Letní brigáda: Kolik si kde vyděláte? | VímVíc.cz

Letní brigáda: Kolik si kde vyděláte?

21. 08. 2018

Prázdniny jsou v plném proudu a vy přemýšlíte nad tím, jak si něco málo přivydělat. Někteří přemýšlí o letní brigádě v zahraničí, jiní si chtějí přivydělat v tuzemsku. V některých případech je potřeba platit zdravotní a sociální pojištění, někdy musíte odvádět srážkovou nebo zálohovou daň. Jak si spočítat, kolik si kde vyděláte?

Letní brigáda: Kolik si kde vyděláte?

Nejlepší smlouva pro letní brigády

Chystáte se letní prázdniny využít k tomu, aby váš účet nezel prázdnotou? Nebo si prostě jen chcete něco málo přivydělat? V obou případech vám poradíme, kolik zaplatíte na dani a pojistném a jak si vydělat co nejvíce.

Pokud se chystáte najít si letní brigádu v roce 2018, perfektním řešením pro vás bude domluvit se se zaměstnavatelem na dohodě o provedení práce. Brigádníci s touto smlouvou mohou pro jednu firmu pracovat až 300 hodin za rok. Z platu pak možná budete muset odvést daň z příjmu nebo pojistné, vše ale závisí na tom, jak vysoká bude vaše mzda za vykonanou činnost.

Nejlepším řešením je dohoda o provedení práce. S jejím podpisem můžete pro jednoho zaměstnavatele pracovat až 300 hodin za rok.

Výše mzdy se odvíjí od typu daně

U zaměstnavatele podepsaná dohoda o provedení práce a výše odměny ještě nerozhoduje o všem. Částka, která vám bude na konci měsíce vyplacena, záleží také na tom, zda se vás bude týkat srážková daň nebo zálohy na dani. Podepsání prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro zdaňovací období, které má podobu růžového papíru, také ovlivňuje samotnou výši mzdy.

Vyplacená konečná suma závisí na vašem rozhodnutí, zda podepíšete prohlášení poplatníka daně a na výši samotné mzdy.

Tip: Chcete si za vydělané peníze pořídit nové kousky do skříně? Nakupte je výhodně v Bonprix. Nezapomeňte na nákup využít Bonprix slevový kód.

Maximálně 10 000 korun za kalendářní měsíc

Při výplatě nepřesahující 10 000 korun za měsíc bude zaměstnavatel kalkulovat s odvody na dani ve výši 15 %. Tento typ daně se nazývá srážková daň. Učiní tak pouze v případě, kdy nebylo podepsáno v tomto zaměstnání prohlášení poplatníka daně. Veškeré příjmy vznikající z dohody o provedení práce formují daňový základ.

Pokud si vyděláte maximálně 10 000 korun za měsíc, nemusíte se starat o sociální a zdravotní pojištění. Jediné, co vám s platem může zahýbat, jsou daně.

Jak se vyhnout srážkové dani

Výhoda spočívá u tohoto typu dohody také v tom, že pokud bude vaše mzda menší, můžete si zažádat o vrácení sražené daně. K tomu dochází především při letních brigádách, kdy limit 300 hodin platí pro celý sjednaný kontrakt, nehledě na to, zda se jedná o měsíc, dva či rok.

Toho docílíte tím, že příjem bude součástí daňového přiznání. Musíte požádat na konci roku mzdové oddělení o vystavení potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu. Využití daňových slev pak v tomto případě povede k vrácení srážkové daně např. na vámi zadaný bankovní účet.

To, zda bude váš příjem součástí daňového přiznání, může pozitivně ovlivnit výši vaší mzdy.

Slevy na dani se mohou na účtu pěkně vyjímat

První z možných slev na dani je sleva pro poplatníka, kterou mohou uplatňovat ti, kteří v rámci dohody o provedení práce nedosáhli na mzdu převyšující 10 000 korun, podepsali prohlášení poplatníka daně a zároveň jim byla sražena daň ve výši 15 %. Maximální výše daňové slevy pro poplatníka činí 2 070 korun za měsíc. Podpis prohlášení není povinný, jak se rozhodnout vám napovíme v dalších odstavcích.

Slevy na dani jsou známý termín a můžete se s nimi setkat i za jiných okolností. Jinými slevami může být sleva pro studenty. Ti často využívají právě letních brigád. Pro rodiče je tu sleva na vyživované dítě a pro páry sleva na manželku či manžela. Je také možné využít slev na dani pro zdravotně postižené.

Pokud podepíšete prohlášení poplatníka, můžete část daní nebo celou sumu požadovat zpět.

Musím si platit sociální a zdravotní pojištění?

Vaše práce je ve firmě opravdu ceněná, cítíte se tam dobře a navíc pracujete více, než jaká byla původní domluva? Nebo jen máte vysokou mzdu? V jakémkoliv případě, pokud se na vaší výplatní pásce po měsíci objeví mzda vyšší než je 10 000 korun, musí se zaměstnavatel starat i o sociální a zdravotní pojištění. Kromě srážky daně ve výši 15 % musí zaplatit také povinné pojistné.

O částku pojištění na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění se vám sníží vaše mzda. Vzhledem k tomu, že část vaší mzdy jde na pojištění, jste právoplatnými účastníky na důchodovém a nemocenském pojištění, což v budoucnu můžete ocenit.

Při odměně vyšší než 10 000 korun vám bude ze mzdy stržena částka na zdravotní a sociální pojištění.

Ukázky vám pomohou se lépe orientovat

Chápeme, že orientovat se v této problematice pro vás může být obtížné. 4 následující příklady, lišící se v podpisu prohlášení k dani a výši mzdy, vám snad vše objasní.

Nepodepsání prohlášení k dani, odměna do 10 000 korun

Pokud jste nepodepsali prohlášení poplatníka daně a zároveň jste si vydělali za kalendářní měsíc méně než 10 000, bude srážková daň činit 15 %. Vaše mzda dosáhla výše 9 000 korun za měsíc srpen, což je tzv. hrubá mzda. Z hrubé mzdy musíte odečíst 15 %. Konečná částka, která vám bude v září vyplacena, bude 7 650 korun (po odečtení srážkové daně ve výši 1 350 korun).

Nepodepsání prohlášení k dani, odměna nad 10 000 korun

Jestliže jste nepodepsali prohlášení poplatníka daně a za měsíc srpen byste měli obdržet mzdu vyšší, než je 10 000 korun, budete odečítat větší množství položek. Musíte kalkulovat nejen s daní (v tomto případě zálohovou), ale také s platbou sociálního a zdravotního pojištění.

V září za odpracovaný srpen očekáváte hrubou mzdu 20 000 korun. Abyste došli ke správnému výsledku, musíte vědět, kolik činí tzv. superhrubá mzda. Z té lze následně vypočítat velikost daně. Sociální pojištění z hrubé mzdy činí 6,5 %, zdravotní pojištění o 2 % méně a zálohová daň z příjmu je, stejně jako srážková, 15 %. Na sociálním pojištění zaplatíte 1 300 korun, zdravotní vás bude stát 900 korun. Superhrubá mzda je o 34 % vyšší, než je hrubá mzda. V případě oněch 20 000 korun je to 26 800, 15 % (zálohová daň) z této částky je 4 020 korun. Výsledná mzda, které se dočkáte, bude činit 13 780 korun (20 000 – 4020 – 900 – 1300).

Podepsání prohlášení k dani, odměna do 10 000 korun

Prohlášení poplatníka daně jste podepsali a za měsíc srpen bude vaše mzda rovných 10 000 korun. I přesto, že musíte počítat se srážkovou daní ve výši 15 %, která je v případě takto vysoké odměny 1 500 korun, můžete díky podpisu prohlášení využít daňové slevy pro poplatníka, která, jak už bylo zmíněno výše, může dosahovat až 2 070 korun za měsíc. Finální částka bude tedy 10 000 korun, protože daň bude nulová.

Podepsání prohlášení k dani, odměna nad 10 000 korun

Pokud jste si v srpnu vydělali 20 000 korun a zajímá vás, jak vysokou mzdu v září reálně uvidíte, výpočet se jen minimálně liší od případu, který jsme vám popisovali o dva odstavce výše, v případě nepodepsání prohlášení k dani s odměnou nad 10 000 korun. Musíte kalkulovat se sociálním pojištěním ve výši 6,5 % (1 300 korun), zdravotním pojištěním ve výši 4,5 % (900 korun) a s 15 % zálohovou daní (4 020 korun). Vzhledem k podpisu prohlášení poplatníka daně můžete využít slevu na poplatníka v maximální měsíční výši 2 070 korun, daň je tedy pouhých 1 950 korun (4 020 – 2 070). V září tedy reálně uvidíte 15 850 korun (20 000 – 1950 – 1 300 – 900).

Jaká varianta bude tedy pro vás ta nejvýhodnější?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry