Jak ušetřit na lécích: Využijte srovnání cen a doplatky za léky | VímVíc.cz

Jak ušetřit na lécích: Využijte srovnání cen a doplatky za léky

03. 04. 2022

Pokud vydáte vysoké částky za léky, možná neznáte všechny metody, jak ušetřit právě na lécích. Existují způsoby, jak šetřit na nákupu v lékárně. Od roku 2008 pomáhá pojištěncům šetřit tzv. ochranný limit na doplatky za léky.

Ceny léků a doplatky

Značná část lidí dnešní doby užívá velké množství léků. Mezi nejčastěji užívané volně dostupné patří prášky na spaní, prášky na hubnutí a léky na alergii. Léky na ředění krve a léky na vysoký tlak jsou nejčastějšími předepisovanými léky. Ceny léků a doplatky se přitom stále mění, zejména s rostoucí inflací a zvyšováním cen. Především lidé pobírající důchod často shání léky na vysoký tlak bez doplatku a jak zjistit doplatek na jednotlivé léky.

Jak šetřit za prášky na spaní, prášky na hubnutí a léky na alergii může být docela jednoduché. Některé z volně dostupných léků jsou dokonce návykové a škodí zdraví. Část lidí například neusne bez prášků na spaní. Doporučením může být nepít kávu a kofeinové nápoje po druhé hodině odpolední. Nejlepší cesta ke spokojenému a kvalitnímu spánku je vyhnout se alkoholickým nápojům, omezit kouření a tučná těžká jídla a hýbat se. Tělo se přirozeně unaví a spánek bývá lepší. Zdravý pohyb může pomoci i k vysazení prášků na hubnutí.

Zdravá strava by měla být základ: jsme to, co jíme. Bohužel v dnešní době chemických přídavků, rostoucím cenám a zrychlené době nemusí být snadné stravovat se předpisově a nepomůže tomu ani nákup potravin online. Ovšem právě přidané látky v potravinách, modifikované složky potravin apod. mohou způsobovat alergie a další zdravotní potíže. Zamysleme se v prvé řadě nad tím, co vkládáme do svého těla. Omezení některých nezdravých potravin nebo úprava stravy může být snadným návodem, jak ušetřit na lécích i na svém těle.

Jsou lidé, kteří nejsou ochotni vzdát se svého životního stylu a návyků, přestože mohou poškozovat zdraví. Vhodným řešením může být srovnání cen jednotlivých léků na internetu, případně osobně v různých lékárnách. Jak zjistit doplatek za léky? Za některé léky lidé zaplatí i tisíce korun měsíčně. Doplatky léků na předpis jsou důležitým parametrem při výběru prášků. Doplatky za léky a informace o nich jsou uvedené v závěru tohoto článku.

Srovnání cen léků je řešení, jak ušetřit

Základní možností, jak ušetřit na lécích, je srovnání cen. Není nutné kupovat léky v první lékárně, která se naskytne. Pokud máte po cestě domů lékáren více, zkuste se v každé z nich informovat o ceně, kterou za předepsané léky zaplatíte. Lékárnu od lékárny se také liší doplatky za léky, některé lékárny pak mají bonusové programy, které zvýhodňují doplatky za léky.

Druhou možností je využít ke srovnání cen léků internet. Jsou přímo stránky, které umožňují srovnání cen, přesto zde může být riziko, že daná webová stránka spolupracuje s některými výrobci léků nebo s lékárnami. Vhodnější je srovnání cen na vlastní pěst. Tedy projít několik stránek online lékáren a provést srovnání cen. Na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví je možné zjistit, jaká je průměrná cena léků a jaké jsou doplatky léků na předpis.

V praxi také platí, že pokud máte na receptu několik různých léků, nemusíte si je všechny vyzvednout pouze v jedné lékárně, ale recept si lze rozdělit. I to může být možnost, jak ušetřit. Cena léků se v jednotlivých lékárnách může lišit až o desítky korun.

Jak zjistit doplatek za léky? Vyhledávač Ministerstva zdravotnictví ukáže průměrný doplatek za konkrétní lék.

Pokud si kupujete léky, které nejsou na předpis, rozhodně se vyplatí využít před nákupem srovnání cen. Sledovat akce různých lékáren, jejich online nabídky nebo akční letáky. Ceny léků, které lze koupit bez receptu nejsou nijak regulované, rozdíl v částkách tedy může být skutečně vysoký.

Tip: Například BENU leták nebo Lékárna Dr. Max nabízí slevové kupóny, díky kterým se dá ušetřit nemalá částka. Dr. Max slevový kupón je dalším tipem, jak ušetřit na lécích.

Ptejte se na alternativy léků

Další možností, jak ušetřit, jsou dotazy na alternativy léků. Lék, který předepsal doktor, může mít například levnější alternativu, která má stejné účinky. Pokud není na receptu od lékaře přímo napsáno „nezaměňovat“, má lékárník právo vyměnit lék za jeho levnější variantu.

Pokud nějaké prášky užíváte dlouhodobě, rozhodně se zeptejte po větším balení. Léky zakoupené ve větším množství vyjdou zpravidla levněji a navíc nemusíte tak často navštěvovat doktora kvůli receptu a následně lékárnu kvůli samotným lékům.

Nebojte se zeptat, zda neexistuje levnější varianta stejného léku, případně výhodnější balení na delší dobu užívání.

Věrnostní programy a online nákupy

Existuje celá řada možností, jak ušetřit za nákup léků. Pokud pravidelně chodíte do jedné lékárny, poptejte se, zda nemají svou věrnostní kartičku, zákaznickou kartu atd. Bonusové programy jsou dnes velmi oblíbené mezi spotřebiteli a hojně nabízené ze strany prodejců. Věrnostní programy mohou ušetřit i tisíce korun ročně.

Věrnostní programy v lékárnách jsou většinou velkou úlevou pro peněženky zákazníků.

Některé lékárny zavedly online prodej na svých e-shopech podobně jako nákup potravin online . Na e-shopech se dají sehnat především volně prodejné léky (zmiňované prášky na spaní či prášky na hubnutí). Výhodou ale je, že online nákup vyjde většinou levněji a navíc je pohodlnější. Člověk si může v klidu najít například léky na vysoký tlak bez doplatku. Léky je možné vyzvednout v nejbližší lékárně nebo nechat dovézt či zaslat domů.

Doplatky léků na předpis vrátí pojišťovna

Pokud jste nuceni užívat pravidelně a dlouhodobě léky, doplatky léků na předpis mohou narušit rodinný rozpočet. Zdravotní pojišťovny ale vracejí určitou část peněz zpět. Pokud překročíte tzv. roční ochranný limit, pojišťovna navrátí finance. Do ochranného limitu se započítávají pouze částky započitatelných doplatků za léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Nezapočítávají se sem doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě (toto neplatí, pokud byly předepsané na recept pojištěncům starším 65 let). Regulační poplatky ve výši 90 Kč za využití pohotovosti se do ochranného limitu nezapočítávají. Roční ochranný limit na doplatky za léky je od 1. 1. 2020 stanovený zákonem o veřejném zdravotním pojištění následovně:

  • 500 Kč u pojištěnců, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a u pojištěnců, kteří byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění
  • 1.000 Kč u dětí mladších 18 let a u pojištěnců starších 65 let
  • 500 Kč u pojištěnců starších 70 let
  • 5.000 Kč u ostatních pojištěnců
U zdravotní pojišťovny lze žádat o vrácení doplatku za léky při překročení ochranného limitu.

Vývoj ochranného limitu na doplatky za léky

Přeplatky za léky má významná část české populace. Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátila za rok 2018 svým pojištěncům částku přes 420 milionů Kč a o rok později částku přes 490 milionů Kč. Co do počtu pojištěnců se jedná přibližně o 450 tisíc osob v jednom roku. Pojištěnec nemusí částky doplatků za léky sám sledovat, poskytovatelé lékárenské péče sdělují zdravotním pojišťovnám informace o doplatcích za léky, které se započítávají do limitu. Na vyžádání v lékárně však pojištěnec dostane doklad o zaplacení započitatelného doplatku za léky.

Vývoj ochranného limitu na doplatky léků na předpis prošel změnami. Ochranný limit byl zavedený v roce 2008 v jednotné výši 5.000 Kč za kalendářní rok pro všechny pojištěnce. Od roku 2009 byly limity pro děti do 18 let a seniory nad 65 let sníženy na částku 2.500 Kč a ostatní pojištěnci měli nadále limit 5.000 Kč. V roce 2018 byla u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let částka snížena na 1.000 Kč a byla zavedena nová kategorie pojištěnců nad 70 let s limitem 500 Kč; ostatní pojištěnci měli nadále limit 5.000 Kč.

Poslední změna nastala v lednu 2020, kdy byla zavedena nová kategorie s limitem 500 Kč – pojištěnci, kteří doloží, že jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, nebo že byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění; výše uvedené limity dle věku (500 Kč, 1.000 Kč nebo 5.000 Kč) platí nadále. Pokud by byl vývoj ochranného limitu v podobném duchu, dá se očekávat jeho další snižování. Vzhledem ke zvyšování cen a k růstu inflace by to bylo nepříjemné pro lidi, kteří pravidelně užívají léky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře