Fotka na životopis - poradíme vám, jakou zvolit | VímVíc.cz

Fotka na životopis - poradíme vám, jakou zvolit

26. 09. 2018

Nový inzerát vám padnul do oka a zrovna tuhle pozici považujete za ideální? Byla by škoda, kdybyste kvůli mizernému CV nemohli na pohovoru ukázat, co ve vás je. Fotografie v životopisu je častým problémem. Jaké náležitosti má fotografie splňovat, jaké má mít rozměry a je vůbec důležitou součástí tohoto dokumentu?

Fotka na životopis - Poradíme vám, jakou zvolit

Fotka na životopis, věčné téma

Ptáte se v tuhle chvilku sami sebe, proč jsme vlastně tento článek připravili? Není to už milionkrát omílané téma, které všichni znají zpaměti? Bohužel praxe stále ukazuje, že ve tvorbě profesního životopisu dělají studenti i absolventi škol zásadní chyby. Kromě špatně strukturovaného CV je častým problémem fotka na životopis.

Je vůbec fotka na životopisu povinností? Řekneme vám, podle čeho se řídit, jak má fotografie vypadat a v jaké části životopisu ji prezentovat. Je velikost pasové fotografie ta správná a kdy o fotografii tolik přemýšlet nemusíte představíme v následujících odstavcích.

Fotka na životopisu je, zdá se, věčné téma. Při tvorbě profesního životopisu stále děláme chyby.

Životopis uzpůsobte pozici

Životopis vždy uzpůsobte pozici, o kterou se ucházíte. Musíte rozlišovat nejen to, zda se jedná o juniorní či seniorní pozici, ale také o jaký druh zaměstnání se ucházíte. U juniorních pozic se zpravidla hlásí mnoho uchazečů již během studia či krátce po absolvování vysoké školy. Právě u inzerátů, o kterých je zpočátku jasné, že se na ně bude hlásit mnoho lidí, je lepší na životopis fotografii umístit.

A to z jednoho prostého důvodu… Personalistům pomáhá i s odstupem času po samotném přijímacím pohovoru přiřadit obličej právě ke konkrétní schůzce, kterou s uchazečem absolvovali. Na životopisu se ale nesmí objevovat ledajaká fotografie. Jakou fotku do životopisu byste měli zvolit? Fotka na CV má jasně daná nevyřčená pravidla.

Fotografie na CV má několik neoficiálních pravidel a jejich respektování vám může pomoci pracovní místo získat.

Jakou fotku do životopisu zvolit

Inspirujte se nejen velikostí pasové fotografie (o tom více později), ale také tím, jak na nich běžně lidé vypadají. Portrét, tedy fotka samotného obličeje, se coby fotka na životopis zdá ideální. Nejlepší variantou je, pokud na ní jdou vidět také ramena. Přesně jako u pasové fotografie. Vyvarujte se selfie, ale také oříznutému obrázku ze sociálních sítí a neaktuálním snímkům. Rok stará fotografie žádnou škodu neudělá, ale fotka stará 10 let není ideální volbou.

Důležité také je, aby ramena zahalovalo oblečení. I přesto, že se to může zdát jako samozřejmost, nejspíše byste nevěřili, kolik přijde personalistům životopisů s fotografií aktů. Na CV sice není „nic“ vidět, ale z povahy fotografie je každému jasné, že se jedná o tento konkrétní druh.

Do životopisu je ideální vložit portrétovou fotografii. Vidět by měl být celý obličej a také ramena.

Rozměry pasové fotografie ANO

Pokud nevíte, jak by měly vypadat rozměry fotky na životopis, nic nezkazíte klasickými rozměry pasové fotografie. Její velikost je 3 x 4 cm. I kdybyste měli sebehezčí fotografie, je zbytečné ji na životopise prezentovat ve větší velikosti než této. Fotografie musí být vždy součástí životopisu, rozhodně ji nepřikládejte jako další soubor v emailu.

Ideální je portrétová fotografie o velikosti 3 x 4 cm, větší není nutná. Fotka musí být součástí samotného životopisu, nikdy ji do emailu nevkládejte jako samotnou přílohu.

A to selfie by vážně nešlo?

Jestliže i přes všechno výše zmíněné stále přemýšlíte nad selfie jako fotkou na životopis, pro vaše vlastní dobro vás prosíme, abyste se jí vyhnuli. Je to něco, na co jsou personalisté zvláště citliví. Pokud se stle ptáte, jakou fotku do životopisu byste měli vybrat, několikrát jsme zmínili standardy pasové fotografie. A toho se držte.

Rozměry pasové fotografie jsou sice ideální, rozhodně ale nepřikládejte fotografii z pasu, na které jste vyzývavě oblečení. Vždy je lepší se vyfotit na místech, na kterých si uvědomují veškeré náležitosti fotografie, kterou budete k životopisu přikládat. Bílé pozadí, vhodné prostory, přiměřená volba oblečení a doplňků (košile či halenka, decentní make-up i šperky) jsou jedněmi z nich a jako fotografie na životopis poslouží mnohem lépe. Takové místo je součástí každého veletrhu pracovních příležitostí.

Focení nechte raději na těch, kteří rozumí veškerým náležitostem. Ty najdete například na veletrzích pracovních příležitostí.

Když už se pro fotografii na životopis rozhodnete

Pokud si pozice, o kterou se ucházíte, fotografii na životopis žádá (nebo je tento požadavek uveden v rámci inzerátu) a splnili jste veškeré náležitosti, zbývá jen samotnou fotku k životopisu přiložit. Samostatný soubor vhodný tedy není, kam ale fotografii pak umístit? Konec životopisu také není vhodným místem pro fotografii tohoto druhu a už vůbec nevolte variantu pozadí pod textem životopisu. Ideálním místem je pravý nebo levý horní roh na CV, kde fotografie na životopis vynikne nejlépe.

I přesto za vás mluví hlavně dovednosti

I přes vše výše zmíněné nezapomeňte na to, že o vás mluví hlavně vaše zkušenosti a dovednosti. Fotografie může být důležitá, ale rozhodně není nejdůležitějším prvkem ve vašem životopisu. Veškeré informace, které uvádíte, uvádějte pravdivě a do životopisu zahrňte pouze to, co s danou pozicí souvisí. Váš nový zaměstnavatel nepotřebuje znát váš věk a stav, ale relevantní informace, které souvisí s výkonem vaší nové práce.

Fotografie je sice důležitá, alespoň v případě některých odpovědí na inzeráty, ale nezapomínejte, že největší vypovídací hodnotu mají vaše dovednosti.

Teď už hurá na pohovor

Samotná fotografie vám může dopomoci k absolvování pohovoru, tím ale práce nekončí. Připravte se důkladně také na pohovor. Zjistěte si o společnosti a samotném průběhu pohovoru co nejvíce. Některé pohovory probíhají v angličtině, na jiných pro vás budou mít personalisté připravené různé úkoly. My vám už díky skvělému životopisu a pečlivé přípravě přejeme jen hodně štěstí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis