Co je termínovaný vklad a v čem spočívají jeho výhody? | VímVíc.cz

Co je termínovaný vklad a v čem spočívají jeho výhody?

15. 06. 2022

Střádáte si peníze na spořicím nebo – ještě hůř – na běžném účtu? Přečtěte si o výhodách termínovaných vkladů. Umožní vám spořit s vyšším úrokem a nulovým rizikem.

Co je to termínovaný vklad?

Termínovaný vklad lze popsat jako druh spořicího účtu, který umožňuje zhodnocení vašich finančních prostředků. Na rozdíl od spořicího účtu se však sjednává na předem stanovenou dobu (proto termínovaný) a s fixní úrokovou sazbou, která se po celou dobu úročení vkladu nemění. Termínované vklady se dělí na dva typy:

  • Jednorázové – bez obnovení
  • Revolvingové – s obnovením

V případě jednorázového termínovaného vkladu vám po uplynutí předem sjednané doby banka automaticky převede zhodnocené peníze na váš běžný účet.

Revolvingové termínované vklady fungují na principu automatického obnovení. To znamená, že pokud si po uplynutí sjednané doby vklad sami nevyberete, banka vám spoření automaticky obnoví na stejné období a s úrokovou sazbou, která je aktuální ke dni obnovení vkladu.

Jaké jsou výhody termínovaného vkladu?

Oproti klasickým spořicím účtům mají termínované vklady vyšší úrokové sazby, a tedy nabízejí i lepší zhodnocení finančních prostředků.

V porovnání s investičními příležitostmi, jako jsou nemovitostní fondy nebo nákup akcií, je výhodou termínovaných vkladů prakticky nulová rizikovost. Jejich zhodnocení je předem stanovené a vklad je pojištěn podle zákona o bankách až do výše odpovídající 100 000 euro. K dalším výhodám termínovaných vkladů patří:

  • Bezplatné zřízení a vedení termínovaného účtu
  • Nenáročná správa vkladu
  • Snadná dostupnost termínovaného vkladu pro každého
  • Neomezená výše vkladu

Kdy se vyplatí zřídit si termínovaný vklad?

U termínovaných vkladů musíte počítat s tím, že během doby úročení nebudete mít finanční prostředky k dispozici. Pokud však máte na účtu nadbytečné peníze, které chcete zhodnotit, ale nechcete riskovat ve světě investic, přichází čas uvažovat o zřízení termínovaného vkladu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření