Jak se chovat první den v práci? | VímVíc.cz

Jak se chovat první den v práci?

30. 10. 2017

Budete nastupovat do nové práce a chcete zapůsobit co nejlépe? Je dobré zůstat první den v práci déle a jít s kolegy posedět na pivo? Jak se chovat první den v práci, zvládnout vše s grácií a ještě na ostatní udělat dobrý dojem?

Jak se chovat první den v práci?

Přijďte včas

Nic nevypovídá o tom, že jste lajdák a že vám na práci až tak nezáleží, víc, než to, když přijdete hned první den do nové práce se zpožděním. Už jen ty "trapné" výmluvy, že vám ujel autobus anebo, že bylo zacpané město. Zkuste s těmito nepříznivými vlivy počítat dopředu. Vašeho nadřízeného omluva moc zajímat nebude. Snažte se skutečně přijít včas a nejlépe ještě s několikaminutovým předstihem.

Přijít do práce první den včas je naprostý základ všeho.

Nezapomeňte potřebné dokumenty

První den v nové práci se hodí přinést všechny důležité dokumenty. Nezapomeňte si vzít tedy průkaz totožnosti, výpis z trestního rejstříku, kartičku pojištěnce a také číslo bankovního účtu. Přečtěte si o tom, na co všechno se připravit první den a na co nezapomenout, až vás bude čekat první den v nové práci.

Pokud jste teprve v přijímacím procesu, podívejte se na životopis vzor a také na to, jak správně napsat motivační dopis.

Zachovejte klidnou hlavu

Přestože první den v nové práci pro vás pravděpodobně bude docela stresující, snažte se si zachovat klidnou hlavu. Možná budete vyzváni k tomu, abyste se přede všemi představili na ranní poradě. Nebo u oběda. Snažte se znít pokorně a klidně a pro jistotu si připravte malý "proslov" ještě doma. Nejvhodnější je říct, vaše jméno, odkud (tedy z jaké firmy nebo školy) přicházíte a jakou budete vykonávat pozici. Na konec je dobré taky dodat třeba to, že se těšíte na vaši následnou spolupráci.

První den v nové práci si pravděpodobně nenajdete životní přátele.

Snažte se pamatovat si jména

První den v práci se na vás bude hrnout spousta nových informací, ale také třeba jmen. Zkuste si kromě věcí týkajících se přímo výkonu vaší práce zapamatovat také co nejvíce jmen vašich kolegů (přinejmenším alespoň vašeho šéfa nebo nadřízeného). Můžete si třeba napsat pár poznámek o jménech do mobilu, abyste si ty nejdůležitější skutečně zapamatovali. Věřte, že se to bude hodit.

Na pozvání odpovídejte ano

Také se vám může stát to, že vás kolegové pozvou hned první den třeba na společný oběd, na kafe nebo na jedno do hospody po práci. Možná se vám nechce, protože chcete o pauze zavolat příteli, jak jste se měli a večer po náročném dni moc na pivo pomyšlení nemáte. Pamatujte si ale jednu věc - na všechna tato pozvání zní odpověď ano. Ikdyž se vám nechce, ikdyž máte jiné plány, jděte se socializovat se svými kolegy. Pouze tehdy, kdy máte opravdu neodkladný program, můžete se omluvit. Příště ale na oběd s ostatními!

Své soukromí si nechte pro sebe

Potkali jste příjemnou kolegyni, která vám skvěle naslouchá a vám se zdá, že už jste našli spřízněnou duši? Nenechte se oklamat. Nevyprávějte svoje osobní problémy a jiné věci na potkání. A rozhodně se s NIČÍM nesvěřujte hned první den.

Vaše osobní problémy skutečně neprobírejte první den v nové práci.

Hodnocení čehokoliv si také nechte pro sebe

Možná už teď vidíte (anebo jen máte ten pocit), že něco nefunguje tak, jak by mohlo. Že někdo vlastně nepracuje zdaleka tak, jak by měl, a že šéf je tak trochu rapl, kterému se nedá úplně snadno zavděčit. Může a nemusí to být pravda. Nicméně nikomu tyto svoje názory a hodnocení neříkejte. Nikdy nevíte, kdo je s kým kamarád a jak to v daném kolektivu chodí. Zaujměte prostě pozici pozorovatele minimálně po dobu prvního týdne v nové práci a problémy v práci se snažte analyzovat postupně. Pokud chcete vašeho zaměstnavatele stejně ohodnotit, může tak udělat ve velkém hodnocení firem.

Hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří