Platová kalkulačka aneb Kolik budete skutečně brát? | VímVíc.cz

Platová kalkulačka aneb Kolik budete skutečně brát?

15. 07. 2017

Nastupujete do nové práce a nejste si úplně jisti, kolik peněz budete vlastně dostávat po odečtení daní nebo přičtení slev na dani? Jak funguje platová kalkulačka a co všechno do ní musíte zanést?

Co je to platová kalkulačka?

Platová kalkulačka, jinak řečeno mzdová kalkulačka, slouží k výpočtu reálné mzdy, kterou zaměstnanec obdrží na konci měsíce po řádném odečtení daní, případně přičtení slev na dani, na které má ze zákona nárok. V dnešní době si zaměstnanci mohou zjistit výši konečné mzdy pomocí různých platových kalkulaček, které jsou na internetu k dispozici. Například mzdová kalkulačka je často využívaný online nástroj.

Platová kalkulačka čistá mzda aneb Jaké jsou druhy mzdy?

Hrubá mzda - hrubá mzda je mzda, ve které je započteno vše - základní mzda, případné osobní ohodnocení, příplatky, prémie a odměny a náhrada mzdy.

Čistá mzda - čistá mzda funguje jako hrubá mzda, ve které se uplatní zákonné slevy na dani, a také se strhne zdravotní a sociální pojištění.

Znáte všechny druhy mzdy a víte, co která nich představuje?

Částka k výplatě - částka, která se objeví na výplatní pásce. Je to konečná částka, po odečtení dalších možných srážek (výživné nebo spoření, atd.) a může se zde přičíst také náhrada ze mzdy za nemoc.

Platová kalkulačka - Jaké údaje do ní zanést?

Do kalkulačky je nutné zanést výši vaší hrubé mzdy, počet dětí, zda jsou některé z nich zdravotně postižené a v jakém stupni invalidity, zda jste sami držitelem ZTP průkazu, jestli jste student, zda máte manželku/manžela, která/který nevydělává více než 68 000 Kč měsíčně anebo třeba jestli vaše služební auto můžete využívat k soukromým účelům.

Připravte si veškeré údaje před tím, než budete chtít pomocí platové kalkulačky zjistit, jak vysoký bude nakonec váš plat.

Kalkulačka exekuce na plat

Exekuce na plat se nařizuje v tom případě, kdy dlužník nemá jinou možnost, jak dlužnou částku splácet. Zajímá vás, kolik peněz zůstane z vaší mzdy v tom případě, pokud vám exekutor nařídí srážky ze mzdy? I to si můžete sami vypočítat online.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy