Pracovní trh nabízí více volných míst, než je uchazečů | VímVíc.cz

Pracovní trh nabízí více volných míst, než je uchazečů

07. 09. 2018

Letošní červen byl na shánění práce ideální. Nezaměstnanost aktuálně klesla na 2,9 %. Na jedno pracovní místo tak připadlo 0,7 % uchazeče. Každý, kdo tedy chtěl, mohl práci najít. V praxi to však není až tak ideální, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Pracovní trh nabízí více volných míst, než je uchazečů

Čísla z Úřadu práce mluví jasně

Úřad práce ČR evidoval aktuálně přes 223 tisíc zájemců o práci, tedy téměř o 6 tisíc méně než v červnu letošního roku. Dle dostupných dat Eurostatu jsme měli za květen nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské Unie. Regionálně je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou, Jindřichův Hradec a Praha-východ (okolo 1,2 %). Nejhůře naopak Karviná, Most a Ostrava (okolo 6,4 %).

Nezaměstnanost je momentálně nejnižší od roku 1997, kdy bylo bez práce přibližně 222 tisíc lidí. Jsme tedy v situaci, kdy na každé volné místo připadá 1 člověk. Ještě před 5 lety na jedno místo připadlo třeba 12 uchazečů. Kdo tedy opravdu chce pracovat, může práci sehnat poměrně snadno. Pravdou je, že požadavky firem na kvalifikaci kandidátů, jsou celkem vysoké. Dle dat z úřadu práce je největší poptávka po dělnických profesích a primárně pak po sezónních pracích. Vzhledem k tomu, že právě sezónní činnosti poběží i v dalších měsících, mohla by nezaměstnanost ještě klesat.

Aktuálně máme nejnižší nezaměstnanost okolo 2,9 %! ve stejné situaci jsme byli naposledy v roce 1997.

Největší nouze je o dělníky

V červnu byl jednoznačně převis poptávky na straně dělnických sezónních pracích. Jednalo se téměř o dvacet tisíc volných míst v oborech jako je stavebnictví, gastronomie, cestovní ruch, zemědělství či lázeňství. Firmy hledají lidi primárně v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče. Zájem je i o prodavače, plavčíky, kuchaře a pracovníky v turismu. Tradičně je velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory.

Uchazečům na úřadu práce je v průměru 43 let. Nejčastěji byste mezi nimi našli lidi hlavně s nízkou kvalifikací nebo se základním, středním odborným vzděláním či výučním listem nebo s maturitou.

Nejvíce je zájem o sezónní práce v dělnických oborech. Na pracovní pozice do kanceláří chybí hodně kvalifikovaných lidí. Na druhou stranu, pokud hledáte změnu, můžete si finančně polepšit. Firmy jsou připravené vyjednávat.

Trh práce je přehřátý

Nejvíce ke snížení nezaměstnanosti přispělo snížení lidí ve skupině s maturitou nebo bez výučního listu pouze se základním vzděláním. Trh práce je velmi napjatý, míra nezaměstnanosti je pod „zdravou hladinou“. Hlad po pracovních silách ze stran firem neslábne, na straně nabídky už ale není prakticky kde brát.

Chybí schopní lidé a pravdou je, že firmy ani s lidmi, kteří mají potenciál, neumí moc pracovat. Často se setkáváme s fluktuací v jednotlivých oborech. Velmi schopní pracovníci bývají často nespokojení a odchází za prací do zahraničí. Pravdou je, že v současnosti si mohou finančně výrazně polepšit, jelikož se přechází hlavně kvůli platu, a to řádově tam, kde vám dají o 10 až 20 tisíc měsíčně více.

Trh práce se jednoduše přehřívá a už jsme v situaci, kdy některé obory začínají být zbytečně „přeplácené“. Kdo tedy chce změnu, měl by ji udělat ideálně letos. Firmy jsou otevřené a schopné vyjednávat. Tento stav se rozhodně nedá dlouhodobě udržet, proto neváhejte a pošlete svá CV do firem ještě dnes!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Personalistika a HR