Mzdová kalkulačka 2018 | VímVíc.cz

Mzdová kalkulačka 2018

28. 02. 2018

Vypočítejte si čistou mzdu mzdovou kalkulačkou 2018 snadno a rychle. Díky této kalkulačce pohodlně zjistíte, jaký plat vám bude od vašeho zaměstnavatele tento rok chodit. Skvěle se hodí i těm, co nastupují do nové práce a zajímá je, kolik budou skutečně brát.

Mzdová kalkulačka 2018

Výpočet čisté mzdy pomocí mzdové kalkulačky

Jestliže byste si rádi vypočítali svou čistou mzdu pomocí mzdové kalkulačky, je důležité znát mzdu hrubou. Tu zadáte do kalkulačky společně s počtem nezaopatřených dětí, případně označíte další slevy na dani, které máte nárok uplatnit. Mzdová kalkulačka 2018 vám vypočítá výši vaší čisté mzdy, ale také se dozvíte, kolik přesně se vám strhává za zdravotní či sociální pojištění a jakou platíte daň.

Mzdových kalkulaček najdete na internetu celou řadu.

Základní výpočet čisté mzdy

Asi úplně každého zajímá, jaký plat mu z práce dorazí. Hrubá mzda se ale většinou od částky, která na našich bankovních účtech přistane, dost liší. V základu se vám od hrubé mzdy odečítá zdravotní a sociální pojištění a samozřejmě i daně. V takovém případě se dá čistá mzda vypočítat poměrně snadno pomocí jednoduchého vzorce nebo díky naší mzdové kalkulačce 2018.

Srážky ze mzdy a daňové slevy

Platí ovšem poměrně hodně výjimek, díky kterým by tento výpočet nemusel být přesný. Pro tyto případy potom existuje rozšířená verze mzdové kalkulačky, se kterou si již budete čistou mzdou stoprocentně jistí. Jsou i takové výjimky, které mohou výdělek ještě o něco snížit. To platí především pro ty, kteří vydělávají skutečně nadprůměrné peníze. Konkrétně jde o lidi s čtyřikrát větším výdělkem než je průměrný plat. V tu chvíli se totiž dotyčnému strhává ještě tzv. solidární daň.

Hranice mzdy, kdy se začíná odečítat solidární daň je pro rok 2018 119 916 Kč.

Naštěstí se najdou i pozitivní výjimky, které pro změnu váš plat navýší. Jedná se především o daňové slevy, mezi které samozřejmě patří základní daňová sleva na poplatníka, kterou může uplatnit úplně každý. Další slevy jsou potom určené například pro rodiče, kteří mohou uplatnit daňovou slevu na dítě. Tuto slevu ovšem může na jedno dítě uplatnit pouze jeden rodič nikoliv oba.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy