Spotřební daň za cigarety opět vzrostla. Jaký dopad to má na vaši peněženku? | VímVíc.cz

Spotřební daň za cigarety opět vzrostla. Jaký dopad to má na vaši peněženku?

20. 03. 2018

Jestliže mezi kuřáky patříte i vy, každá cigareta je zátěží nejen pro vaše zdraví, ale i pro vaši peněženku. Od nového roku navíc cigaretám opět stoupla spotřební daň. O kolik si tedy přibližně připlatíte za krabičku? To prozradí následující článek.

Oproti většině výrobků, podléhají cigarety jak DPH, tak i dani spotřební. Začátkem roku 2018 se zvyšovala jen minimální mzda, upravovaly se zákony pro řidiče, ale také se zvýšila právě již zmíněná spotřební daň u cigaret. Tato daň je tvořena dvěma složkami: procentní a pevnou částí sazby daně. Procentní daň je 27 % a pevná sazba daně je aktuálně 1,46 Kč za jednu cigaretu. V praxi ale platí, že z každé cigarety musí být odvedeny alespoň 2,63 Kč. Ke spotřební dani se pak připočítává ještě DPH ve výši 21 %.

Z cigaret není odváděna pouze klasická daň z přidané hodny, ale také daň spotřební.

Marlboro, Camel nebo Lucky Strike

Kolik tedy dostává z prodeje cigaret státní pokladna? Pojďme si to ukázat na konkrétních případech. Začít můžeme například s velice populárními cigaretami značky Marlboro. V tomto případě stojí jedna klasická krabička cigaret Marlboro Red 102 Kč. To je cena, která je všude stejná, v každé trafice i samoobsluze a podobně. Z této ceny se odvádí spotřební daň ve výši 52,60 Kč a k ní se ještě přičte DPH ve výši 21 %, tedy konkrétně 17,70 Kč. To znamená, že z jedné krabičky cigaret je celková odvedená daň 74,44 Kč.

V praxi platí, že čím dražší cigarety, tím nižší míra zdanění.

V dalším příkladu se můžeme věnovat legendárním cigaretám Camel, které jsou také přezdívány jako „velbloudi“. Jedna krabička Camel Active stojí 87 Kč, přičemž z této ceny bude odvedena daň ve výši 67,79 Kč. Pokud byste si koupili jednu krabičku těchto cigaret každý den po celý rok, zaplatíte celkem 31 755 Kč. Za to už může být pěkná dovolená. Státu navíc odvedete do kasy přibližně 24 743 Kč.

Výdaje za nákup cigaret, by zvládly pokrýt náklady na rodinnou dovolenou.

Poslední příklad, který si zde uvedeme, se bude týkat cigaret Lucky Strike. Tato značka spadá pod společnost British American Tobacco, která má zastoupení po celém světě. Kromě Lucky Strike pod ni spadají také cigarety Viceroy nebo třeba Pall Mall. Jedna krabička cigaret Lucky Strike vyjde na 82 Kč, což znamená, že její spotřební daň bude činit 52,60 Kč. Pokud k tomu přičteme DPH, potom se z jedné krabičky Lucky Strike odvádí celkem 66,83 Kč.

Protikuřácké tažení

4. místo léčení následků kouření Zdražování cigaret kouření vyřazování kuřáků z veřejného života

Zvyšování daní samozřejmě není otázkou jen tabákového průmyslu. Daně lehce zamotají hlavu i při řešení příjmů nebo danění půjček a podobně. S takovými problémy vám ale hravě poradí daňová kalkulačka, díky které ve svých financích neztratíte přehled.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy