Jak výhodně na investice do nemovitostí? | VímVíc.cz

Jak výhodně na investice do nemovitostí?

23. 08. 2019

Investice do nemovitostí mají velice různorodé a mnohdy kolísavé ceny, ale umožňují obvykle vysoké zhodnocení. Základem je dobře předpovídat výkyvy trhu a také mít funkční investiční plán, který vám nabídne vyšší šancí získat dobré výnosy. Pojďte se podívat na možnosti, jak výhodně investovat do nemovitostí, kde při tom lze efektivně ušetřit a kde naopak více či rychleji vydělat.

Hlavní výhody investic do nemovitostí

Nemovitosti mají poměrně stabilní hodnotu, alespoň v porovnání například s akciemi. Bez ohledu na trh se nestane, že by jejich cena úplně padla. Při finanční krizi mohou stát méně, ale roli uložení hodnoty plní pořád a při ekonomickém růstu svou cenu zaručeně opět zvýší. Je to dáno tím, že lidé vždy budou potřebovat někde bydlet bez ohledu na finanční výkyvy trhu, tudíž je poptávka zaručená. Naopak akcií či zlata se budou lidé při krizi zbavovat jako první a tudíž i jejich cena půjde strměji dolů.

Ačkoliv v porovnání se zlatem nejsou nemovitosti přímo obchodovatelné, nebývá jejich prodej problematický. Vysoká likvidita (možnost získat za ně peníze v krátkém čase) je dána, stejně jako stabilnost hodnoty, neustálou poptávkou. V případě, že budete potřebovat rychle získat určitý obnos peněz, jsou nemovitosti prodejné se snížením ceny poměrně spolehlivě. Také se často používají jako zástava, pokud si například potřebujete od banky půjčit peníze.

Neméně důležitou výhodou nemovitostí v porovnání s jinými investicemi je fakt, že mají i praktické využití. Díky možnosti v nich kdykoliv bydlet poskytují trvalou životní jistotu. Ta přitom samotnou investici nikterak neomezuje. Pokud se v době, kdy je výhodné nemovitosti nakupovat, stěhujete na krátký čas do jiného města, lze spojit funkci dočasného bydliště s potencionálním výnosem dokonce cíleně. Když nemovitost kupujete, nezapomeňte na daň z převodu nemovitosti.

Nemovitosti mají kolísavou cenu, přesto se jedná o relativně bezpečné dlouhodobé uložení peněz. Nemovitosti si kvůli potřebě lidí bydlet udržují hodnotu a slouží jako životní jistota.

Výhoda dvojitého výnosu

Všeobecně existují dva druhy investic. V prvním případě spekulujete s cenou a je vaším cílem levně nakoupit a prodat výhodně, až kurz stoupne. Příkladem může být investice do zlata. V druhém případě vložíte určitou částku, a byť podstupujete určité riziko, s největší pravděpodobností se vám budou pravidelně vracet menší částky, které se ve výsledku vyplatí. Příkladem je investice do půjček. Nemovitosti mají tu specifickou vlastnost, že kombinují oba druhy dohromady.

První možností, jak vydělat spekulacemi, je klasické sledování trhu a nákup i prodej ve správný čas. Druhou možností je pronájem nemovitosti, ze kterého vám budou plynout pravidelné příjmy. Zajímavé na investicích do nemovitostí tak je, že umožňují dvojitý výnos. Pronájem, který se vyplatí až během dlouhé doby, se nevylučuje s budoucím prodejem. Právě naopak, díky obydleným prostorům nezačne objekt chátrat.

Pronájem vyžaduje také určitý vklad a to minimálně na inzerci nemovitosti. Největší investice, pokud už vlastníte nemovitost, je však časová. Obvykle se jedná o vyřizování veškerého papírování, popřípadě nenadálých problémů s nájemníky. Obvykle je však výnosnost pronájmu dobrá a za nutnost obstarat všechny náležitosti stojí. Při pronájmu je také třeba vybrat vhodné zájemce, kteří budou platit včas, budou se ke svěřené nemovitosti dobře chovat a udržovat ji minimálně ve stavu, ve kterém ji dostali.

Prodejní potenciál nemovitosti

Druhá možnost investice do nemovitostí již nevyžaduje tolik času, přesto také není úplně nenáročná. Bez ohledu na průběžné pronajímání nebo nepronajímání, má vždy nemovitost prodejní potenciál. Pokud chcete investovat formou spekulace s cenou, vyplatí se sledovat výkyvy trhu a prodávat v době, kdy je cena nevyšší. V případě, že nemovitost nepronajímáte, je cenově výhodnější ji udržovat průběžně v dobrém stavu, než vše napravovat krátce před prodejem.

Formou prodeje i pronájmu je možné investovat téměř do jakéhokoliv typu nemovitosti – do bytů, domů i do komerčních prostorů. Výjimkou není ani zemědělská půda. V jejím případě není výnos z pronájmu zdaleka tolik vysoký, ale zato se jedná prakticky o zhodnocení bez časové zátěže. Logicky jedinou výjimku v možnosti pronájmu tvoří stavební parcely. V případě, že nemovitost dostanete, podívejte se, jak je to s darovací daní.

Nemovitosti vám mohou vydělávat hned dvakrát. První možností je pronájem a tou druhou výhodný prodej. Plusem je, že se navzájem nevylučují a tak můžete mít zisky z obou forem investic.

Jak ušetřit při investování

Pokud nakupujete investici za peníze, které již máte a nemusíte si půjčovat (třeba investice do zlata), je to velká výhoda, protože neplatíte úroky půjčky. Celkově není doporučováno si na investice brát úvěr nebo alespoň jen na minimální část, protože samotné investice jsou vždy rizikové a v případě chybného odhadnutí výnosu a výhodnosti proděláte a ještě se zadlužíte. Navíc i při dodržení investičního plánu výnosů může jen malý pohyb na trhu s úrokovými sazbami učinit vaši investici prodělečnou.

Pokud chcete nemovitost pronajímat, vyplatí se mnohdy sehnat stálého nájemníka, byť za nižší cenu. Máte tak jistotu stabilních výnosů, nestane se vám, že příjem z nemovitosti vypadne na několik měsíců při prodlevě mezi jednotlivými zájemci, a také minimalizujete riziko, že narazíte na několikátý pokus na nespolehlivého nájemce. Díky dlouhodobějšímu pronájmu také ušetříte za náklady spojené s inzerováním volných prostorů a dalších souvisejících výloh.

Pokud je cena nemovitostí vysoká, je velká pravděpodobnost, že se vyplatí koupit levné prostory v horším stavu a následně je po opravě výhodně prodat. Rekonstrukce nemovitostí jako investice může dokonce fungovat i zcela samostatně bez pronájmu nebo spekulací. Je však třeba mít předem dobrý přehled o skutečném stavu objektu, rozpočet pro opravy, znát ceny na trhu a vědět, za kolik lze nemovitost po rekonstrukci prodat.

Při výběru investiční nemovitosti dbejte i na lokalitu, a to nejen kvůli výnosnějším cenám v lukrativnějších místech. Pokud zakoupíte stavbu na druhé straně republiky, bude obtížné tuto nemovitost spravovat. Dojíždění v případě potřeby či náhlého problému se vám může prodražit. Ideální je, pokud máte vyhlédnutou nemovitost nedaleko bydliště či pokud vás ve vzdálenější lokalitě může někdo zastoupit.

Stejně jako v případě jiných investic, i u nemovitostí platí, že je dobré dát na rady odborníků a vyslechnout si názor více profesionálů, ať už realitních makléřů, bankéřů nebo analytiků. Čím více informací o investování se dozvíte, tím je větší šance, že uděláte správná rozhodnutí. Můžete zvážit třeba online kurzy Vždy je třeba zvážit riziko v porovnání s výnosem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření