Pod Zonky pokličkou | Pan detektiv Antifraud | VímVíc.cz

Pod Zonky pokličkou | Pan detektiv Antifraud

20. 09. 2019

V Zonky se hraje fairplay. Úplně stejně, jako jsou lidi ze Zonky fér a hrají čistou hru, očekávají to samé i od klientů. Ale jako v každé pohádce je dobro a zlo, rytíři a draci, banditi a šerifové, i v této oblasti se vyskytují lidé, kteří mají v zájmu obcházet zákony, směrnice, nařízení a neférově si přihrát něco sobě do karet.

Zonky - rozhovor s Petrem Hrůzou - Petr Hrůza.

V Zonky existuje oddělení Antifraud

V Zonky existuje oddělení Antifraud, které hlídá, aby vyhrála strana dobra. Specialista na podvody Petr Hrůza nám prozradí, co to antifraud je, jak funguje v Zonky a jak takový správný antifraud detektiv, který nastoluje spravedlnosti za dosti, má vypadat.

Rozhovor s Petrem Hrůzou, Petr Hrůza, Petr Hrůza Zonky, Zonky.

Petře, v Zonky působíš jako hlavní specialista na antifraud, můžeš nám prozradit, co to antifraud je a co tato práce obnáší?

Antifraud specialisti jsou vlastně takoví detektivové a naší prací v Zonky je zabránit podvodům. V drtivé většině případů se naše práce točí kolem žádosti o úvěr, ale zajímáme se samozřejmě i o úvěry, kde jsme již klientovi poslali peníze a při dodatečných analýzách jsme přišli na to, že nám patrně při žádosti o úvěr neříkal tak úplně pravdu.

Jak jsi se k této práci a Zonky samotnému dostal?

Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem do Zonky přišel na pracovní pohovor. Já ve společenských kalhotách a košili, ale všude okolo byla banda pankáčů, kteří byli zrovna uprostřed Nerf přestřelky. Pochopil jsem, že oproti korporátu, ze kterého jsem přišel, to v Zonky bude fungovat asi trochu jinak. Pracovně to byla taky celkem výzva. Řadu věcí a antifraud nástrojů bylo třeba vymyslet a vyvinout, takže mě čekalo celkem náročné období, ale rozhodně to stálo za to.

Co se od té doby, co jsi v Zonky v týmu antifraud, změnilo?

V Zonky rezonuje slovo “automatizace” a ta zasáhla i náš obor, takže se co nejvíce podvodů snažíme detekovat strojově. Rozpoznáváme padělky dokladů i výpisů, detekujeme podezřelé chování klienta, analyzujeme komunikaci s ním,... Ale stále zbývá dost prostoru na tradiční, drsňáckou, ruční detektivní práci.

S kým vším “z venku” antifraud spolupracuje?

Naším nejčastějším externím partnerem jsou takzvané “orgány činné v trestním řízení” - tedy policie, státní zastupitelství a soudy, se kterými spolupracujeme z vlastní iniciativy, ale samozřejmě i když se na nás sami obrátí. Mám zkušenost s prací na kriminálce a vím, jak bylo únavné čekat na odpověď banky několik týdnů nebo měsíců. Proto se v Zonky snažíme s policií a dalšími subjekty komunikovat co nejrychleji - ideálně v řádu hodin nebo několika málo dnů. Nadto spolupracujeme třeba i s Národním bezpečnostním úřadem nebo Finančně analytickým úřadem.

Zonky - rozhovor s Petrem Hrůzou - Petr Hrůza.

Jak se liší ochrana v Zonky a ochrana ostatních bankovních institucí?

Práce na antifraudu v Zonky je v porovnání s prací v bance o to složitější, že chráníme prostředky tisíců drobných investorů, a tak si - narozdíl od bank - nemůžeme dovolit mávnout rukou ani nad podvody za pár tisíc korun. Naše pozice náročnější i v tom, že Zonky je čistě online platforma. Pokud má například banka pochybnosti o identitě klienta, pošle ho na svou pobočku. My tuhle možnost nemáme, ale vyvinuli jsme metody, díky nimž jsou u nás podvodníci ještě méně úspěšní, než v bankách.

Jakou největší zajímavost nám můžeš prozradit. Na co nejzvláštnějšího jste narazili?

Říká se, že podvádění je práce jako každá jiná. A jako v každé práci, i podvádět se dá špatně...naštěstí. A tak se můžeme občas pobavit při telefonátech, kdy se klient Abrahám snaží fistulí imitovat neexistující účetní Blažkovou, která horlivě potvrzuje, že pan Abrahám je ve firmě XY rozhodně zaměstnaný. Takové telefonáty pak záměrně natahuji a ptám se na detaily pracovního poměru. Každý chlap totiž ví, že mluvit fistulí tak bolí...

Prozraď nám na závěr, jaké dobrý “antifraud detektiv” musí mít vlastnosti?

Začnu negativem naší práce. Detektivové jsou neviditelní, pokud je všechno v pořádku a do hledáčku šéfů se dostáváme až ve chvíli, kdy něco - mírně řečeno - hodně nefunguje. Takže pochval se člověk moc nedočká :) Pozitivní na naší práci je ale to všechno ostatní. Ta práce je zajímavá, ve své podstatě i dobrodružná a člověk díky ní má takovou tu badass auru. A jaké jsou nezbytné vlastnosti detektiva? Kreativita, protože lumpové jsou vynalézaví a zodpovědnost, protože musíme být schopní dělat složitá a často nevratná rozhodnutí v situacích, kdy druhý pokus už nedostaneme. Takže jestli máš rád práci pod tlakem, za kterou tě nikdo nepochválí, jsi rozeným detektivem :)

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: