Hmotná odpovědnost za škodu v zaměstnání | VímVíc.cz

Odpovědnost za škodu v zaměstnání

15. 03. 2017

Udělali jste v práci přešlap, a nyní se vás týká hmotná odpovědnost za škodu? Jak se odpovědnost za škodu v zaměstnání řeší a musí být uzavřena dohoda o odpovědnosti?

Odpovědnost za škodu v zaměstnání

V jakékoli práci se může stát, že se něco tak úplně nepodaří. A to v tom smyslu, že se třeba i něco rozbije. Ať už totiž pracujete ve fabrice nebo jako účetní, snadno se může díky každodennímu kontaktu s různými věcmi stát, že svému zaměstnavateli způsobíte škodu na majetku, Pokud se tak stane, pravděpodobně budete muset platit.

Jestliže jste v pracovní době způsobili škodu, budete muset tuto škodu nahradit. Buď ji vyplatíte v hotovosti, nebo se domluvíte se zaměstnavatelem na srážkách z vaší mzdy.

Manko na pokladně

Velmi běžnou škodou není ani tak rozbití hodnotného majetku zaměstnavatele, jakožto spíše například manko na pokladně. To se týká samozřejmě pokladních a prodavačů. Zaměstnavatel u těchto profesí proto velmi často požaduje podepsání smlouvy, díky které se chrání před případnými škodami. A pokud vám poté peníze v pokladně budou chybět, musíte je nahradit z vlastní kapsy.

Jestliže jste při nástupu do práce od zaměstnavatele nedostali k podepsání dohodu o odpovědnosti, zaměstnavatel nemá právo na to, aby vám mzdu o danou škodu srážel.

Dohoda s dodatkem: Odpovědnost za škodu

Pokud tedy nastupujete do nové práce, můžete očekávat, že vám dá zaměstnavatel podepsat takzvanou dohodu o odpovědnosti. Podepsáním smlouvy se zavazujete, že stav pokladny musíte udržovat ve svěřených hodnotách.

Jakou máte zkušenost se svým zaměstnavatelem? Ohodnoťte jej v hodnocení firem.

Pokud budete mít na konci dne manko a o danou kasu se staráte pouze vy, počítejte s tím, že manko budete muset dorovnat. Jestliže máte kasu společnou s více kolegy, zaplacení manka se rozdělí mezi vás všechny.

Pamatujte, že smlouva o odpovědnosti se váš může týkat nejen na pozici prodavače, ale například také, pokud manipulujete s cennostmi nebo jinými hodnotnými věcmi.

Co můžu dělat, pokud způsobím zaměstnavateli škodu?

Jestliže způsobíte zaměstnavateli škodu na majetku a víte, že chyba je na vaší straně, nezbyde vám nic jiného, než takovou škodu zaměstnavateli zaplatit nebo si výši škody nechat odečíst ze své výplaty. Pokud ale máte dojem, že jste škodu nezpůsobili, můžete se odvolat a to buď na to, že zaměstnavatel zanedbal svoje povinnosti, nebo na nevyhovující pracovní podmínky. Pak už vám zbývá pouze věřit tomu, že to vyjde.

Pokud chce zaměstnavatel, abyste škodu dorovnali, musí ale vaši chybu prokázat.

Co když jsem žádnou smlouvu o odpovědnosti nepodepsal?

Jestliže zaměstnanec nepodepsal smlouvu o odpovědnosti za škody, zaměstnavatel ho nesmí k zaplacení plné výše škody nutit. Zaměstnanec v tomto případě může být vyzván, aby zaplatil maximálně částku ve výši čtyřapůlnásobku svého obyčejného (průměrného) měsíčního platu.

Co můžu dělat, abych se škodě z odpovědnosti vyhnul?

Jestliže vámi byla škoda způsobena a podepsal jste dohodu s dodatkem o odpovědnosti za škody, nemůžete dělat prakticky nic jiného, než že vzniklou škodu zaplatíte.

Jak řešit problémy v práci čtěte zde.

Pokud ale myslíte dopředu a víte, že budete manipulovat s cennostmi, kterým by se mohlo něco stát, můžete si sjednat pojištění. Pamatujte ale na to, že pojišťovny poté zaplatí pouze určitou část škody a navíc velmi podrobně kontrolují podmínky dané smlouvy. Někdy se totiž zjistí, že se pojištění na danou vzniklou škodu nevztahuje.

Proto, pokud v práci přicházíte do styku s cennými věcmi, chovejte se vždy obezřetně.

Hledáte novou práci? Mrkněte na volné pracovní nabídky na VímVíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Práva a povinnosti zaměstnanců Pracovní právo