České dráhy: král našich železnic | VímVíc.cz

České dráhy: král našich železnic

24. 07. 2017

České dráhy patří jakožto národní železnická společnost k největším zaměstnavatelům v České republice. Co všechno se pod značkou "ČD" skrývá?

České dráhy: král našich železnic

Jeden z největších zaměstnavatelů u nás

České dráhy (akciová společnost ČD) v takové podobě, jak je známe v současnosti, vznikly v roce 2003 rozdělením organizace Československé státní dráhy právě na České dráhy a na Správu železniční dopravní cesty. Dnes představuje národní společnost České dráhy, spolu s přibližně 20 000 zaměstnanci, jednoho z největších zaměstnavatelů v České republice.

České dráhy řídí provoz dráhy v České republice, provoz vlaků a také jejich transformaci.

Je libo rychlík nebo expresní vlak?

ČD rozlišují dvě kategorie vlaků. Pro první kategorii, kterou je přeprava cestujících, mají několik druhů vlaků. Je to osobní vlak (vlaky s označením Os), spěšný vlak (Sp), rychlík (R) a expresní vlaky nebo také jinak řečeno vlaky vyšší kvality. Expresní vlaky jsou dále rozlišovány na Expres (Ex). Intercity (IC), mezi které dále patří vlaky s označením SuperCity (SC), do které spadá například známé Pendolino, poté mají vlaky EuroCity (EC) a EuroNight (EN). Do druhé kategorie spadají vlaky, které neslouží pro přepravu cestujících. Ty mají označení Sv.

Postupná modernizace vlaků nejrychlejší vlak v Česku - Pendolino - na trati

Věděli jste, že Pendolino je přezdívka pro vlaky s názvem Elektrická jednotka 680? Tato jednotka je totiž jediná, která je s naklápěcími skříněmi. Právě proto si přezdívku Pendolino vysloužila a v současnosti představuje nejrychlejší vlak v České republice.

Pendolino je nejrychlejší vlak v Česku a v poslední době České dráhy investují hlavně do nových vlaků a vagonů.

Pendolino představuje velmi moderní vlak, který v České republice může jet rychlostí až 160 km/h. Pravidelný provoz Pendolina je zahájen od prosince roku 2005 na trase: Ostrava – Olomouc – Pardubice – Praha a cestující si mohou vybrat jízdu buď ve 2. nebo v 1. třídě.

České dráhy jízdenky: Co takhle týdenní jízdenka?

Chcete se svést Pendolinem anebo plánujete výlet po více městech? Co takhle si koupit týdenní nebo čtrnáctidenní jízdenku? Stačí kliknout na České dráhy jízdenky a vybrat si, jak dlouho chcete vlakem cestovat. Tyto jízdenky jsou ideální zejména na léto na období výletů. Proto stačí zadat České dráhy e-shop a poté už se jen rozhodnout, kam vyrazíte.

Magazín ČD pro Vás

České dráhy také pravidelně každý měsíc vydávají reklamní magazín s názvem ČD pro vás. Tento časopis je zdarma dostupný ve vlacích vyšší třídy denně, na nádražích anebo si časopis můžete najít online.

Chcete pracovat pro České dráhy?

České dráhy jsou samozřejmě i jedním z největších zaměstnavatelů v České republice. Uplatnit se zde mohou nejen strojvůdci a pracovníci vlakových nádraží. K provozu tak obrovské společnosti je potřeba i silné administrativní zázemí, velkou roli hrají v ČD také informační a komunikační technologie. Pod záštitou Českých drah funguje i společnost ČD - Telematika, která stojí například za projektem VPN Family. Tento projekt umožňuje zaměstnancům ČD využívat levněji telekomunikační služby. VPN Family však není jediným bonusem, který České dráhy nabízejí. Rozhodně jsou stabilním a spolehlivým zaměstnavatelem s dlouhou tradicí na trhu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří