Posun v kariéře: Po jak dlouhé době měníme zaměstnání | VímVíc.cz

Posun v kariéře: Po jak dlouhé době měníme zaměstnání

10. 12. 2018

I přesto, že neexistuje žádná univerzální rada, platí určitá pravidla. Ta se liší dle pozic a oboru, ve kterém se pracovník pohybuje, ale také dle seniority zaměstnance. Co si mohou dovolit junioři a jak jsou na tom ti, kteří na svá absolventská léta už několik let jen vzpomínají?

Změna zaměstnání prospěje čas od času každému z nás

Kdy změnit práci

Existuje univerzální rada, po jak dlouhé době je dobré změnit zaměstnání? Odpověď bohužel zní, že ne. Když zvažujete posun v kariéře, berte v potaz druh profese, který vykonáváte a jakými dovednostmi oplýváte. Starší generace měnila práci jen sporadicky. Už dávno ale neplatí, že častá změna zaměstnání může vašemu strukturovanému životopisu uškodit.

Na druhou stranu je dobré si zapamatovat, že když budete hojně měnit svého zaměstnavatele, dobrý dojem také neuděláte. Existuje tedy recept na to, kdy změnit práci a po jaké době tak, aby na vás nikdo nekoukal skrz prsty?

Neexistuje univerzální odpověď na otázku, po jak dlouhé době je dobré změnit zaměstnání.

Výsada mladých

Jestliže si někdo může dovolit střídat zaměstnavatele častěji, pak jsou to mladší lidé na juniorních pozicích. Hned po škole chtějí přirozeně získat co nejvíce zkušeností a i z toho důvodu se často poohlížejí po něčem novém, klidně ob rok či dva. Od změny si slibují kariérní posun. Na takové chování mají ale omezenou dobu a musí sami zvážit, kdy je dobré setrvat na daném místě delší dobu.

Činí tak především z toho důvodu, že nejsou jasně vyhranění. Je pro ně přirozené objevovat nové příležitosti, hledat to, v čem se najdou. Další příčinou může být také to, že cíle juniorních pozic mohou být rychle naplněny. V některých případech za pár měsíců, v jiných za jeden či dva. Co ale dělat, pokud vám je častá změna zaměstnavatele proti srsti, a přesto chcete získat odlišné zkušenosti či se těšit z kariérního postupu?

Mladí chtějí objevovat nové pracovní příležitosti. U juniornějších pozic je přijatelná změna zaměstnání klidně ob rok či dva.

Preferujete jednoho zaměstnavatele?

Existuje i jiné řešení? Pokud jste absolventy, preferujete jednoho zaměstnavatele, ale nechcete usnout na vavřínech a naopak jít naproti kariérnímu růstu, vyzkoušejte trainee program. Mnoho přihlášených do trainee programů označují tuto zkušenost za jednu z vůbec nejlepších v celé jejich kariéře.

Znáte rozdíl mezi evidencí docházky a evidencí pracovní doby? Někdy se používá pojem výkaz práce. Evidence pracovní doby zaznamenává dobu, po kterou zaměstnanci pracují. Zatímco evidence docházky znamená záznam doby, kterou zaměstnanec stráví na pracovišti. Výkaz práce je tedy evidencí pracovní doby.

Nikdy jste o tomto programu neslyšeli? Je určen především absolventům VŠ a těm, kteří ho ukončili maximálně před dvěma roky. Zaměstnavatelé chtějí trainee ještě „nezkažené” návyky z jiných společností. Program trvá většinou půl roku až rok a půl a během něho získají trainee zkušenosti z mnoha oddělení, zatímco firma vehementně investuje do jejich rozvoje a vzdělání. Jsou ale běžnými zaměstnanci na plný pracovní úvazek, někdy dokonce mají možnost vyjet na zahraniční stáž.

Pokud je vám změna zaměstnavatele proti srsti ale kariérní posun vás láká, vyzkoušejte trainee program.

Senioři si mohou dovolit méně

U seniornějších pozic je situace odlišná. Měnit každý rok či dva místo by je stálo mnoho. Jejich životopis by nebyl příliš důvěryhodný, personální oddělení i samotná firma by na uchazeče koukala skrz prsty. Musí přece existovat důvod, proč takový zaměstnanec nevydrží ani rok na jednom místě! HR a vedení firmy si pak začnou pokládat množství otázek. Je tento člověk spolehlivý? Je loajální? Můžeme se na něj vůbec spolehnout?

Úkoly a cíle seniornějších pracovníků mají dlouhodobý charakter. Počítá se s tím, že výsledky stanovených cílů budou vyhodnoceny až po určité době. Kdy ale dává smysl ohlížet se po něčem jiném?

Seniorní zaměstnanci by měli na svých pozicích zůstat déle, jejich práce mívá často dlouhodobý charakter.

Práce se stává rutinou

O změně zaměstnání na seniorních pozicích je dobré přemýšlet především v okamžiku, kdy se pro vás práce začíná stávat rutinou. Máte pocit, že váš denní program se opakuje a zajeté koleje vám brání dokonce i v tom, vytvořit originální a kreativní prezentaci. Pokud máte pocit, že se již nemáte kam posunout, je čas na změnu. Takové období přichází u mnohých po třech až pěti letech. Nenechte se ale zmást, každý je jiný!

Existuje i mnoho dalších důvodů. Frustrující může být to, že vaše návrhy nejsou nikdy vyslyšeny. Podmínky (nejen platové) vám nehrají do karet a kolektiv či atmosféru ve firmě můžete stěží označit jako benefit? Než se trápit špatnou náladou, nízkým sebevědomím či dokonce zdravotními problémy kvůli přepychovému životopisu, raději změňte zaměstnavatele.

Pro některé zaměstnance se práce po třech až pěti letech stává monotónní.

Záleží i na oboru

V některých oborech a na některých pozicích mění zaměstnanci práci častěji. Pro některé je naopak typické setrvat. Charakter práce vám mnohé napoví. Děláte v oboru, který je zaměřen na rychloobrátkové zboží? Tady je „životnost” pracovníků zpravidla menší. Pokud se ale zaměstnanci v jakékoliv funkci soustředí na dlouhodobé úkoly, je přirozené, že své cíle splní a neutíkají od nich.

„Životnost” pracovníka se liší i dle oboru a konkrétní pozice.

Rodiče pracovali pro jednoho zaměstnavatele

Možná i vaši rodiče pracovali (nebo ještě pracují) celý život pro jednu firmu, třeba i 40 let. Když člověk vydržel v jedné práci, znamenalo to, že je úspěšný. Dnes ale na nikoho s jednou prací a stejnou pozicí ve vašem životopisu dojem neuděláte. Firmy chtějí pracovníky se zkušenostmi. Dovednosti získané během deseti let na jedné pozici budou značně omezené. Nevadí, pokud ve firmě stejný počet let pracujete, ale musí být znatelný určitý kariérní posun.

Dnes na personální oddělení s jednou prací a stejnou pozicí ve vašem životopisu dojem neuděláte.

Kdy je dobré zůstat

Každý ale není typem člověka, který se žene za kariérou. Jste na tom podobně? Nebo se vám prostě jen změnil život od základů? Jednu práci oceníte především v okamžiku, kdy si založíte rodinu. Nestojíte o překvapení, stres a preferujete pohodlí. Někdy dokonce chceme zůstat v jedné firmě kvůli úžasnému kolektivu a dobrým pracovním vztahům.

Vaše práce vás naplňuje a máte pocit, že žijete sen? Pak opravdu nepřemýšlejte nad změnou jen z kariérních důvodů. Pokud vám vyhovuje firemní kultura, jste za svou práci dobře odměněni a máte dobrého šéfa, pak nám nezbývá, než vám pogratulovat a doporučit, ať si současnou práci držíte zuby nehty!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Personalistika a HR