Inflace 2020: Jaký je vývoj a jak ji překonat? | VímVíc.cz

Inflace 2020: Jaký je vývoj a jak ji překonat?

11. 02. 2020

Slovo inflace často děsí nejen ekonomy, ale i běžné občany. Růst cen totiž může ovlivnit i vaši domácnost. A především vaše úspory. Míra inflace se několikrát za rok mění, ale ekonomové její vývoj dokážou poměrně dobře předvídat. Jak bude vypadat zdražování během letošního roku a na jaké vlně se bude inflace pohybovat, má na starost Česká národní banka. Jak se před inflací rozhodnete chránit své finance, zůstává už na vás. Proto jsme v tomto článku zmapovali predikce do roku 2020 a dozvíte se také, jak letošní inflaci překonat.

Inflace 2020: Jaký je vývoj a jak ji překonat?

Co znamená pojem inflace?

O inflaci jste s největší pravděpodobností za svůj život už několikrát slyšeli. Je to nekonečně omílané téma v médiích a je každoročně předmětem mnoha diskusí. Přesto se někteří lidé nad čísly ukazujícími míru inflace příliš nezastavují, protože sami tápou, co to slovo vůbec znamená. Inflací se označuje snížení kupní síly peněz. Jiným způsobem se dá inflace vysvětlit jako nárůst cenové hladiny. Většinou asi slýcháváte o průměrné roční inflaci. Z toho plyne, že míra inflace se několikrát do roka mění a je velmi nestálá. Inflaci můžete sledovat například na webových stránkách Českého statistického úřadu, který její vývoj pravidelně zaznamenává.

Míra inflace v roce 2020

Vysoké míry inflace se přirozeně obávají mnozí lidé. Určitým směrem se inflace bude vydávat i letos. Možná jste právě vy v jejím vývoji nejistí. Inflace už léta vzbuzuje v lidech obavy a nedůvěru, někdy dokonce strach o jejich finance. Pokud však budete její vývoj sledovat a budete vědět, jak se proti ní bránit, můžete nechat alespoň část svých obav stranou. Přestože s příchodem nového roku přichází mnoho pozitivních změn, jako například zvyšování platů či důchodů, tak dojde i ke změnám méně příjemným. Například se budou zdražovat tabákové výrobky a alkohol, což bude mít dopad právě na inflaci.

Průměrná roční míra inflace v loňském roce 2019 se pohybovala na hranici 2,8 %. To mělo přirozeně dopad na inflaci následujícího, tedy letošního roku. V příštích měsících se naštěstí nemusíte obávat nějakých prudkých výkyvů. Analytici zatím předpokládají, že míra inflace se v nejbližší době příliš nezmění. Rozhodně prý neklesne. Až od poloviny roku 2020 by její míra mohla začít postupně klesat ke dvěma procentům. Odhady říkají, že celková inflace by se během letošního roku mohla pohybovat na stupnici mezi 2,5 a 3 %.

Co ovlivňuje inflaci?

Bod, na němž se aktuální nárůst cen zboží a služeb nachází, sice vyjadřuje změnu cenové hladiny, ale to je zjednodušeně řečeno vše. Možná si kladete otázku kdo, nebo co za tento jev může. To se nedá vyjádřit jednou větou. Do hladiny a celkového vývoje inflace zasahuje mnoho faktorů, které se každoročně mění a ovlivňuje je jak domácí a světová ekonomika, tak tuzemská i zahraniční politická situace.

Do vývoje inflace během letošního roku budou zasahovat například administrativní faktory, kterým se už společnost nevyhne. Od ledna se také zvýšila spotřebitelská daň u alkoholu a cigaret. To by mělo jejich cenu zvýšit přibližně o 0,7 %. Zhruba na polovinu roku 2020 je naplánována třetí a čtvrtá vlna EET (elektronická evidence tržeb), která ovlivní snížení sazby DPH u některých druhů zboží a služeb. Dalším důležitým faktorem majícím dopad inflaci je aktuální zpomalování české ekonomiky.

Inflaci však může ovlivnit i zemědělská výroba. Jestliže jsou pro úrodu v daném roce příznivé podmínky a dojde k bohaté sklizni a následné produkci potravin, můžete se jako zákazníci supermarketu radovat z nižších cen potravin. Tak tomu bylo například v roce 2018, kdy ceny jídla klesly o 0,6 %. Naopak o rok později se ceny v oblasti stravování zdvihly. Příčinou byly méně příhodné klimatické podmínky, díky nimž se urodilo málo brambor, luskovin, řepy cukrovky a obilovin.

Vývoj inflace v roce 2020

To, že se ceny jakéhokoliv zboží mění, není žádný ojedinělý úkaz. Změnu míry inflace o několik procentních bodů člověk mnohdy nepocítí ze dne na den. Ale možná jste zaznamenali, že v prosinci loňského roku došlo k mírnému zdražení, a to o 0,2 %. Tento růst cen byl ve velké míře ovlivněn právě zdražováním potravin. Celkově za minulý rok ceny stouply o celé 3,2 %. Míra loňské inflace logicky zásadně ovlivňuje letošní. V nejbližších měsících by se však inflace měla pohybovat vysoko nad dvěma procenty, spíš se bude blížit až ke třem procentům. V následujících několika měsících však podle odhadů bude inflace slábnout a začne klesat zpět ke 2 %.

Míra inflace v eurozóně

S růstem cen se přirozeně musejí potýkat i ostatní země a jejich obyvatelé. Například míru inflace v eurozóně se snaží regulovat Evropská centrální banka. Letos v lednu meziroční míra inflace stoupla o celých 1,4 %. Cenová hladina se tak v zemích eurozóny pomalu zvyšuje. Evropská unie usiluje o růst ekonomiky, proto chce, aby se číslo přiblížilo dvěma procentům. Evropská banka míru inflace podporuje hlavně nízkými úroky. Podobně jako v České republice ceny rostly i v zahraničí. Zvýšila se kupní cena potravin, alkoholu, tabákových výrobků, pohonných hmot a některých služeb.

Proč je dobré znát aktuální míru inflace?

Možná si říkáte, že slovo inflace je důležité jen pro ekonomy či politiky. To, že zboží v obchodech nabylo na ceně vaši peněženku sice ovlivní, ale dále už možná máte dojem, že se vás tento ekonomický pojem netýká. Vyvedeme vás z omylu. Aktuální míru inflace se totiž vyplatí sledovat. Díky znalosti změn v naší ekonomice, mezi kterými je snižování kupní síly peněz poměrně důležitou položkou, budete moct lépe vyhodnotit, zda se vám vyplatí do něčeho investovat, nebo si peníze uložit na ten či onen účet. Zkrátka znalost těchto procent vám pomůže lépe nakládat s vašimi financemi. Zároveň však musíte mít alespoň minimální vhled do světa bankovnictví a investic. Některé vklady totiž podléhají inflace více, některé méně a nějaké vůbec.

Jak můžete překonat inflaci?

Inflace a její vývoj pro vás zřejmě představuje jistou míru rizika. Respektive pro vaše peníze. Pokud máte finance uložené na běžném účtu, jehož úrok se pohybuje kolem 0,01 %, rozhodně vás před inflací neochrání. Naopak. O část úspor vás inflace s jistotou připraví. Ukažme si to na příkladu. Pokud máte v bance uloženou například částku 100 000 korun, s aktuální mírou inflace pohybující se v intervalu 2,5 – 3 % vám vyjde na konci roku částka přibližně o 2 500 až 3000 korun chudší. I když je to smutné a může to ve vás vyvolávat jakékoliv pocity, takhle to bohužel je. Jako běžný občan této země s tím naděláte opravdu pramálo. Ale zamezit inflaci, aby spolykala část vašich úspor, není úplně nemožné. Stačí s penězi zacházet s rozumem.

Uložené peníze na účtu inflaci podlehnou

Pokud si spoříte peníze a ukládáte je na jakýkoliv účet, o jejich část přijdete. V dnešní době je rozumnější jistou částku ukládat na jiný než běžný bankovní účet. Více se vyplatí spořící účet nebo ukládání peněz v důchodovém spoření. Úroky, které banky aktuálně nabízejí u výhodnějších spořících účtů, se pohybují kolem 1,5 %. To je stále dost málo na to, aby finance před kolísající inflací bezpečně uchránily. Proto byste měli zvážit, zda ušetřenou částku raději nevložit do termínovaného vkladu či na stavební spoření.

Stavební spořitelny sice nabízejí podobně vysoké úroky, jako banky u spořících účtů, přesto vyjdou výhodněji. Díky příspěvkům od státu se částka vámi uložená navyšuje, a to do takové míry, že je schopná dokonce pokrýt míru inflace. Ovšem to platí jen v případě, pokud na stavební spoření uložíte alespoň 20 000 korun ročně. Ukládat takovýto obnos na stavební spoření se proto jeví jako dobrý způsob, jak zachovat své finance.

Řešením jsou výhodné investice

Možná si teď říkáte, do čeho byste mohli finance investovat, ale bojíte se právě možné změny jejich kupní síly. U investování takové nebezpečí jako u spoření nehrozí. I přes všechny nástrahy je stále možné se inflaci postavit. Pokud budete zhodnocovat své peníze vyšším tempem, než jakým je inflace likviduje, máte vyhráno. Takovou ideální protekcí proti snižování kupní síly peněz je například jejich investování do akcií. Investice do tohoto typu cenného papíru se ovšem neobejde bez rizika. Akcie vyžaduje trochu větší znalost ekonomiky a trhu a možná i schopnost předvídat jeho vývoj. Existuje zde ta nevýhoda, že nemáte stoprocentní jistotu zisku. Díky vlastnictví akcie můžete zbohatnout, ale také prodělat. Výnosy z akcií ale často jejich majiteli zajistí vyšší výdělek, který překonává míru inflace.

Pokud nemáte s investováním příliš zkušeností a od akcií se hodláte zatím držet dál, nabízí se zde vhodná alternativa. Podílové fondy stejně jako akcie se dokážou s inflací obstojně poprat. Pokud se rozhodnete investovat finance do podílového fondu, můžete přijít k zajímavému finančnímu obnosu. Je ale třeba si dávat pozor na poplatky a podmínky, které daný fond vyžaduje. Dalším možným zhodnocením peněz je nákup dluhopisů, nebo investice do zlata. I tato varianta pro vás bude přípustná, pokud své úspory chcete od inflace držet dál.

Inflace se sice může jevit jako nebezpečný nepřítel, ale pokud její míra nepřesáhne určité hranice, je život s ní poměrně snesitelný. Česká národní banka či Evropská centrální banka se snaží její míru víceméně udržovat, nebo ji alespoň rozumně regulovat. Byť je potřeba nad aktuální mírou inflace uvažovat a zhodnocování peněz jí přizpůsobit, není nutné si kvůli ní rvát vlasy. Daleko hůře na tom mohou být země nacházející se například ve válečném konfliktu, jejichž míra inflace bývá opravdu vysoká a ohrožuje tak občany dané země.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo Investice a spoření