúčtovat. Stejně tak, pokud přijmete platbu kartou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života Ze života firem a kanceláří