Nabídka na IT trhu je omezená, říká Damovský ze Zonky | VímVíc.cz

Nabídka na IT trhu je omezená, říká Damovský ze Zonky

11. 06. 2019
Do týmu IT v Zonky nastupoval, když jich bylo 8. Dnes už tým IT má přes 70 lidí. O čem je pozice Head od IT Operations? A jaká byla Martinova cesta do světa IT, kde je podle něj pozice QA nejvíce podceňována? Zonky IT odborník

Martine, říká se, že v dnešní době je šikovných vývojářů na trhu “jako šafránu”. Je to podle tebe pravda?

Na první pohled to tak opravdu vypadá. Prakticky všechny firmy se potýkají s problémy nedostatku kvalitních lidí na IT pozice...Já ten problém ale vnímám jinak. Častokrát hledáme úzce specializovaného vývojáře a tady už opravdu narážíme na omezenou nabídku na trhu. Přirovnal bych to k překladatelům. Vývojář je člověk, který “překládá” z lidského jazyka do jazyka počítačů. V IT světě existuje velká spousta programovacích jazyků, přičemž vývojář umí obvykle jen jeden až dva programátorské jazyky natolik, že se jimi může živit.

Přirovnám-li to k již zmíněným překladatelům, tak jsem si jist, že v Česku máme stovky, možná tisíce kvalitních překladatelů. Ale když budeme hledat 5 šikovných překladatelů do konkrétního dialektu čínštiny, kteří zrovna hledají práci na HPP ve městě Praha, nejspíš narazíme na stejný problém, který teď máme v IT.

Kdy jsi dospěl k rozhodnutí dělat ve světě IT? Vedl tě k tomu někdo?

Já měl jasno celkem brzo. V 9 letech jsem na návštěvě u strejdy viděl výdobytek moderní doby, počítač Didaktik M a úplně mě to pohltilo. Strejda byl tak hodný, že nám půjčil svůj Didaktik na víkend domů. S bratrem jsme na něm hráli hry a já pořád přemýšlel, jak ten stroj přinutit k tomu, aby dělal to, co chci já. O rok později jsem napsal svou první textovou hru, kterou jsem nahrál na kazetu (ano, tu stejnou kazetu, která se používala do kazeťáku pro poslech hudby).

V době, kdy si ostatní lámali hlavu s tím, kam půjdou po základce, já už měl dávno rozhodnuto...střední - informatika, vysoká - informatika.

Zonky IT odborník

Tvoje pozice se jmenuje “Head of IT Operations”. Co to vlastně v češtině znamená?

Chci, aby všichni v Zonky mohli naplno využít IT prostředky, které máme k dispozici. Moji každodenní práci je nejen infrastruktura samotné aplikace (cloud), cloudové nástroje jako GSuite (email, atd.), Slack, Jira, ale i místní síť v Zonky, samotné laptopy všech uživatelů v Zonky, licence na software, bezpečnost, apod. A v neposlední řadě musím dohlížet na finance - snažíme se udržet náklady na provoz platformy na únosné mezi. A jako pomyslnou třešničku na dortu mám zodpovědnost za kvalitu samotné platformy. Ale v jednom člověku se tohle všechno nedá zvládnout, proto mi pomáhají 3 týmy.

Která pozice je podle tebe ve světě IT podceňovaná a která naopak přeceňovaná?

Suverénně nejvíce podceňovanou pozicí v IT je QA nebo tester. Mnoho lidí vidí tuto pozici jako vstupní bránu do světa IT, kde jsou “ty velké platy a nulová nezaměstnanost”. Není výjimkou, když se na pozici QA přihlásí někdo z ekonomky či pajdáku bez jakékoliv předchozí zkušenosti z IT. Přitom tato pozice je nesmírně náročná na pečlivost, analytickou mysl a vyžaduje neustále vzdělávání. Neznám nikoho, kdo by se z QA pozice posunul k vývoji. Naopak znám pár dobrých vývojářů, kteří se posunuli do QA pozice. To samo o sobě o něčem svědčí.

A která pozice je přeceňována? neznám žádnou pozici, o které bych mohl říct, že je vyloženě přeceňována. Nicméně myslím, že hodně z nás jsme měli nebo stále máme zkreslené mínění o lidech zabývající se bezpečností ve firmách. Z filmu všichni známe osoby zabývající se napínavou analýzou jedniček a nul ve snaze zachytit hackera, který se právě vloupal do vaší sítě.

Přitom velká část náplně těchto lidí jsou reporty, analýzy a audity či dlouhé meetingy. Samozřejmě, že tuto práci nemůže dělat jen tak někdo. Člověk musí mít opravdu silný IT základ, obrovský přehled v bezpečnostních hrozbách a smysl pro zodpovědnost a systematickou práci. Je to neskutečně náročná práce, protože tito lidé musí vždy vážit mezi rizikem útoku či úniku dat a dopadem na lidi či samotný byznys firmy.

IT v Zonky… jak moc se změnilo od doby, co jsi nastoupil?

Když jsem před dvěma lety nastupoval, tak nás bylo v IT asi 8. Dnes je nás okolo 70. Ta změna je obrovská. Na počátku všichni věděli všechno. Tohle ale přestalo brzo fungovat. Vytvořili jsme několik nezávislých týmů (v jednom z nich jsem byl i já, jako backend vývojář) a doručovali jednu novinku za druhou.

Pamatuji se, že nám zpočátku dělalo problém vydat novou verzi jednou za 14 dnů. Ještě pár hodin před vydáním nové verze jsme si nebyli jisti, zda je všechno ok. Dnes vydáváme novou verzi několikrát denně. Ten hlad po změnách a vylepšeních je pořád stejně nakažlivý. A to je to, co mě na Zonky baví. Troufám si říct, že valná většina lidí v IT má tuto práci jako koníček. Stává se, že lidi dorazí v pondělí ráno do kanceláře a začnou se chlubit, kterou část aplikace přes víkend vylepšili.

Kdybys mohl dát svému mladšímu “já”, které právě začíná ve světě IT, doporučení, co by to bylo?

Během své kariéry v IT jsem pracovně navštívil mnoho zemí, kde jsem pochopil, že v Česku jsme zbytečně moc opatrní, a nevěříme si. Přitom patříme k IT špičce ve světě. Doporučení mému mladšímu já tedy je:

“Martine, nespoléhej na pracovní cesty, sbal se a vypadni na delší dobu do zahraničí. Zlepšíš si angličtinu a rozšíříš si obzory.”

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: