Co s sebou nesou důchody na bankovní účet? | VímVíc.cz

Co s sebou nesou důchody na bankovní účet?

06. 05. 2018

Chcete si nechat zasílat důchod na bankovní účet? Pokud máte pocit, že to bude probíhat stejně jednoduše jako při výplatě mzdy zaměstnavatelem na účet, jste na omylu. Připravte se na nevyhnutelné papírování, které vás čeká.

Důchod na účet

Důchody v roce 2018 – Co musíte zařídit, pokud chcete důchod na bankovní účet?

Doba jde dopředu a i generace lidí v důchodovém věku se začíná ztotožňovat s moderní dobou plnou elektroniky. S tím souvisí i fakt, že čím dál více těchto lidí má zájem o zasílání důchodu na bankovní účet. Důvodem je většinou bezpečí, které účty poskytují. Penzisté si často uvědomují, že mít doma celý důchod v hotovosti nemusí být vždy ten nejlepší způsob jeho uschování.

Možnosti zasílání důchodu jsou dvě. První možností je nechat si ho zaslat Českou poštou. Za tuto službu zaplatíte poplatek 21 Kč za každý důchod. Zde vám bude tedy vyplacen v hotovosti. Druhou možností je potom právě důchod na bankovní účet. V tomto případě může penzista udat účet manžela či manželky za předpokladu, že že má k němu disponibilní právo. Výjimečně může jít také o bankovní účet zákonného zástupce osoby, jeho opatrovníka nebo jeho zástupce podle občanského zákoníku.

Ze zaměstnání jsme zvyklí, že pro zasílání mzdy na účet stačí pouze udat zaměstnavateli číslo účtu, na který vám budou peníze chodit. Ani v případě, že podáte výpověď z pracovního poměru, nemusíte nic ve spojení s touto problematikou řešit. Pokud se ale důchodce rozhodne, že by chtěl dostávat své peníze na účet, stává se celý proces o něco složitější. Nejprve si musíte sehnat tiskopis, který seženete buď na úřadu, nebo je k dispozici ke stažení na webu ČSSZ. S tím se vydáte do banky, kde vám potvrdí, že je bankovní účet opravdu váš či jiné z oprávněných osob (manžela/manželky) a vy máte disponibilní právo. Účet v žádném případě nesmí patřit dítěti, vnoučeti či partnerovi za předpokladu, že nejste v manželském vztahu.

Důchod může být vyplácen pouze na bankovní účet důchodce nebo jeho manželky/manžela za podmínky disponibilního práva.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nechce nic měnit

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí není sebemenší důvod k tomu, proč by se mělo toto opatření nějak měnit. Jde totiž o bezpečnostní krok, který předchází zneužití. Jde v první řadě o dobro důchodce, pro kterého je výplata důchodu většinou jeho jedinou obživou a je třeba dbát na zvýšenou bezpečnost, aby o tyto peníze nepřišel. Nejde navíc o nijak malou částku, její získání tak může samozřejmě případné podvodníky velmi přitahovat. To je důvodem, proč nemůže být vlastníkem účtu nikdo jiný než samotný důchodce nebo jeho manžel/manželka za podmínky disponibilního práva. V případě jiných osob by neexistovala žádná garance, že budou peníze využity k jejich pravému účelu, tedy k potřebám daného důchodce.

Dalším důvodem, proč je třeba pravidlo vlastníka účtu zachovat, je častá zhoršená psychická kondice důchodce. Není výjimkou, že lidem s jejich věkem roste i pravděpodobnost mentálních problémů, které mohou vést až k případům, že se člověk nedovede sám svobodně rozhodovat. Mohlo by se tak jednoduše stát, že by důchodce nemusel ani vědět o tom, že majitel účtu jeho peněz zneužívá pro vlastní prospěch a jeho v podstatě okrádá. V jiném případě by to mohl zřetelně vnímat, ale neexistovali by prostředky, jak se proti tomuto činu bránit.

Posledním argumentem pro obhájení potvrzení je případné vypořádání dluhů, které může nastat. V nejhorších případech vypořádání dluhů může dojít k zablokování peněz na účtu, a to jak samotného důchodce, tak jeho manžela/manželky. Pokud by šlo ale o účet jiné osoby, na který by chodily peníze důchodce bez kontroly, byly by samozřejmě blokovány i tyto finance, které jsou, jak jsme již zmiňovali, často jejich jedinou obživou. Aniž by tak o to stál, mohl by se bez viny dostat do složité situace, která by také nemusela mít jednoduché východisko.

Potvrzení formuláře o původu bankovního účtu je způsobem, jak zajistit bezpečí výplaty samotného penzisty.

S výpočtem odchodu důchodu vám pomůže důchodová kalkulačka.

Banka vyplní formulář bez poplatků

Ačkoliv může být takový proces pro některé důchodce složitým, pozitivní stránkou je, že ho v bance nečekají za vyřízení této věci žádné poplatky. Dalším ulehčením je fakt, že je tento úkon prováděn na každé pobočce na počkání, bez ohledu na to, o jakou se jedná banku.

Banky dobře rozumí problémům starších lidí, pro které může být toto vyřizování někdy komplikací nebo jen nepříjemnou záležitostí. Některé z nich tak nabízí možnost, že za penzistu doručí vyplněný formulář na ČSSZ sami. Ušetří mu tak další cestu na úřad, kterou by musel absolvovat. Tato služba ovšem platí pouze v případě, že již důchodce výplatu pobírá a chce pouze změnit způsob její doručení. Pokud jde o klienta, který je prvožadatelem o důchod, musí potvrzený formulář na ČSSZ odnést osobně, jelikož musí být přiložen přímo k žádosti o důchod.

Některé banky doručí potvrzení na ČSSZ za vás.

Obliba důchodu na bankovní účet v posledních letech rapidně stoupá, tento způsob výplaty je tak již mnohem využívanější, než prostřednictvím České pošty. Využít tohoto způsobu vyplácení můžete žádat pro jakýkoliv typ důchodu, ať už jde o starobní, invalidní nebo vdovský.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy