Umění diplomacie v pěti krocích | VímVíc.cz

Umění diplomacie v pěti krocích

14. 11. 2017

Když dva říkají totéž, není to totéž. Existuje mnoho způsobů, jak lidem sdělit něco nepříjemného nebo jak je o něco poprosit. Aby vás ale vyslyšeli, je nutné uzpůsobit tomu podobu sdělení a ovládat umění diplomacie.

Umění diplomacie v pěti krocích

Umění diplomacie #1Respektovat odlišný názor

Všichni lidé nemají stejný názor. Nejen v běžné konverzaci, ale i na pracovních schůzkách – zkrátka ne vždy s námi budou lidé souhlasit nebo my s nimi. Jak ale svůj odlišný názor vyslovit tak, aniž by někoho urazil? Vždy je důležité na začátku ukázat, že rozumíte stanovisku druhého člověka a zároveňd dbát na pravidla etikety. „Chápu, proč to tak cítíš, ale já mám na to trochu jiný názor“, nebo „Rozumím tvému postoji, ale zkus se na to podívat z jiného úhlu.“

Vždy je důležité ukázat, že respektujeme názor druhého člověka, a že jsme si vědomi toho, že ani náš není jediný platný.

Umění diplomacie 2#Ovládat mistrně kritiku

Nikdo z nás nemá rád, pokud nám někdo říká, že něco děláme špatně. Samozřejmě někdy je třeba zasáhnout rychle a jednoznačně někomu říct, že něco nedělá tak, jak má, a že je potřeba to dělat jinak. Jestliže chceme někomu taktně sdělit, že se mu nedaří v něčem, co ho nějak bezprostředně neohrožuje na zdraví, je třeba postupovat opatrně. Hodí se například fráze jako: „Chápu, že to děláš takto, nicméně mohli bychom zkusit také jinou cestu a poté se rozhodnout, kterou z nich zvolíme.“

Dokážete nahlas vyslovit, co vám vadí? Pokud ne, podívejte se na kurz Zbav se trémy a začni mluvit.

Umění diplomacie 3#Zvládat, když si někdo stěžuje

Co dělat, pokud někdo před vámi říká o někom jiném něco nehezkého a vy máte na věc stejný názor, ale nemůžete si kvůli své pozici dovolit se plně vyjádřit? Není třeba lhát, ale je potřeba mít určité umění diplomacie. Pokud někdo vykládá o něčem, co vás také naštvalo, můžete podotknout něco jako: „Taky mě to zarazilo, ale má teď hodně práce, tak to je asi důvod jeho chování.“, nebo „Taky mě to zarazilo, ale třeba je to nedorozumění.“

Pokud máte pocit, že by vás také někdo mohl kritizovat, například kvůli nedostatku znalostí, podívejte se na online kurzy a dožeňte to, co vás ve škole nenaučili.

Umění diplomacie 4#Vztahy a umění diplomacie

Znáte tu situaci. Máte nápadníka, který se o vás uchází, vy v něm ale ne a ne najít spřízněnou duši. Mnoho lidí si myslí, že pokud člověku řekne to, co cítí přímo, ublíží mu. Pravdou ale je, že pokud budeme v někom pěstovat plané naděje, ublíží mu naše odmítnutí na konci ještě víc.

Lepší je odmítnout nabídku okamžitě v rámci pravidel etikety, než se z toho později složitě vyvlíkat.

Někdo zastává ten názor, že řekne: „Zrovna nikoho nehledám, promiň.“ Mnoho lidí se dovtípí, že to je převlečené „ne“, někteří si ale dají pauzu a zkusí to za nějaký čas znovu. Neboť, co kdyby už se situace náhodou změnila? Proto pokud už teď víte, že jedinec není váš typ a že by to nikam nevedlo, umění diplomacie tolik neřešte a sdělte mu, jednoduše ale neurážlivě, že nemáte zájem.

Umění diplomacie 5#Poděkovat a odmítnout

Člověk za život dostane spoustu různých nabídek. Ne o všechny ale vždy stojí. Zásadní je poděkovat a poté odmítnout. Pokud vás někdo „potěší“ speciální pracovní nabídkou, výhodnými lístky do divadla, nebo zájezdem, na který on sám nemohl jet, řekněte, že moc děkujete za nabídku, ale že ji v současné době nemůžete přijmout, že už jste letos na dovolené byli, a u lístků do divadla buďte jednoduše upřímní, a řekněte, že to není váš šálek čaje. Mějte ale na paměti, že vždy je důležité za nabídku nejprve poděkovat a pak až odmítnout.

Sledujte také aktuální nabídky práce a posouvejte se ve své kariéře dále.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře