Jakou hudbu poslouchat k práci nebo ke studiu? | VímVíc.cz

Jakou hudbu poslouchat k práci nebo ke studiu?

01. 11. 2017

Hudba je nepostradatelnou součástí našich dní. Posloucháme ji v autě, v práci, když vaříme, nebo třeba když cvičíme. Dokáže nás udělat šťastnějšími, produktivnějšími či více motivovanými. Jaká je nejvhodnější hudba k práci nebo hudba ke studiu?

Jakou hudbu poslouchat k práci nebo ke studiu?

Hudba k práci? Na scéně se objevuje dopamin

Naše láska k hudbě není daná jen kulturou. Když posloucháme oblíbené písničky, část mozku se aktivuje a vyvolává uvolnění dopaminu. To je stejná látka, která se uvolní, když sníte oblíbené jídlo či získáte nového čtenáře na sociální síti a způsobuje, že chcete víc a víc. Hudebník a vědec Jamshed Bharucha navíc zjistil, že kreativní činnosti, jako je poslech hudby, spojuje lidi, pomáhá jim vytvořit skupinovou identitu a zvyšuje pravděpodobnost, že budou pracovat společně.

Poslech hudby může způsobit, že spolu lidé budou více spolupracovat.

Pomáhá nám hudba opravdu zvyšovat produktivitu?

Studie dokazují, že poslech oblíbené hudby snižuje vnímání napětí, takže je pravděpodobné, že během stresových situací (jako může být i práce), budete díky poslechu hudby šťastnější a produktivnější. Uvolněte svůj stres. Jakou zvolit hudbu pro činnost, kterou zrovna děláte? Existuje pár pravidel.

1. Pro jednoduché úkoly zvolte hudbu, kterou jste již někdy poslouchali

Studie prokazují, že člověk dokáže mnohem rychleji rozpoznat písmena, číslice a obrázky, když v pozadí hraje hudba než když je okolo ticho. Jiná studie zjistila, že pracovníci na montážní lince byli šťastnější a produktivnější, když při své činnosti poslouchali hudbu. Pokud jde o nudné a stále se opakující se úkoly – při poslechu hudby je budete mít údajně hotové rychleji.

Podívejte se, do jaké platové třídy jako montážní dělník patříte.

2. Když se učíte, poslouchejte písničky, které jsou bez textu

Pokud máte zrovna na práci složitější a mentální úkoly, zvolte klasickou či instrumentální hudbu, která zvyšuje psychickou výkonnost více než hudba obsahující slova. Váš mozek tak bude věnovat pozornost jen tomu, co se učíte.

Při studiu poslouchejte písničky bez textu, aby vás text nerozptyloval.

3. Uvolněte se při práci, kterou milujete, hudbou, kterou máte rádi

Kouzlo hudby přichází právě tehdy, když jste expertem na to, co děláte. Třebaže je to tak náročná práce, jakou dělá chirurg. Jiná studie ukázala, že chirurg pracoval přesněji, když v pozadí hrála hudba, která se mu líbí.

4. Když se potřebujete soustředit, poslouchejte hudbu s 50 – 80 údery za minutu

Dr. Emma Gray zjistila, že nikoli hudební žánr, ale hudební tempo (v rozmezí 50 – 80 údery za minutu) může pomoci navodit stav alfa ve vašem mozku. Vaše mysl se stane klidnou, pozornou a koncentrace se zvyšuje.

Dejte si přestávku mezi prací nebo studiem do školy a podívejte se na zajímavé online kurzy.

Tip: Milujete hudbu? Naučte se na hudební nástroj. Velký výběr najdete na e-shopu Kytary.cz. Zboží zakoupíte levněji, když využijete Kytary.cz slevy nebo pokud uplatníte Kytary.cz slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře