5 tipů: Jak vyčistit stříbro doma? | VímVíc.cz

5 tipů: Jak vyčistit stříbro doma?

17. 01. 2020

Stříbro je krásný, univerzální kov a jeho matný lesk dává šperkům nebo příborům elegantní nádech. Ve srovnání s mnoha běžně používanými kovy je stříbro bohužel také poměrně měkké a náchylné ke škrábancům, ztrátě lesku a vzniku skvrn. Existuje řada způsobů, jak stříbro udržovat a jak vyčistit stříbro doma, aniž byste ho poškodili. Podívejte se na několik tipů, které vám pomohou udržet stříbro a příbory krásně lesklé a beze skvrn.

5 tipů jak vyčistit stříbro_příbory

Jak vyčistit zlato a stříbro?

Předtím, než se dostanete do situace, kdy musíte řešit, jak vyčistit stříbro, je dobré vědět, jak poškození a skvrnám předcházet. I přesto, že jsou zlaté a stříbrné šperky určené primárně k tomu, abychom je nosili a dělali s nimi parádu, používání jim v nesvědčí. Proto je potřeba jeho vliv minimalizovat.

Snažte se, aby se šperky dostávaly do minimálního kontaktu s vlhkem, potem, kosmetickými přípravky a čisticími prostředky. Vaše šperky vás také odmění delším leskem a dobrým vzhledem, pokud to bude to poslední, co na sebe dáte, a následně první, co sundáte. Šperky by se měly uchovávat odděleně, ideálně v organizátorech nebo na ramínkách a čím tmavší bude prostředí, kde je uchováváte, tím lépe.

Pokud šperky po každém použití otřete hadříkem a jednou za čas je pořádně vyčistíte, nebudete muset řešit situace, jak vyčistit stříbro doma. Jednou za čas se vyplatí odnést šperky do klenotnictví, kde mají na jejich čištění speciální ultrazvuk. Pokud nevíte, jakého klenotníka si vybrat, podívejte se na hodnocení firem.

Pokud budete o své šperky pravidelně pečovat, nebudete muset často řešit, jak vyčistit stříbro a zlato.

Každodenní péče a údržba stříbrného nádobí

Pokud máte stříbrné příbory, myjte je často a hned po použití. Na používaném stříbře se skvrny tvoří méně. V případě, že na příborech žádné skvrny nejsou nebo teprve začínají vznikat, stačí je umýt v teplé vodě a použít mycí prostředek bez fosfátů. Přípravek by také neměl být na bázi citrusů, zvláště citrónů, které mohou ke vzniku skvrn přispět.

Stříbrné příbory je vhodné mýt odděleně od ostatního nádobí, protože zvláště to kovové může stříbro poškrábat a nerezová ocel má tendenci narušovat stříbrné povrchy. Při mytí nádobí také nepoužívejte gumové rukavice, protože guma způsobuje korozi stříbra. Vhodné jsou měkké hadříky na mytí i následné okamžité usušení a případné vyleštění.

Nikdy nemyjte stříbrné nádobí v myčce. Vysoké teploty a poměrně agresivní metoda mytí může způsobit změny v barvě stříbra, zvláště u kousků s porézním povrchem. Veškeré mytí by mělo probíhat ideálně ručně, aby nedošlo k poškození a poškrábání.

Stříbrné nádobí je velmi náchylné na poškrábání nebo vznik skvrn a mělo by se mýt vždy v ruce.
5 tipů jak vyčistit stříbro_šperky

Jak vyčistit stříbro sodou

Čištění stříbra jedlou sodou je jeden z nejvíce ekologických způsobů, jak vyčistit černé stříbro, zašlé šperky nebo skvrny na stříbrném nádobí. Zastánci životního prostředí nemají rádi komerční čističe stříbra, protože mnoho z nich obsahuje toxiny, které jsou pro přírodu škodlivé.

Jestli vám záleží na životním prostředí, existuje bezpečnější způsob, jak udržet stříbrné šperky nebo nádobí jako nové. Čištění stříbra pomocí jedlé sody je jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak se zbavit nečistot, špíny, mastnoty a dalších skvrn. Existují tři způsoby, jak vyčistit stříbro jedlou sodou.

Pokud hledáte nejefektivnější způsob, jak vyčistit stříbro, alobal bude vaším nezbytným pomocníkem. Tato metoda funguje nejlépe na menších stříbrných předmětech, jako jsou prsteny, náušnice, náhrdelníky a náramky. Jedná se o vhodný způsob také v případech, kdy nevíte, jak vyčistit stříbro s kamínky.

  • Vyložte větší misku hliníkovou fólií lesklou stranou nahoru a dejte na ní šperky.
  • Nalijte do misky horkou vodu tak, aby byly všechny věci úplně ponořené.
  • Přidejte do vody dvě polévkové lžíce jedlé sody. Voda začne bublat.
  • Nechte šperky odmočit zhruba 30 minut.
  • Šperky vyjměte, pečlivě opláchněte a ujistěte se, že soda nezůstala v žádných záhybech a mezírkách.
  • Než šperky uklidíte, dobře je osušte.

V případě, že hledáte způsob, jak vyčistit stříbro, kypřící prášek nebo soda se dají využít i jiným způsobem, který je vhodný především pro větší předměty.

  • Nasypte do misky požadované množství jedlé sody podle toho, kolik předmětů k čištění máte.
  • Pomalu přidávejte vodu do takové míry, aby vznikla poměrně tuhá pasta.
  • Měkkým, vlhkým hadříkem nebo čistou houbičkou rozetřete pastu po celém povrchu stříbrných předmětů. Pokud jsou hodně znečištěné, nechte ji chvíli působit.
  • Šperky pečlivě opláchněte a ujistěte se, že soda nezůstala v žádných záhybech a mezírkách.
  • Než šperky uklidíte, dobře je osušte.

Ke třetí metodě budete potřebovat alobal, jedlou sodu a sůl.

  • Dejte na sporák pánev a rozehřejte ji.
  • Přidejte na dno pánve alobal.
  • Do pánve přilijte několik centimetrů vody.
  • Přidejte jednu čajovou lžičku jedlé sody, jednu čajovou lžičku soli a přiveďte k varu.
  • Vložte stříbrné šperky a vařte asi čtyři minuty. Ujistěte se, že jsou všechny zcela ponořené.
  • Vyjměte stříbro pomocí kleští.
  • Dobře opláchněte čistou vodou.
  • Usušte a naleštěte stříbrné předměty měkkým hadříkem.

Nemusíte se bát, že byste si při metodách, při nichž luhujete stříbro ve vodě podomácku vyrobili koloidní stříbro, které bylo před objevem antibiotik používáno pro své antiseptické a antibakteriální účinky a později bylo zakázáno kvůli negativním dopadům na organismus při vnitřním užívání.

Jedlá soda v kombinaci s alobalem vodou a solí je účinný a ekologický způsob, jak vyčistit stříbro doma.

5 tipů, jak vyčistit stříbro

Kromě již výše zmiňované jedlé sody, která patří v kombinaci s teplem, vodou, solí nebo alobalem k nejoblíbenějším způsobům, jak vyčistit zčernalé stříbro nebo šperky bez lesku, existuje ještě několik možností, jak šperky či nádobí vyčistit za pomoci v domácnosti běžně dostupných přípravků, prostředků a doplňků a jak ušetřit peníze.

Ocet

Smíchejte litr horké vody, velkou lžící octa a vložte do směsi zhruba na 15 minut stříbrné předměty, které chcete vyčistit. Po vyjmutí je důkladně opláchněte a osušte.

Citrónová šťáva

Tato metoda, jak vyčistit stříbro doma, je identická s tou předchozí s tím rozdílem, že vyměníte ocet za citrónovou šťávu.

Zubní pasta

Už naše babičky věděly, že zubní pasta má v domácnosti mnohem širší využití než jen péči o chrup. Stříbrné předměty tak jednoduše vyčistíte zubní pastou a kartáčkem na zuby. Jediné, na co si musíte dát pozor, jsou moderní pasty, které obsahují mikročástice. Ty by mohly měkký povrch stříbrných předmětů poškrábat.

Čisticí vata

Tato metoda sice nespadá pod domácí prostředky, ale je úplně stejně snadno dostupná a funkční. V každé větší drogérii si můžete koupit speciální čisticí vatu určenou pro stříbro. Jedinou její nevýhodou je, že je pouze na jedno použití.

Pokud spíš než o čištění stříbra uvažujete o investici do cenných kovů, podívejte se, jak funguje investiční stříbro a zlato . V článku se dozvíte, jaké má zlato a stříbro cenu a jak při investičních záměrech postupovat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření