Dal váš zaměstnanec výpověď? Položte mu těchto 7 otázek | VímVíc.cz

Dal váš zaměstnanec výpověď? Položte mu těchto 7 otázek

02. 12. 2017

Překvapila vás výpověď šikovného zaměstnance, který měl na to, aby s vaší společností rostl? Nevíte, co ho k tomu mohlo vést? Zkuste se v rámci zlepšení vaší společnosti zeptat na pár otázek.

Dal váš zaměstnanec výpověď? Položte mu těchto 7 otázek

1. Proč jste začal hledat novou práci?

Jestli vás překvapila výpověď vaše dobrého zaměstnance, zeptejte se, proč začal hledat novou práci. Možná se dozvíte, že jednoduše potřeboval práci, kterou by měl blíže domovu. Možná se ale také dozvíte poměrně zajímavé informace o vaší společnosti nebo o tom, jaký průměrný plat zaměstnance nalákal jinam.

2. Co vás vedlo k tomu, abyste přijal jinou nabídku práce?

Řekněme si na rovinu, nabídky práce jsou různé. Díky této otázce můžete zjistit, jak si stojíte v porovnání s ostatními firmami a v čem, zdá se, můžete mít mezery. Je to pro vás velmi důležitý feedback.

Jak si stojíte v rámci ostatních firem můžete zjistit také tak, že si přečtete recenze firem na VímVíc.cz.

3. Myslíte, že jste byli na práci u nás dobře vybaveni?

Pokud chcete, aby nový kandidát zvládal práci skvěle, je tohle ideální otázka. Připravte se na odpovědi jako že ve výrobě jsou často technologické problémy nebo, že byl zaměstnanec v podstatě hozen do vody. Nejen to vám ale může v budoucnu pomoci přistupovat k některým věcem a otázkám ve firmě zodpovědněji a lépe.

Připravte se i na nepříjemné odpovědi. I ty vám ale můžou pomoci růst.

Tip: Na e-shopu OKAY vybavíte svou kancelář kvalitní elektronikou i nábytkem. Nákup vám zpříjemní OKAY slevový kupón, který vám zajistí slevu na vaši objednávku.

4. Jak byste popsal/la kulturu naší společnosti?

Díky této otázce dokážete identifikovat, jak se vaši zaměstnanci v práci cítí. Někteří jsou možná více emocionálně založení, někteří budou nadávat. V každém případě se zkuste na jejich situaci podívat také jejich očima a zamyslete se nad odpověďmi, které dostanete.

5. Můžete jmenovat nějaký konkrétní problém?

Pokud jste se jej nedozvěděli už v předchozí otázce, teď je váš čas. Nebojte se této otázky. Možná nedostanete nepříjemnější odpovědi, ale můžete odhalit různé personální problémy. Díky tomu poté můžete s některými lidmi promluvit a předejít tomu, aby ze stejného důvodu dávali výpověď další zaměstnanci.

Pokud se necítíte na to, ptát se osobně, můžete poprosit o vyplnění dotazníku.

6. Co by vás přimělo k tomu, abyste zůstal/a?

Není žádná přímější otázka, než tato. Upřímná otázka ale může povzbudit zaměstnance k upřímné odpovědi a k tomu, aby se o skutečném důvodu své výpovědi rozpovídal. Pokud to ještě neudělal. Pamatujte ale na to, že tato otázka samozřejmě nemá sloužit k tomu, abyste zaměstnance vzali zpátky. Může ale pomoci v budoucnu.

Podívejte se, jak do vypadá v jiných firmách.

7. Co byste změnil/a, kdybyste mohl/a?

Přestože jste možná už doteď získali velmi zajímavé odpovědi na to, proč dal váš dobrý zaměstnanec výpověď, tato otázka pomůže k tomu, aby se opouštějící zaměstnanec ještě jednou zaměřil na to, co je vlastně ten hlavní důvod toho, že odchází. Díky tomu můžete jednoduše odhalit, v čem byl zakopaný pes.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR