7 kroků k vybudování ekologické kanceláře | VímVíc.cz

7 kroků k vybudování ekologické kanceláře

17. 04. 2020

Věděli jste, že v práci trávíme až třetinu života? Pracovní prostředí se tak stává jakýmsi naším druhým domovem a je proto důležité, abychom se v něm cítili dobře. Kromě toho ovlivňuje naší fyzickou kondici, náladu i pracovní výkony. Zaměstnavatelé, kteří se zajímají o aktuální trendy a záleží jim na svých zaměstnancích dobře vědí, že je v jejich vlastním zájmu, aby se zaměstnanci v pracovním prostředí cítili dobře.

capexus, ekologie, kancelář capexus, ekologie, kancelář

Vedle tradičních benefitů se kancelářské prostory stávají u zaměstnanců čím dál častěji vyhledávaným bonusem. V současnosti jsou na firmy kladeny velké požadavky v souvislosti s udržitelným a ekologickým prostředím. Výstavbu ekologické budovy si samozřejmě nemohou dovolit všechny společnosti, existují ale i méně nákladné způsoby, které mohou přinést pozitivní efekt. V tomto článku najdete sedm tipů, jak přivést své zaměstnance k ekologičtějšímu přístupu.

Popularita ekologických staveb roste

Klimatické změny vyvíjí tlak na firmy, které by měly budovat ekologické kanceláře. Roste proto popularita tzv. zelených budov, jejichž cílem je šetřit přírodu a energii. V současné době se jen v Praze nachází přes 70 budov, které získaly certifikaci BREEAM nebo LEED. Tato osvědčení dokládají, že v budově je optimalizována spotřeba energie, snižuje uhlíkovou stopu, spotřebu vody a má kvalitní a zdravé vnitřní prostředí.

Právě na poslední zmíněný aspekt je zaměřen certifikát WELL. Tento certifikát hodnotí kvalitu vzduchu, vody, osvětlení, akustiku nebo dokonce to, jak zaměstnavatel podporuje zdravé stravování svých zaměstnanců.

WELL přispívá k tomu, že firmy ještě více dbají na kvalitu pracovního prostředí. Certifikace navíc přináší významný benefit pro zaměstnance. — Jan Andrle, architekt, CAPEXUS —

Správná teplota v kanceláři je základ

Základem, zejména u certifikovaných ekologických budov, je vzduchotechnika. Ta by měla být nejen správně nastavená, ale také pravidelně servisovaná. Optimální teplota v kanceláři by se měla pohybovat mezi 19 a 24 °C. V případě klimatizace by rozdíl mezi teplotou venku a v kanceláři neměl přesáhnout 6 °C, protože jakékoliv větší odchylky zvyšují riziko onemocnění. Důležité je pravidelné čištění vzduchotechniky, která může být nositelem virů a bakterií.

capexus, klimatizace, zasedačka

Rostliny mají pozitivní vliv na produktivitu zaměstnanců

Živé rostliny v kanceláři mají celou řadu pozitivních dopadů. Např. snižují množství oxidu uhličitého, zachytávají prach, zvyšují vlhkost vzduchu a dle některých výzkumů také napomáhají k udržení pozornosti zaměstnanců, jejich lepší náladě a ve výsledku tak pozitivně ovlivňují i jejich produktivitu. Rostliny v interiéru dokonce snižují hladinu hluku a zlepšují akustiku v místnosti.

capexus, zelená kancelář, rostliny
Nejsnadnějším a nejefektivnějším ekologickým prvkem, kterým lze kancelářské prostory oživit, jsou rostliny v květináčích. Rozmístěním na pracovních stolech, skříních či na podlahách chodeb to však rozhodně nekončí. Květináče totiž mohou sloužit hned několikrát: například jako přirozené dělení pracovních a relaxačních zón. Můžete z nich vytvořit také živoucí zástěny oddělující jednotlivá pracovní místa. — Erika Bohatá, architektka, CAPEXUS —

Tip: Designové a cenově dostupné květináče nabízí například Pepco leták. Právě Pepco leták má ve své sezónní nabídce pravidelně i Pepco dekorace mezi nimiž mohou být i zajímavé květináče.

Certifikovaný nábytek bez škodlivin

Koho by napadlo, že nábytek může být škodlivý? I nábytek totiž může obsahovat škodlivé látky jako jsou stopy barviv a lepidel. Měl by být vyroben kvalitně a šetrně, aby se mohl stát součástí zdravých kanceláří. Firmy tak při vybavování kanceláře stále častěji sahají po nábytku ze dřeva s certifikací FSC a PEFC.

Pokud uvažujete o výběru a koupi certifikovaného nábytku, CAPEXUS v České republice zastupuje španělskou značku Actiu, jenž má certifikaci pro veškerý sortiment. Velkým plusovým bodem je využití recyklovaných materiálů a technologický park společnosti splňuje ta nejpřísnější kritéria certifikace LEED Platinum.

capexus, nábytek, škodliviny

Motivujte zaměstnance k recyklaci

Češi jsou jedničkou co se recyklace týče. Platí to ale také v práci? Kanceláře mnohdy nejsou k recyklaci vhodně uzpůsobeny, i když k tomu stačí jen málo, jako je pořízení košů na tříděný odpad. Jejich vhodným umístěním můžete zaměstnance motivovat k recyklaci a odpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Výborným nápadem je vermikompostér! Jedná se o speciální koš, který v kanceláři nezapáchá a za pár měsíců díky němu budete mít hnojivo pro vaše rostliny. Kromě toho dnes již můžete zakoupit takové vermikompostéry, které budou designovým doplňkem vaší kanceláře.

capexus, recyklace, koše

Stylová a ekonomická alternativa plastových lahví

I přes naši usilovnou snahu recyklovat naprostá většina prodaných PET lahví skončí na skládce nebo se spálí. Výzkumy ukázaly, že pitím balené vody do sebe člověk může za rok dostat až neuvěřitelných 120 tisíc částic mikroplastu. Pro zdraví je tedy prospěšnější voda z kohoutku. Z dlouhodobého hlediska je také finančně výhodnější zainvestovat do skleněných nádob. Navíc je mnohem estetičtější nabídnout klientům karafu s plátky citrusů a máty, než plastovou lahev.

capexus, udržitelnost, voda

Výběrová káva místo kapslí

Kávové kapsle jsou v současnosti velkým trendem, ale také dalším zbytečným zdrojem odpadu. Není lepší koupit balení výběrové kávy, kterou si můžete sami namlít? Navíc si jí zaměstnanci mohou připravit podle svého gusta do espressovače, frenchpressu nebo překapávače. Můžete tím také podpořit fairtradové značky a podpořit tak váš koncept společenské odpovědnosti.

capexus, káva, šálek

Tip: V kanceláři se především musíte cítit dobře a útulně. Vybavte ji stylovými dekoracemi z e-shopu Houseland.cz. Nákup vám zpříjemní Houseland slevový kód, díky kterému nakoupíte levněji.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR