Chceme vědět, co kandidát umí a co ho baví, říká Lenka Hralová z Aon | VímVíc.cz

Chceme vědět, co kandidát umí a co ho baví, říká Lenka Hralová z Aon

16. 03. 2018

Jak se připravit na pohovor do Aon? Které vlastnosti jsou klíčové pro přijetí a čím může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

AON

Jaké jsou tipy a triky pro uchazeče, který se u vás chce připravit na pohovor?

Je skvělé, pokud uchazeč přijde pozitivně naladěn. Pohovor následně probíhá v uvolněné atmosféře. Také nás potěší, pokud si uchazeč předem nastuduje alespoň základní informace o firmě a o pozici, na kterou se hlásí.

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Nemáme účelově „záludnou“ otázku. Chceme vědět, co kandidát ví, umí, co ho baví a také co ho zajímá – o nás, o práci, o týmu atd. K tomu je potřeba navodit atmosféru, aby se uchazeč mohl co nejvíce uvolnit a být sdílný. Ne ho zbytečně vynervovat záludnou otázkou.

Nemáme účelově záludnou otázku. Chceme vědět, co kandidát umí a co ho baví.

Stává se však, že jsou kandidáti překvapeni, když jim i my z HR dáme nějakou krátkou případovou studii ze života či příklad z praxe, abychom viděli, jak reagují a uvažují.

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte?

Zvídavost, ochotu něco nového se dozvědět, naučit a také “open-minded” přístup. Hlavně ale zdravý selský rozum. Ten ostatně potřebujeme všichni :)

AON zasedačka

Jak u Vás probíhá přijímací řízení?

Celý průběh přijímacího řízení záleží na konkrétní pozici a na manažerovi. Zpravidla však jde o dvě až tři setkání. Snažíme se, aby kandidát potkal tři různé osoby z firmy – svého případného šéfa, někoho z HR a třetí osobou bývá nejčastěji seniorní kolega z týmu, kam bude patřit, nebo kolega, s kterým bude hodně spolupracovat, nebo třeba i generální ředitel. Kandidát tak může lépe navnímat firemní kulturu, týmovou dynamiku a i my získáme komplexnější pohled.

Často využíváme i právě zmíněné případové studie či příklady z praxe, abychom kandidátovi více přiblížili, čeho se naše práce týká. On tak zjistí, zda ho to bude bavit, my si ho zároveň více představíme „v akci“.

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

To má snad každý, ne? :) Věřím, že i ze strany kandidátů by se pár historek našlo. Napadá mě například kandidát, který dorazil o 40 min později, protože se musel sbalit na dovolenou. Nebo když jsme chtěli slyšet kandidáta mluvit v angličtině, ale byl z toho evidentně hodně nervózní, tak jsme se jen zeptali na jeho plány na léto a on řekl, že snad svatební cesta, protože se chystá požádat přítelkyni o ruku. Tak nevím, jestli nás nechtěl jen obměkčit :)

Napadá mě například kandidát, který dorazil o 40 min později, protože se musel sbalit na dovolenou.

Čím vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

Upřímností, zajímavými otázkami z jeho strany a hlavně energií!

Chcete najít novou práci? Hlídejte aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Pohovory bleskově Start kariéry Personalistika a HR