Jak být úspěšný? Nesrovnávejte se s ostatními | VímVíc.cz

Jak být úspěšný? Nesrovnávejte se s ostatními

25. 10. 2017

Všichni kolem sebe máme lidi, podle nichž měříme vlastní úspěch i selhání – kolegové v práci, sousedi, spolužáci i přátelé. Snáz vidíme, čeho všeho je možné dosáhnout, protože se to podařilo někomu v okolí. Na místo vyšší motivace to na nás pravděpodobně bude mít ale opačný dopad.

Jak být úspěšný? Nesrovnávejte se s ostatními

Jednoduše začneme žárlit. Upneme se k tomu, že nedokážeme překonat lidi, které začneme vnímat jako soky, jež je třeba porazit. Vystresuje nás, že se nám to stále nedaří. Nakonec budeme tolik negativní energie věnovat svému okolí až zapomeneme na vlastní úsilí.

Jak tuto závist rozpoznat a zarazit?

1) Vnímejte kontext úspěchu

Uvědomte si, že zatímco sebe vnímáte v celé parádě včetně své minulosti a osobnosti, druhého člověka často vidíte jen povrchově – vidíte jeho výsledky, ale už nemáte šanci vidět, co pro ně udělal nebo kdo mu pomohl. Nejlépe je to vidět na Facebooku. Každý se dělí o fotografie z dovolené a pracovní úspěchy, ale nikdo vám neřekne, že zničil auto nebo ho vyhodili z práce. Vše je jen pozlátko, které backgroundové informace zkrátka neposkytuje. Těžko se vám někdo totiž bude chlubit svými omyly. Ale úspěch? Byť sebemenší, ten vám řekne každý.

Každý se rád chlubí se svými úspěchy. Neúspěchy na sociálních sítích málokdy uvidíte, což ale neznamená, že neexistují.

Když se tedy přistihnete, že se s někým srovnáváte, nejdříve si spočítejte, co o jeho úspěchu víte. Dohromady totiž pravděpodobné nemáte všechny proměnné, abyste se srovnávat skutečně mohli. A potom se podívejte na sebe – připomeňte si úspěchy, kterých jste dosáhli a jak vás může vnímat někdo jiný. Pravděpodobně přijdete na to, že se nemáte vůbec za co stydět.

Zkuste třeba zlepšovat svoje znalosti pomocí online kurzů.

2) Poblahopřejte ostatním

Nejen proto, že se to sluší, ale i z trochu pragmatických důvodů. Pokud upřímně projevíte svou radost nad jejich úspěchem, budou si toho vážit. Navíc byste měli úspěch svého spolupracovníka vnímat jako úspěch firmy, tudíž dobrý i pro vás – ne jako svou prohru. Z okolí kolegů také pravděpodobně budete jeden z mála projevujících obdiv, ale do budoucna vám může pomoci, pokud si vás budou spojovat s úspěšným člověkem. Rozhodně byste ale své gratulace měli myslet upřímně a projevovat je s jistým umem – vlezlé patolízaly nemá nikdo rád.

3) Zaměřte se na sebe

Místo závisti směřujte pozornost na to, co byste pro daný úspěch, pokud vám jde o tentýž úspěch, měli a mohli udělat vy. Můžete rovněž použít jeho postup jako svůj účinný to-do list. Nechte si od daného člověka poradit a jeho výsledky vzít jako motivaci – pokud to dokázal s jistým úsilím on, proč byste nemohli i vy? A pokud máte problém s prokrastinací, mrkněte na kurz time managementu zdarma.

Přestaňte svůj úspěch měřit úspěchy ostatních. Okrádáte se o čas, který byste mohli věnovat tomu, na čem skutečně záleží.

4) Prostě si vypněte upozornění

Pokud zjistíte, že na Facebooku a Twitteru jen sledujete úspěchy ostatních a hrozně vás to užírá, prostě se odstřihněte od zdroje. Vypněte si od nich všechny příspěvky nebo je přestaňte sledovat. Čeho je moc, toho je příliš. Pokud takovýmto civěním do monitoru strávíte hodiny svého času a jen vás to užírá namísto, aby vás to nakoplo, prostě si to násilně odepřete. Podobné sebetrýznění nemáte zapotřebí. Rovněž se odpoutejte od lidí, kteří naopak úspěch nepřejí vám a snaží se ho jakkoli shodit, aby se sami cítili lépe. Takové lidi ve svém životě nepotřebujete.

Máte pocit, že by to chtělo změnit práci? Podívejte se na volné pracovní nabídky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře