Amazon nabízí odstupné nemotivovaným zaměstnancům | VímVíc.cz

Amazon nabízí odstupné nemotivovaným zaměstnancům

30. 03. 2018

Jeden z největších maloobchodních prodejců na světě Amazon, který působí i na českém trhu, se rozhodl ke zvláštnímu testu motivace zaměstnanců. Kdo chce odejít, může a ještě dostane odstupné.

Amazon nabízí odstupné nemotivovaným zaměstnancům

Nestandardní výpověď

Americký Amazon zveřejnil vyjádření, ve kterém sděluje, že nabídne svým zaměstnancům až 5000 dolarů, pokud se sami rozhodnou, že chtějí odejít. Prý tak chce otestovat motivaci svých zaměstnanců pracovat pro firmu, jejich loajalitu a věrnost. Podle některých odborníků jde ale o manévr, který má zamaskovat potřebu masivnějšího propouštění a nahradit výpověď dohodou. Usuzují tak na základě faktu, že „test motivace“ se bude týkat zaměstnanců skladů a servisních center, zatímco v ostatních segmentech probíhá čilý nábor. Celá situace se týká pouze poboček na území USA.

Amazon se rozhodl pro netradiční způsob výpovědi. Kdo nechce pro firmu pracovat, může odejít a ještě dostane odstupné.

Test věrnosti nebo úhybný manévr

Mluvčí Amazonu říká, že se jedná čistě o způsob jak zajistit, aby ve firmě pracovali opravdu jen lidé, kteří o to mají zájem. Pokud zaměstnanec ve firmě být nechce, není to dobré ani pro něj ani pro společnost. Na druhou stranu je tu nepřehlédnutelný fakt, že nabídka přišla vzápětí poté, co si zaměstnanci stěžovali, že práce v Amazonu je fyzicky i psychicky vyčerpávající. V minulosti navíc společnost tvrdila, že jí velmi záleží na tom, aby si stávající pracovníky ponechala. Navíc pokud zaměstnanec nabídku odstupného přijme, souhlasí s tím, že už v Amazonu nikdy pracovat nebude.

Nad vyplácením zaměstnanců Amazonu se vznáší otazník, zda se jedná o netradiční motivační strategii nebo snahu zakrýt masové propouštění.

Amazon práce po celém světě

Z malého internetového online knihkupectví se během čtvrt století stal gigantický internetový obchod, kde se dají pořídit nejrůznější typy zboží a který má pobočky po celém světě, včetně Amazon Praha. Před nedávnem byla spuštěna platforma na prodej potravin. Amazon je v soukromém sektoru druhým největším zaměstnavatelem na trhu práce a na jeho výplatní pásce je kolem 350 tisíc lidí. Z této perspektivy je propuštění pár stovek lidí jen maličkostí.

nabídky práce
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života Uvnitř firem a kanceláří Zajímavosti z firem a kanceláří Ze života firem a kanceláří