Marihuana je zaměstnavateli stále častěji tolerována! | VímVíc.cz

Marihuana je zaměstnavateli stále častěji tolerována!

03. 09. 2019

V dnešním článku se zaměříme na užívání marihuany v zaměstnání. Podíváme se na to, jaká práva mají zaměstnavatelé s ohledem na užívání konopí a jak firmy doopravdy nahlíží na drogově závislé. V mnoha zaměstnáních by mohly účinky marihuany způsobit vážné pracovní úrazy, protože THC, které je v marihuaně obsaženo, ovlivňuje naši centrální nervovou soustavu a tím i naše chování, reflexy a myšlení. Jak tomu zabránit a jak by měla případný pozitivní nález na marihuanu firma řešit?

Marihuana - rostlina - konopí.

Marihuana (konopí) jako:

  • konzervovaná léčivá látka
  • psychotropní látka
Marihuana - rostlina - konopí.

Marihuana: Oblíbená i nelegální

Marihuana jako psychotropní látka je v ČR nelegální. Získává se usušením samičích rostlin konopí, kde je obsaženo tzv. THC. V České republice je marihuana legální pouze na lékařský předpis a to ve většině případů pouze jako konzervovaná léčivá látka.

Tzv. trávu (marihuanu) nejčastěji používáme jako prostředek k uvolnění a pocitu absolutního štěstí, kdy poté situace, lidi a věci vnímáme zkresleně, zbavujeme se zábran a cítíme se volně a svobodně. Je potřeba ale říct, že na marihuaně si můžeme vybudovat závislost (závislost na marihuaně), je to droga jako každá jiná a jejím užíváním porušujeme zákon.

Nejčastějšími konzumenty jsou mladiství ve věku 17 až 22 let, převážně mladí muži. Jak jsme již ale řekli, na marihuaně vzniká závislost, proto ji užívají i starší lidé, ženy, muži a bohužel leckdy i děti. Dlouhodobé užívání ovlivňuje negativně a nenávratně naši centrální nervovou soustavu. Při užití marihuany ztrácíte koncentraci, nedokážete ji udržet, jste roztěkaní, Vaše myšlení se mění, můžete být i paranoidní. Při dlouhodobém užívání marihuany se mění celé Vaše myšlení, nejste schopní se koncentrovat a dochází i ke změnám osobnosti.

Pěstování marihuany je nelegální, musíme ale připustit, že pěstování marihuany je poměrně snadné. Venku stačí obyčejná zemina, sluníčko a dostatečné zavlažování, aby se trávě dařilo. Často marihuanu pěstujeme i doma, kde si pomáháme umělým osvětlením.

Jakými způsoby můžeme marihuanu užívat/konzumovat?
  • nejčastěji ji sušenou kouříme/hulíme (kouření trávy)
  • např. v Indii se marihuana (ganja) žvýká smíchaná s tabákem
  • můžeme ji uvařit, upéct (koláčky, cookies recepty, bramboráky, másla, pomazánky, oleje)
  • konopné mléko
  • konopný čaj
  • konopný alkohol

Je mnoho cookies receptů a jiných sladkých i slaných jídel s obsahem marihuany.

Marihuana na pracovišti

Marihuana v zaměstnání je přísně zakázaná a trestá se okamžitým ukončením pracovního poměru, bezpodmínečně. Zaměstnavatelé mají právo Vás na drogu otestovat. Jsou 2 způsoby, jak se dá přítomnost THC/marihuany v těle zjistit: sliny a krev. Spousta zaměstnavatelů už tento jednoduchý tester na pracovišti mají. Pokud Vás zaměstnavatel vyzve k podstoupení testu, můžete odmítnout, ale dokazujete tím pouze Vaši vinu. (presumpce viny). Každopádně za pozitivní nález THC ve Vašem těle Vás čeká okamžitá výpověď.

Je potřeba také myslet na to, že přítomnost této drogové látky v těle zůstává až 72 hodin, proto ani občasné víkendové užívání Vás před vyhazovem nemůže ochránit.

Zaměstnavatel Vám může udělit výtku, kázeňský přestupek, ale většinou pozitivní výsledek testu na marihuanu končí výpovědí.

Může se také stát, že jste tomuto testu podroben během přijímacího řízení, během pohovoru nebo jste dotázán na užívání drog. Pokud se užívání drog potvrdí, jste automaticky z výběrového řízení vyřazeni a firma o Vás už nemá zájem.

Marihuana, konopí, marihuana v zaměstnání.

Závislost na marihuaně u dělnických profesí

Nejčastěji marihuanu užívají muži s maximálně středním odborným vzděláním, častěji ti z učilišť nebo se základním vzděláním, kteří pracují manuálně v různých závodních fabrikách, řadoví dělníci nebo řidiči. Ti ale zároveň představují nejvíce ohroženou skupinu zaměstnanců, kde může dojít k pracovnímu úrazu (pracovní úraz). I proto zaměstnavatelé přistupují k drogovému testu. Zaměstnavatelé tím kryjí sebe a chrání své zaměstnance, ovšem při současném nedostatku spolehlivých zaměstnanců na tyto profese, zaměstnavatelé marihuanu u svých pracovníků v určité míře přehlížejí, pokud výrazně nenarušuje výkon zaměstnance.

AKTUÁLNĚ: Marihuana v práci

Musíme ale přiznat, že se v České republice poslední dobou rozmohl trend, kdy zaměstnavatelé stále častěji přijímají zaměstnance, kteří marihuanu užívají nebo zaměstnavatelé vědí, že jejich zaměstnanci marihuanu kouří (před prací, o pauzách, po práci), ale jsou slepí a nijak to neřeší. Proč tomu tak je? Firmy nechtějí o své zaměstnance přijít, mají strach, že neseženou rychle nového a schopného zaměstnance, náhradu a výroba bude stát. Existují i společnosti, které mají povinné pravidelné drogové a alkoholové kontroly. Vedoucí pak dají v den kontroly nebo dříve svým podřízeným echo a ti se například v ten den nedostaví na směnu, onemocní nebo si vezmou dovolenou.

Jak jsme již ale řekli, drogy na pracoviště nepatří, ohrožujete tím své zdraví a i zdraví Vašich kolegů, spolupracovníků.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Pracovní právo