Smlouva po telefonu – Dávejte si pozor! | VímVíc.cz

Smlouva po telefonu – Dávejte si pozor!

22. 04. 2018

Myslíte si, že uzavřít smlouvu po telefonu není možné? Bohužel to tak není, proto si dávejte dobrý pozor. Mnohdy stačí pouhé slovo “ano” a můžete se dostat do nepříjemné situace. Jak je to možné?

Smlouva po telefonu

Smlouva po telefonu je specialita dodavatelů energií

Vzpomínáte na období, kdy bylo téměř běžné, že určití dodavatelé zvonili na zvonky lidí a snažili se jim nabídnout výhodnější elektřinu nebo například plyn? To byl tzv. podomní prodej. Nyní přichází s novou, pohodlnější formou lákání lidí, v podobě telefonátů. Na jedné straně linky je zpravidla dobře proškolený operátor, který ví, jak potencionální klienty zlákat i bez očního kontaktu. Na druhé straně je potom běžný člověk, který nabídku buď odmítne, dobrovolně přijme nebo, a to je bohužel častý případ, uzavře smlouvu po telefonu, aniž by si to uvědomil. Ani v tuto chvíli ale není potřeba panika, důležité pak je včas od smlouvy odstoupit.

Smlouva po telefonu v podstatě nahrazuje podomní prodej.

Tip: Podívejte se na porovnání cen energií a sjednejte si smlouvu u levného, a zároveň spolehlivého dodavatele.

Je uzavření smlouvy po telefonu protizákonné?

V tuto chvíli je odpověď jednoznačná – není. Jedná se o zcela legální jednání v podobě ústní smlouvy. Zákon totiž žádným způsobem takový způsob uzavření smlouvy neomezuje. Prakticky tedy vůbec nezáleží na tom, zda je smlouva uzavřena osobně nebo pouze po telefonu. Její váha je naprosto srovnatelná.

Představou mnoha lidí je to, že s takovým způsobem lákání lidí se mohou setkat jen v případě malých energetických firem. Jsou ale na omylu. Není už výjimkou, že i velké společnosti využívají smlouvu po telefonu. Ty pak mívají samozřejmě větší procento úspěšného uzavření smlouvy, jelikož lidé mají v tyto společnosti nějakou míru důvěry.

Jedná se o typ ústní smlouvy, zákon tak tento čin nijak nezakazuje.

Chystáte se podat výpověď nejen dodavateli, ale i šéfovi v práci? Podívejte se na vzory výpovědí a ohodnoťte zaměstnavatele v hodnocení zaměstnavatelů.

Jak uzavření smlouvy po telefonu probíhá?

Takový telefonát může začít vcelku příjemně a na první pohled nevinně. Operátor je milý a začne s tím, že má pro vás nabídku nějaké výhodné akce či jakékoliv jiné nabídky. Po tom, co vám nabídku popíše, často položí otázku, zda vás zaujala. A v tuto chvíli nastává kámen úrazu. Pokud získá jakoukoliv kladnou odpověď, třeba i pouhé ano, eviduje uzavření smlouvy. Říkáte si, že se ale později můžete ohradit tím, že o uzavření smlouvy nepadlo ani slovo a toto byl souhlas k naprosto jiné věci? To sice ano, ale prokázat něco takového je v podstatě nemožné, na čemž energetické společnosti celý proces staví.

Tip: Jak vyhledat telefonní číslo osoby (zejména neznámé číslo) je dnes poměrně jednoduché. Jedním ze způsobů, jak vyhledat telefonního číslo osoby nebo společnosti, je kupříkladu použití webových stránek zaměřených na databáze čísel, případně mobilní aplikace.

V určité chvíli se může uzavření smlouvy po telefonu přetransformovat zpět do podomního prodeje. To se většinou stane tak, že se vás operátor zeptá, zda máte zájem o tištěnou verzi nabídky, kterou vám samozřejmě zdarma doručí až domů. To zní ve finále jako dobrý nápad, jelikož si myslíte, že si budete moci nabídku dobře pročíst a v klidu se tak rozhodnout bez nátlaku operátora či někoho jiného. Realita je pak ale zcela odlišná. Na zvonek vám zazvoní kurýr, který je stejně jako operátor velmi dobře vyškolený. Místo nějakého prospektu s nabídkou přinese rovnou smlouvu, kterou chce mít při jeho odchodu samozřejmě podepsanou. Začne vás tedy nějakým způsobem lákat a přemlouvat k její podpisu. Takový nátlak je pro mnoho lidí nezvladatelnou situací, na základě které podpis poskytnou, často aniž by dobrovolně chtěli.

V některých případech stačí kladná odpověď na jakoukoliv otázko, která je považována za souhlas s uzavřením smlouvy.

Podívejte se, jaké jsou ceny energií 2018 a rozpoznejte díky nim výhodnou nabídku dodavatele.

Odstoupení od smlouvy je jedním z východisek

Pokud jste již smlouvu uzavřeli a následně toho litujete, nemusí být ještě nic ztracené. Nabízí se totiž odstoupení od smlouvy, které není tak komplikované. Není tedy dobrý nápad někoho přesvědčovat o tom, že byla smlouva uzavřena při nejmenším neetickým způsobem a že jste na její uzavření nikdy přímo nekývli. S největší pravděpodobnsotí tímto ničím nedocílíte. Raději manipulujte s faktem, že byla smlouva uzavřena na základě omylu a v čas od ní odstupte.

Lhůta pro odstoupení od smlouvy po telefonu je daná zákonem, a to do 14 dnů od jejího uzavření. V takovém případě jde o jednoduchá proces. Pokud totiž stihnete tuto lhůtu, smlouva je zrušena od jejího začátku, po odstoupení to tedy vypadá, jako by nikdy ani neexistovala a vy nemusíte nic dál řešit.

Stát se může samozřejmě i to, že lhůtu pro odstoupení od smlouvy nestihnete. v tuto chvíli přichází na řadu možná výpověď smlouvy. Pro takový případ platí 15 denní lhůta od začátku dodávky energií od dodavatele. Po odeslání výpovědi vás čeká ještě pár dní čekání v podobě výpovědní lhůty, která trvá patnáct dní od začátku následujícího měsíce po podání výpovědi smlouvy. Dodavatel je pak povinen výpovědi vyhovět, a to bez jakýchkoliv poplatků či sankce za ukončení smlouvy. Stejný krok můžete učinit i po této lhůtě v podstatě kdykoliv chcete. Samozřejmostí pak ale je, že veškeré dodávky energií, které vám dodavatel stihl poskytnout, musíte v plné výši nahradit.

Odstoupit od smlouvy můžete do 14 dnů, poté přichází možnost výpovědi smlouvy.

Pravidlem je, že by vám měl dodavatel informace o možnosti odstoupení od smlouvy poskytnout již před její uzavřením. V případě uzavření smlouvy po telefonu se tak ale samozřejmě málokdy stane. Pokud budete tedy o této skutečnosti informování až později, běží vám 14 denní lhůta pro řádné odstoupení až ode dne, kdy vás dodavatel informoval. Stát se může samozřejmě také to, že tuto informaci nezískáte vůbec. Nebyl by to jedinečný případ. V tuto chvíli se lhůta pro odstoupení od smlouvy rapidně zvedá, a to až na jeden rok a čtrnáct dní k tomu, ve kterých můžete od smlouvy odstoupit.

Jak odstoupení a výpověď smlouvy formulovat

Ať už jde o odstoupení od smlouvy či výpověď, rozhodnutí zašlete vždy písemně. Investujte raději pár korun do doporučeného dopisu a také dodejky, díky které budete mít jistotu, že dodavatel dopis převzal. Zásadní je informace, že důležité je datum odeslání dopisu, a ne jeho doručení. Odstoupení tak můžete zaslat klidně až čtrnáctý den lhůty a vše bude v pořádku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo