Kdo je mediátor a co obnáší jeho práce? | VímVíc.cz

Rozhovor: Kdo je mediátor a co obnáší jeho práce?

23. 11. 2020

Veronika Portešová se věnuje mediaci od roku 2014. Od roku 2019 je zapsanou mediátorkou na Seznamu mediátorů, který je spravován Ministerstvem spravedlnosti České republiky. Veronika vedla mediační tréninky a podílí se na organizaci konference Mediátor roku v České republice i na Slovensku. Jak se ke své práci dostala a proč se stala zrovna mediátorkou?

Veroniko, co je to vlastně mediace? V čem je přínosná? 

Je to jiný způsob řešení konfliktů, než na jaký je člověk zvyklý. Mediace je rychlejší, úspornější než tradiční cesta jako soud. Plus pomáhá zachovat vztahy. Nebo aspoň pomáhá předejít jejich naprosté destrukci.

Jak jste se k tomu vlastně dostala? 

Částečně díky rozhovoru mediátorky, který jsem si přečetla, když jsem začínala studovat vysokou školu. Možnost pomáhat řešit spory smírně, mimosoudně a tak, aby to pomohlo oběma stranám, mi tehdy učarovala. 

Částečně díky volitelnému předmětu na VŠE, který byl zaměřený na řešení sporů, a na mediaci byla přímo zaměřená jedna hodina. 

V největší míře díky několika předmětům na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (tu jsem v podstatě začala studovat právě kvůli mediaci) a výborným zkušeným kolegům, kteří mě do tajů mediace zasvětili. 

Kdy je vhodné se uchýlit k mediaci? Ptám se na vhodný čas – není to až jako poslední záchrana?

Často jako poslední záchrana smírného způsobu mediace funguje — když soud nařídí první setkání s mediátorem. Je to tedy v moment, kdy je podána žaloba, ale podle okolností se může soudci mediace zdát vhodná. 

I v mediaci platí, že nejlepší intervence je prevence. Mediátora je proto vhodné zapojit co nejdřív. Budete tak mít možnost předejít kompletnímu zničení vztahu. Ale i ten poslední moment mediace může pomoct, např. s nějakým vyříkáním a nastavením podmínek pro ukončení vztahu.

Mediátora zapojte: 

  • hned při prvních příznacích konfliktu,
  • když se nějakým způsobem zadrhává komunikace,
  • když se strany přestávají chápat.
Kdo je mediátor Kdo je mediátor

Jak to typicky probíhá?

Mediace má fungovat jako rozhovor. Mediátor je od toho, aby jejich rozhovor v začátku usměrňoval, vedl, přeformulovával, vyjasňoval. 

Když se vyvíjí vše, jak má, mediátor se může více stahovat do pozadí a umožňovat stranám, aby k sobě mluvily přímo.

V pozdějším stádiu mediátor strany může naopak přibržďovat, testovat jejich návrhy řešení s realitou a předcházet slepým místům v mediační dohodě.

Mediace se ale liší také podle konkrétního mediátora a mediačního modelu, jímž mediaci vede. 

Kolik mediace vlastně stojí? 

Záleží na typu sporu. Rodinné věci mohou klienti řešit zadarmo — v případě, že mediaci zastřešuje mediační centrum, které je financováno z veřejných zdrojů. 

Jinak je v praxi obvyklé, že je mediátor odměňován hodinovou sazbou. U obchodních sporů se sazba pohybuje v nižších tisících Kč na hodinu. 

Setkání bývají průměrně tři, každé po třech hodinách. Zaokrouhlit cenu mediace lze tedy na nižší desítky tisíc Kč. Strany si ale odměnu dělí napůl. Pokud to srovnáte s výdaji za soudní řízení, jedná se o zlomek nákladů, které by strany musely vynaložit.

Příklad mediace, na který jste pyšná

Pro mě je důležité vidět, že se strany v mediaci cítí pochopeny a získají náhled na to, jak celou věc asi vidí druhá strana. 

Ne každá mediace vede k podepsané písemné mediační dohodě, proto jsem pyšná na jakýkoli pokrok, který strany udělají a já jsem jim k tomu mohla dopomoci.

Jak nenaletět - kdo je dobrý mediátor? 

Existuje seznam zapsaných mediátorů, který vede Ministerstvo spravedlnosti. V tomto seznamu jsou zveřejněny údaje všech osoby, jež složily zkoušku mediátora a splnily dodatečné zákonné podmínky. 

Spousta dobrých mediátorů funguje i v režimu nezapsaného mediátora. Některé naleznete na základě referencí kolegů na webu Asociace mediátorů České Republiky nebo v Katalogu mediátorů na odborovém portálu www.mediace.cz

Kde vás mohou lidé najít?

Jsem zapsaná na seznamu mediátorů, najdete mě také v Katalogu mediátorů na oborovém portále mediace.cz nebo na webu www.consensus.cz.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání Návody