Přijímací řízení? Také pomocí psychometrie nebo videodotazníků | VímVíc.cz

Přijímací řízení? Také pomocí psychometrie nebo videodotazníků

13. 03. 2017

V dnešní době už mnoho firem neřeší při přijímacím řízení jen životopis nebo motivační dopis. Připravte se také na to, že může přijít videodotazník nebo psychometrie.

Přijímací řízení? Také pomocí psychometrie nebo videodotazníků

Poslali jste životopis na zajímavou pozici, všechno šlo dobře a nyní jste pozváni na testy psychometrie nebo videodotazník? Že jste o tom slyšeli poprvé? Připravte se na to, že i takový typ „prozkoušení“ může být součástí pracovního přijímacího řízení.

Pohovor „z domova“

Čekali jste, že po úspěšném životopisu bude následovat pohovor? Nejspíš to tak bude, pohovor ale nemusí vůbec být „tváří v tvář“. Videodotazník je vlastně forma přijímacího pohovoru. Personalista si vybere několik otázek, které do videodotazníku připraví a vám poté zašle příslušný odkaz přímo na dotazník.

Přečtěte si také článek o tom, jak si získat personalistu na pohovoru.

Jak dlouho bude videodotazník trvat a co bude měřit?

Videodotazník může trvat přibližně 10 minut. Čekejte různé druhy otázek a dobře se na něj připravte. Neznamená, že když ho budete dělat doma, že má menší váhu. Na druhou stranu se ale není čeho bát, je to jen něco jiného, na co nejsme zvyklí. Nebojte se žádných záludných otázek, najděte si, jaké otázky se většinou objevují na pracovních pohovorech, a můžete poté čekat něco podobného.

Jak se na videodotazník připravit?

Sice doma, ale žádné tepláky a umaštěné triko. Budete totiž muset mít zapnutou kameru a mikrofon a záznam vašeho výkonu se poté pošle personalistovi. Vyberte si tedy vkusné oblečení, podobné tomu, jaké byste si vzali, kdybyste šli na „skutečný“ pohovor.

Mrkněte přímo na rozhovory s firmami v sekci "Pohovory bleskově". Dozvíte, jak se k daným firmám připravit na pohovor a také třeba co nejvtipnějšího se jejich personalistům při pohovorech stalo.

Žádné tepláky nebo umaštěné tričko.

Stejně tak si dejte pozor na to, jaké pozadí za vámi bude. Roztahané oblečení se nehodí stejně jako neumyté nádobí. Většinou může pomoci i to, když vezmete počítač/tablet, a zajdete si na otázky odpovědět někam, kde je opravdu hezké, reprezentativní prostředí.

Jaké jsou moje šance?

Svoje vystupování během videodotazníku nepodceňujte, ikdyž vám přijde, že máte dokonalý životopis. Mnoho původně ne příliš zajímavých uchazečů již bylo přijatých na základě toho, že udělali velký dojem právě při videodotazníku a naopak - mnoho sebevědomých zájemců s „dokonalými“ životopisy kvůli svému vystupování během videodotazníku vyhořeli.

Psychometrické testy

Další metoda náboru, která se využívá převážně pro testování těch uchazečů, kteří mají zájem o vedoucí posty, jsou psychometrické testy. Často se s nimi ale můžete setkat i na nižších pozicích, na které jsou požadovány specifické znalosti nebo schopnosti.

Jak dlouho bude psychometrický test trvat a co bude měřit?

Čas na vyplnění není určen. Můžete to ale stihnout do deseti minut, připravte si ale na test alespoň půl hodiny vašeho času pro jistotu. Na psychometrický test se nemusíte nijak připravovat, a ani to v podstatě není možné. Otázky budou náhodně generovány, a budou měřit spoustu různých schopností. Budou se týkat vaší pozice, aby mohli personalisté zjistit, zda máte takové vlastnosti, které právě oni potřebují.

Většinou se můžete potkat se třemi druhy psychometrických testů.

Jaké druhy psychometrických testů můžu čekat?

Vše se odvíjí od toho, na jakou pozici se hlásíte. Můžete ale čekat například test výkonnostní, který bude zjišťovat, na kolik zvládáte pracovat s čísly a logicky myslet, test motivace, ve kterém se projeví, jakou máte motivace, a zda vás motivují například dobré vztahy s kolegy anebo vyšší výplata a konečně test osobních kompetencí. V tomto testu se prověří vaše charakterové rysy a typ osobnosti. Držíte se raději zpátky? Nebo jste velký hráč, který potřebuje být vždy nejlepší? Všechno se zde ukáže.

A stejně jako videodotazníky, i psychometrické testy se vyplňují z domova.

Podívejte se také na hodnocení jednotlivých firem, abyste věděli, s kým máte na pohovoru tu čest.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor