Základní tipy, jak efektivně vybalancovat práci a osobní život | VímVíc.cz

Základní tipy, jak efektivně vybalancovat práci a osobní život

20. 01. 2018

Práce je něco, díky čemuž můžeme mít střechu nad hlavou a žít víceméně komfortní život. Nicméně, přestože je práce zásadní, nikdy by se pro nás neměla stát středovým bodem všeho. Zvládáte najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem?

Základní tipy, jak vybalancovat práci a osobní život

Balanc pracovního a osobního života? Chce to hranice

Není žádným překvapením, že abychom pracovali co možná nejlépe, je potřeba dodržovat určitá pravidla. Pravdou ale je, že bychom k tomu neměli přistupovat pouze černo-bíle. Balanc neznamená, že vybudujeme neprostupnou zeď oddělující práci a osobní život. Ideálně bychom se měli snažit práci posuzovat jako velmi důležitou součást našeho života a snažit se do ní osobní život zapojit a naopak. Snažit se obě věci propojit tak, aby společně fungovaly.

V dnešním digitálním a stále online světě je někdy složité najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Často totiž máme výčitky, že jsme pracovali déle, než bylo potřeba a okradli jsme o cenný čas rodinu. Bojíme se určovat, kdy pracujeme a kdy nikoliv, bojíme se, že nám něco uteče nebo, že nebudeme působit na našeho zaměstnavatele dostatečně loajálně. Takové obavy by ale měly jít stranou. Pokud budete dávat vždy na první místo sebe a rodinu, stanete se lepším a spokojenějším člověkem, který bude podávat i lepší výkony, což znamená plus i pro vašeho zaměstnavatele.

Jste spokojeni s vaší výplatou? Podívejte se na platové třídy pro rok 2018.

Uvědomte si, jakou roli hraje práce

Samozřejmě, práce hraje v našich životech zásadní roli. Díky tomu, že tuto myšlenku přijmete, můžete se poměrně znatelně osvobodit. Stačí si vždy říct, co všechno díky vašemu příjmu máte a co si můžete dovolit, místo toho, abyste brali práci jako něco, co musíte přetrpět. Stejně tak se snažte přistupovat i k vašim kolegům. Díky vaší vděčnosti můžete ve firmě vytvořit příjemnější firemní kulturu a celkovou atmosféru. Zkuste váš profesní život a to, co vám dává, více ocenit.

Nebojte se odpojit

Žijeme v propojeném světě, který nikdy nespí. Pokud jsme stále online, nedovolujeme reálnému světu, aby nás pohltil, ale věnujeme se místo toho povrchním věcem dostupných online. Přestože je v dnešní době důležité, být propojeni s lidmi a komunikovat s nimi, chvilkový oddech nám může pomoci uvolnit stres. Dejte si čas od času dovolenou. Ať už je to dovolená ve stylu třítýdenního pobytu s přáteli a rodinou, nebo patnáctiminutová procházka městem. Pomoci může také každodenní, krátká, desetiminutová meditace. Dovolme našemu tělu, aby se znovu nabilo a fungovalo.

Spojení se světem je důležité, ale spojení s tím, co vás bezprostředně obklopuje ještě důležitější.

Vytvořte si denní režim, který budete dodržovat

Stejně, jako si píšete do kalendáře nebo diáře úkoly, vytvořte si také denní režim toho, co plánujete dělat. Pokud se vám podaří vytvořit si silné návyky, jako je třeba to, že budete spát 8 hodin, nebudete kontrolovat e-maily hned po probuzení, budete chodit denně ven, začnete zdravě jíst a cvičit, můžete se potě cítit zdravější, ale hlavně šťastnější. Odrazí se to také na vaší psychice, ve vztazích a kreativitě. Pamatujte na to, že nejúspěšnější lidé na světě mají tyto návyky zvládnuté.

Vyčleňte si čas pro sebe

Přestože je vaše práce důležitá, neměla by pro vás znamenat celý svět. Každý jsme individuál, bez toho jako práci máme a byli jsme jím i tehdy, když jsme žádnou práci neměli. Zaměřte se také na své aktivity a koníčky a celkově věci, které vás dělají šťastnými. Jestli je to procházka parkem, četba knihy, masáž nebo koupel ve vaně, je důležité, vyčlenit si nejméně hodinu týdně, kdy se budete věnovat pouze sami sobě.

Chcete se naučit něco nového? Podívejte se na online kurzy a naučte se třeba cvičit jógu nebo základy programování..

Cestujte, čtěte dobré knihy a věnujte se vašim koníčkům.

V dnešní době mnoho personalistů zajímá i osobní život uchazečů. Jaké knihy čtou, kam a jak cestují anebo jaké jsou jejich koníčky. Přestože to zdánlivě nemá nic společného s danou pozicí, personalisté vědí, proč se na náš osobní život zeptat.

Buďte přítomní, důslední a zodpovědní

Být přítomní znamená, že budete žít daným okamžikem v práci, doma a také ve volném čase. Je důležité vědět, že to, kolik energie a času něčemu dáte, má spojitost s tím, jak moc poté budete úspěšní. Čas, který strávíme se svými nejbližšími by pro nás měl být tím nejdůležitějším. Vytváříme tím totiž momenty, které nám pomohou být poté v práci znovu kreativní a vymýšlet nové cesty k cíli. Takže pamatujte, že to je důvod toho, proč je třeba docílit rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

Chcete si najít novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce a také na seznam recenzí zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců