Proč a jak psát blog, který budou lidé opravdu číst | VímVíc.cz

Proč a jak psát blog, který budou lidé opravdu číst

03. 01. 2018

Chcete psát blog? V dnešní době se s blogy roztrhl pytel. Ne všechny jsou ale takové, které stojí za to číst. Pokud ovšem máte originální nápad, jděte do toho. Osobní blogy totiž čtou už i firmy a zaměstnavatelé.

Proč a jak psát blog, který budou lidé opravdu číst

Jak začít psát svůj blog

Každý den vzniká celosvětově několik milionů blogpostů. To nicméně rozhodně neznamená, že by vás chtěl někdo od jeho psaní odradit. Pouze je důležité si uvědomit, že blogů je velká spousta. Jak tedy začít psát něco, co nebude bavit jen vás, ale i ostatní lidi? Jak si vytvořit publikum, které vaše posty bude číst, reagovat na ně, a nejlépe je i sdílet dál?

Jak vytvořit takový blog, který bude mít smysl?

Přečtěte si několik tipů na to, jak začít psát kvalitní blog, který bude ostatní zajímat.

Nejprve, najděte svoji misi

Nejdůležitější je položit si otázku, na co by se váš blog měl zaměřovat. Pamatujte u přemýšlení na to, že většina dobrých nápadů nevznikla okamžitým vnuknutím, ale dlouhým přemýšlením. A klíč? Pište o něčem v čem se vyznáte a hlavně o něčem, co milujete nebo vás baví. Piště o tom, co je důležité pro vás. Možná to budou tipy na cestování, na nové kavárny anebo se budete věnovat obchodu? Vyberte si takové téma, o kterém dlouhodobě stále přemýšlíte a máte vyhráno. A nezapomeňte - musí vás to bavit!

Chcete se něco nového naučit? Podívejte se na nějaký online kurz a můžete poté psát o tom, jaké v daném odvětví děláte pokroky. Takový blog navíc může být přínosný i pro další začátečníky daného oboru.

Poté, buďte konzistentní

Je důležité nejen mít o čem psát v danou chvíli, ale také mít o čem psát pravidelně. Pokud totiž chcete, aby se váš blog dostal do povědomí veřejnosti, budete se mu muset věnovat. Nejlepší je vybrat si přesné dny a časy, ve které budete na blog přispívat. Hodí se přispívat 2x až 3x týdně, ale pokud vám to bude připadat dost, můžete frekvenci upravit. Pravidelné časy jsou ale základní. Nejen, že si na to navyknete vy, ale naučíte i vaše čtenáře, kdy se vyplatí být na vašem blogu, protože vychází nový článek.

Musíte být opravdu odhodlaní přispívat pravidelně, aby měl blog smysl.

Ve vší té pravidelnosti mějte ovšem stále na paměti, že kvalita je vždy důležitější, než kvantita. Vytvořte si kalendář, do kterého přidávejte svoje tipy a nápady na články, abyste nemuseli něco vymýšlet narychlo. Současně ale nepublikujte něco jen proto, abyste uspokojili potřebu pravidelnosti. Přemýšlejte také vždy nad tím, co by chtěli vaši čtenáři vidět a číst.

Máte skvělé nápady, které by stály za to vydat knižně? Podívejte se na kurz, jak vydat svou první knihu.

Stále se inspirujte

Po tom, co jste vymysleli téma blogu a jasno máte i v tom, jak často budete přispívat, čeká vás ta zábavná část. Tedy vytváření obsahu. Ze začátku budete mít pravděpodobně obrovské množství nápadů a motivace napsat článek bude nekonečná. Za několik měsíců už ale můžete mít jiný pocit. Pokud tato chvíle přijde, není nic jednoduššího, než se zeptat přímo svých sledujících na to, co by je zajímalo a o jakých tématech by si chtěli přečíst. Používejte ke komunikaci sociální média a vytvářejte se svými čtenáři otevřený dialog, který ve výsledku bude přínosný pro obě strany.

Naučte se růst

Obsah je král, ale distribuce je královna. Tedy - můžete psát sice neuvěřitelně poutavé, zajímavé a přínosné články, ale pokud o tom nikdo neví, máte smůlu. Vytvořte vaší stránce Facebook a Instagram a sdílejte upozornění na všechny články na tyto platformy. Čtenáři uvidí, že jste aktivní a kliknou na novinky. Co se týče novinek, tak co nejdříve začněte rozesílat také newsletter s upozorněními na nové články a další věci.

Nezapomínejte na to, že obsah je král, ale distribuce je královna.

Jak začít psát blog? Rychlé tipy na konec

Základem úspěchu blogu je:

  • Vkládejte všechno do každého svého postu
  • Brzy začněte rozesílat newsletter
  • A hlavně buďte také čtenářem svého blogu.

Výstavba blogu vám vezme hodně času a rozhodně také hodně energie. Současně vám ale může novou energii i vlévat do žil a díky pravidelnému postování a také komunikaci se svými čtenáři, si postupně můžete vytvořit čtenářskou základnu, která bude radostně sdílet váš blog.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře