Kolega byl povýšen namísto vás aneb 4 iracionální myšlenky a jak se s nimi vyrovnat | VímVíc.cz

Kamarád šéfem aneb Jak se s tím vyrovnat

26. 10. 2017

Může se to stát komukoliv z nás. Pracujeme tvrdě, zdá se, že i dobře a vedoucí najednou začne mluvit o povýšení. Co když se ale nakonec stane to, že nepovýší vás, ale vašeho kolegu? Jak se vyrovnat s tím, že se třeba dokonce váš kamarád stane vašim šéfem?

Kamarád šéfem aneb Jak se s tím vyrovnat

Povýšení vašeho kolegy aneb vypořádání se se závistí

Pracujete si tak nějak v klidu, ale jednoho dne to najednou přijde. Kolega, který k vám měl nejblíže, je najednou povýšen. Cítíte samozřejmě velkou radost a víte, že si to zaslouží, ale pak začnete přemýšlet...a cítíte závist. Najednou je kolega nad vámi. Předtím jste si byli v práci rovni, ale najednou je technicky tak trochu jinde a vy už s ním nemůžete dále probírat šéfovy přešlapy.

Pokud pracujete ve firmě už dlouho, budete se muset připravit na povýšení určitých kolegů.

Jaké myšlenky máte nyní v hlavě a jak se s nimi vypořádat?

"Mohl jsem být povýšen já"

O povýšení jste vlastně neměl vůbec zájem, protože více, že kromě více peněz s tím jde také ruku v ruce více povinností. Ale řekněme si na rovinu - teď je to docela jedno. Jakmile je ohlášeno, že váš kolega bude povýšen, pocitům žárlivosti se neubráníte. Protože si říkáte, že jste to přece mohl být také třeba vy, kdybyste chtěl. O to horší, pokud jste se o danou pozici hlásil také.

Ve chvíli, kdy je někdo jiný povýšen se vám může zdát, že pro vás je to krok zpět. Stále ale pamatujte na jednu věc - To, že někdo jiný uspěl neznamená, že vy jste selhali. Cizí úspěch není v žádném spojení s vámi. Nevíte, jak moc se druhý člověk snažil, nevíte, co všechno si kvůli tomu musel odepřít a možná toho nakonec lituje. Neberte to jako svou prohru, ale říkejte si, že váš čas na větší úspěch teprve přijde. Přečtěte si také článek o tom, jak úspěch funguje.

To, že někdo jiný uspěl neznamená, že vy jste selhali.

"Stojím na místě"

Pochyby o sobě samém jsou v tuto chvíli docela přírozené. Někdo jiný se posunul směrem vzhůru, zatímco my jsme zdánlivě stále na stejném místě. Nad tím ale musíte přestat přemýšlet. Zhluboka se nadechněte a přemýšlejte o tom, jak na sobě ještě více pracovat.

Pracujte na sobě třeba také díky online prostředí. Stačí se podívat na ty nejzajímavější online kurzy.

"To znamená konec našeho přátelství..."

S vaším kolegou před povýšením jste sdíleli skoro všechno. Pojilo vás poměrně silné přátelsví i mimo kancelář a najednou máte pocit, že bude všechno jinak. Bojíte se už toho, že bude konec vtipů a drinků na vánočním večírku. Pravdou je, že se vaše přátelství asi změní. Neznamená to, že by skončilo, ale asi se posune na trochu jiný level. Nemusíte se nyní chovat příliš jinak, stačí, pokud se budete stále chovat přátelsky, ale s dostatečným respektem.

V práci velmi často oceníte tabulky Google.

Chovejte se stále přátelsky, ale s dostatečným respektem.

"Vlastně už teď nemusím pracovat tak tvrdě"

Potom, co zpracujete všechny nepříjemné pocity můžete začít mít dojem, že to je pro vás také tak trochu výhra. Přece pokud pracujete pod svým kamarádem, nemusíte už pracovat tak tvrdě, nebo ano? Uvědomte si ale jednu věc - tento názor je ještě víc daleko od pravdy než si myslíte. To, že jeden z vás měnil pozici rozhodně neznamená, že ten druhý začne vypouštět v závislosti na tom svoje povinnosti. Jestli by vám tato skutečnost měla v něčem pomoci, tak zejména v tom, že to budete brát jako motivaci a začnete pracovat ještě tvrději.

Jednouše, snažte se být stále dobrým pracovníkem a může vám to přinést jen to dobré.

Hledáte novou práci? Mrkněte na volné pracovní nabídky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří