Změna zaměstnání - kdy už to (ne)má smysl | VímVíc.cz

Změna zaměstnání - kdy už to (ne)má smysl

14. 03. 2018

Mnoho lidí by rádo změnilo svoji práci, ale zároveň mají strach. Zůstávají tak ve svém stávajícím zaměstnání, které jim nevyhovuje. Kdy je už opravdu důležité udělat krok do neznáma a změnit zaměstnání?

Změna zaměstnání - kdy už to (ne)má smysl

Pokud se pro vás nejhorším dnem v týdnu stala neděle večer, protože v pondělí musíte do práce a cítíte se ve stresu, měli byste zpozornět. Na pozoru by také měli být ti, kterým pracovní život zasahuje i do jiných částí života. Zejména do toho rodinného, nebo do koníčků a přátel. Všímáte si, že vám klesá produktivita? Nemusíte nutně přemýšlet o ukončení vašeho nynějšího zaměstnání, ale rozhodně byste ho měli objektivně zhodnotit. Vyvíjí se vaše kariéra podle vašich představ? Zaznamenali jste osobní růst?

Zamyslete se a zhodnoťte svoji kariéru aspoň za poslední rok.

Nuda je nepřítel úspěchu

Největším problémem bývá stagnace kariéry, kterou jste možná ani vy sami nezaznamenali. Pracovní stereotyp může vést k frustraci, protože pořád stojíte na jednom místě. Pokud vás práce nudí, nejspíše si toho všimne i okolí, neboť klesne i vaše produktivita práce. Opravdu chcete trávit většinu dne prací, která vás nebaví, nedává vám smysl a nepřináší vám potěšení?

Chcete změnit práci hned? Podívejte se na volné pracovní nabídky.

Nezůstávejte v práci, která vás nudí a nemá vám co nabídnout.

Strach je naše největší překážka

Ačkoliv lidem jejich práce nevyhovuje a rádi by ji změnili, vnitřně se přesvědčují, že to není takový problém. Většinou vyzdvihují jednu výhodu nad ostatní nevýhody. Vysoký plat, dobrý kolektiv, strategické místo, vyhovující pracovní dobu. Vážně jim ale stojí více peněz za každodenní stres a nespokojenost? Dalším důležitým faktorem je strach ze změny. Co když si ještě více pohorším? Co když mě kolegové nepřijmou nebo nebudu stíhat jiné tempo? To všechno jsou pochopitelné obavy z neznámého, ale nemusejí se nikdy naplnit. Nebojte se odejít ze stávajícího nevyhovujícího zaměstnání, podívejte se na vzor výpovědi.

Jedna výhoda se nevyrovná několika nevýhodám.

Každá změna je posunem kupředu

Pokud se rozhodnete změnit práci, dost možná si ze začátku budete rvát vlasy. Musíte se naučit nové věci, zvykat na nové prostředí a kolegy. Každý, kdo si tímto chvilkovým “obdobím temna” prošel, nakonec potvrdí, že to za to stálo. Jejich kariéra se posunula zase o kousek dál. Nestáli jen tak na jednom místě, ale vrhli se do neznáma. Jestliže ale vítězný pocit nepřichází ani po několika měsících, je dobré si připustit, že to nebyla správná volba a vydat se na další cestu za vysněnou kariérou. Jednou to přeci vyjít musí.

Změňte svoji práci podle vašich aktuálních potřeb, všichni se neustále mění.

Podpořte svůj úspěch v nové práci

požádat kolegy o pomoc
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života zaměstnanců