Největší nepravdy o generaci mileniánů | VímVíc.cz

Největší nepravdy o generaci mileniánů

12. 05. 2017

Poslední dobou v médiích slovo skloňované ve všech pádech – mileniáni. Generace lidí narozených mezi lety 1980 a 1999 je nejzkoumanější generací všech dob a většinou v negativním světle.

Největší nepravdy o generaci mileniánů

Jsou líní, zhýčkaní a sebestřední. Tak se v kostce dá shrnout většina závěrů o této "ztracené" generaci.

Když se ale rozhlédneme kolem sebe, vidíme, tak jako v každé jiné generaci, různé mladé lidi s různými kvalitami a životními cestami.

Každá generace kritizuje tu mladší?

Ať už závěry všemožných studií pramení z nadměrného zobecňování statistik, předsudků nebo prostého sociologického jevu, že lidé mají tendenci kritizovat ty mladší než jsou oni sami, zde je pár příkladů, které se nedají na generaci mileniálů aplikovat plošně.

Když se totiž na následující znaky mileniálů podíváme na jeden po druhém, dojdeme nutně k závěru, že brát je se stoprocentní platností je nesmysl.

Řada z nich by se dala aplikovat i na zástupy lidí ze starších generací, neboť se nejedná o vlastnosti, jež by byly vlastní všem lidem mezi šestnácti a šestatřiceti lety věku (už jen idea, že tak velké procento lidí má stejné vlastnosti, je mírně řečeno podezřelá).

Lidé jsou různí a jako může existovat milenián, o němž následující teze zcela neplatí, může existovat čtyřicátník, na kterého sedí jako ulité.

Jaké předsudky se s miléniály pojí?

Lenost

Televizní seriály, Facebook, Instagram a další bezpočet sociálních sítí na chytrých telefonech a tabletech. Ničeho jiného nejsou schopní, jen se celý den válet s jakoukoli elektronikou v ruce. Nehledě na to, že si myslí, že si něco zaslouží, i přesto, že se o nic nezasloužili ani nepokusili.

Nezaměstnanost

Říká se, že mileniáni jsou nezaměstnaní, protože nemají ambice a zájem si práci hledat. A když, tak mají své vysněné nereálné poslání a nehodlají z něj slevit oni o píď – a proto nedělají nic.

Sebestřednost

Mileniály nezajímá nic jiného než oni sami. Jsou sobečtí a záleží jim jen na jejich vlastním životě.

Neochota osamostatnit se od rodičů

Protože kdo by opouštěl místečko, kde mu někdo vaří, uklízí po něm a pere mu prádlo? Mileniáni parazitují na svých rodičích, protože je to nejjednodušší.

Nechuť se vdát/oženit

Jak si mileniáni chtějí jen a jen užívat, tak se nechtějí vrhat do žádného závazku. Zajímá je jen náhodný sex a všechno ostatní je pro ně přežitek.

Nechtějí být zaměstnaní, chtějí podnikat

Protože jim žádné zaměstnání není dost dobré, jsou si plně jistí svojí neomylností a opovrhují autoritami, vrhají se masově do podnikání.

Když pracovat, tak z pohodlí domova

Jsou prostě líní se někam táhnout kvůli práci, která je evidentně pod jejich úroveň. Nejraději by prostě měli konstatní home office. Mimochodem, mrkněte, jaké firmy benefit home office nabízejí.

Všichni mileniálové jsou špatní?

Zdá se to jako samé házení špíny na přibližně čtvrtinu/pětinu populace, že? Zvláštní, že průzkumy se většinou soustředí právě na hledání problémů na mileniálech než na hledání jejich kvalit. Přitom obojí je stejně bezpředmětné, neboť nelze dát dohromady znaky, které by odpovídaly tak širokému spektru lidí. Věříte, že to s miléniály není až tak špatné? My taky. Mrkněte do našeho staršího článku, kde naopak píšeme o schopnostech, které Generace Y má, a které bychom se od ní mohli naučit.

Každá generace má své mouchy a žádná není horší než ta druhá.

Nebylo by lepší, než se snažit jakoukoli z nich kategorizovat statistikou striktně vymezenými znaky a vidět na ní samé chyby, zaměřit se na vlastní život a kriticky se podívat sám na sebe?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří