Práce v korporaci versus v soukromé firmě | VímVíc.cz

Práce v korporaci versus v soukromé firmě

16. 04. 2018

Když se řekne korporace, tak se někomu vybaví skvělé pracovní uplatnění s možností kariérního růstu. Pro jiného to naopak znamená extrémní množství stresu a práci v upjatém režimu. Přečtěte si hlavní rozdíly zaměstnáním a práce v soukromé firmě.

Práce v korporaci vs v soukromé firmě

Jeden z úhlů pohledu na korporátní prostředí

Hodně lidí si myslí, že nejlepší začít svou kariéru je právě v korporaci. Nabízí se zde mnoho možností, jelikož je to velké a živé prostředí. Často zde pracuje několik stovek lidí pod jednou střechou. Jako absolvent zde můžete mnohé pochytit a rychle se dostat do praxe. Pokud jste šikovní a vytrvalí, tak se po nějakém čase jistě dočkáte zaslouženého povýšení. Je ale třeba počítat s tím, že korporátní prostředí je hodně nepružné a dodržuje jasně daný režim, a to se týká i případného povyšování. Často si musíte kariéru „vysedět“ a HR oddělení má své budgety a limity, přes které rozhodně nejede vlak. Jsou samozřejmě i výjimky v tom smyslu, že pokud ve vás firma vidí učiněný talent, tak se můžete poměrně rychle dostat výše, ale nedá se na to spoléhat. Jednoduše - neočekávejte moc individuálního přístupu, pokud se rozhodnete pracovat pro „kolos“.

Korporátní prostředí může být lákavé, ale rozhodně není pro každého. Obzvlášť, pokud vám nevyhovují davy lidí a přísné dodržování termínů.

Pokud se budeme bavit o pozici manažera pracujícího pro korporaci, tak se určitě často můžete setkat globálními projekty a strategiemi, které vám nebudou dávat absolutně žádný smysl. A co takové komplikované mezinárodní maticové řízení, kde všichni mluví do všeho, ale nikdo nemá za nic zodpovědnost? Nebo nekonečné konferenční hovory o ničem, neustálé vytváření akčních plánů a s tím spojené vysvětlování vašeho obchodního postupu někomu na druhém konci světa, kdo navíc v životě nebyl u klienta a jen kouká do tabulek s čísly? I to je realita korporací, kterou je třeba si uvědomit. Naopak je zase skvělé to, že můžete pracovat pod velkou a zavedenou společností, kde její brand už ve světě něco znamená. Firma takových rozměrů pak určitě nemá problém s financováním marketingových potřeb, nebo třeba s investicemi do vzdělání svých pracovníků. To je navíc v dnešní době často žádaný zaměstnanecký benefit.

Soukromá firma jako alternativa

Pokud přecházíte z korpotátu právě do soukromé menší firmy, tak určitě velkou výhodou je absence neustálého tlaku. Většinou v těchto firmách vládne pohodové až rodinné prostředí, takže můžete během pár měsíců poznat perfektně celou firmu. Není to jako když v korporaci jezdíte výtahem a každé ráno potkáte někoho úplně jiného. V malé firmě vás budou brát opravdu jako člověka a často váš odchod může mít velký dopad na firmu jako celek – obzvlášť pokud pracujete například v kolektivu o 10 pracovnících.

V soukromé firmě je většinou přátelštější prostředí a více si vás firma váží jako člověka. Do pracovních projektů můžete vkládat vždy i kousek ze sebe samotných.

V soukromé firmě se určitě setkáte s větší flexibilitou a s tím spojenou svobodou v rámci vaší pracovní náplně. Toto však nemusí vyhovovat lidem, kteří mají rádi řád a pracuji přesně podle předem definovaných úkolů a plánů. Korporace má totiž jasně dané cíle a ví, kam směřuje. V malé firmě to často závisí na tom, jak se vyspí majitel. Strategie se tvoří stylem „pokus, omyl“ a zda-li dané řešení bylo to správné se zjistí až zpětně. K tomu se váže i nastavení procesů a systémů, které většinou není moc dotažené. Na druhou stranu si můžete ulevit od hromady tabulek a vyplňování nesmyslných reportů.

Kariérní postup zde bývá omezený, jelikož nad managerem týmu je často jen country manager. Na druhou stranu, pokud ukážete, co ve vás je, tak menší firma může vytvořit pozici přímo pro vás na míru.

Platové očekávání v korporaci a soukromé firmě

Je obecně známé, že v menší firmě dostanete obecně nižší plat, než v korporaci. Často se stává, že úspěšní manageři odchází z korporátu právě ve chvíli, kdy již mají doplacené hypotéky a jiné finanční závazky a jsou ochotni jít s platem dolů výměnou za větší klid.

Menší firma vás většinou zaměstná s platem, který je pro ně maximální a přidání se moc nedočkáte. Hospodaří totiž s menším budgetem v rámci lidských zdrojů. S tím jsou spojené i benefity jako je dovolená, stravenky nebo příspěvky na vzdělávání. V malé firmě je většinou dovolená pouze 4 týdny a stravenky kolikrát nezískáte. Proces vzdělávání je také rychlejší – zapracujete se během zkušební doby a na další školení již není čas ani finance.

Pokud se jako absolvent porozhlížíte po pracovních nabídkách, tak může být asi lepší volbou pro začátek korporace. Na druhou stranu v malé firmě se toho hodně naučíte z praxe a „za pochodu“. Práci, kterou jste odvedli, vidíte zpětně velmi rychle a navíc sami zjistíte, zda-li vám to dává smysl.

Pokud prahnete po vysokém platu a strmé kariéře, tak korporace pro vás může být lepší volbou.

Je tedy lepší korporace nebo malá firma?

Každá volba má své plusy i mínusy. Pokud si to shrneme, tak korporátní prostředí je více konzervativnější, má smysl pro pořádek, jasně definovanou strategii a hodně svých vlastních oddělení, která se doplňují. Pokud ovšem firmě nevyhovujete, může vás lehce nahradit. Není zde moc prostor pro realizaci vlastních nápadů a každé řešení musí odsouhlasit několik lidí. Na druhou stranu zde můžete vybudovat po čase velmi slušnou a zajímavou kariéru.

V soukromé firmě máte větší volnost v rozhodování a pokud se rozhodnete odejít, tak za vás firma bude těžko hledat náhradu. Jsou zde menší týmy a komunikace bývá zpravidla mnohem rychlejší a efektivnější. Nemusíte trávit tolik času nad tabulkami a reporty. Občas se ale může stát to, že pokud budete hodně dynamičtí a prosazovat až moc inovativních nápadů, nevezme to firma dobře a budete se muset rozloučit.

Komunikace bývá zpravidla mnohem rychlejší a efektivnější v malých firmách.

Určitě je dobré mít zkušenost jak z korporátu, tak i z menší firmy. Sami se pak lépe rozhodnete, co vám bude více vyhovovat. Důležitým prvkem je určitě kolektiv, jelikož v práci trávíme opravdu hodně času a nikdo se nechce každý den potkávat s nepříjemnými lidmi.

Podívejte se také na článek o zaměstnanosti v dnešní době.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců