Jak na výpověď ve zkušební době +VZOR | VímVíc.cz

Jak na výpověď ve zkušební době + Vzor

25. 04. 2019

Zkušební doba se sjednává v pracovních smlouvách, aby chránila nejen zaměstnavatele, ale také zaměstnance. Během této doby mohou obě strany lépe zjistit, zda vše funguje, jak má. Jak to ale je, pokud se rozhodnete ve zkušební době skončit? Případně, co když se vaše pracovní nasazení nelíbí zaměstnavateli? O výpovědi ve zkušební době jsme si pro vás připravila přínosný článek.

Výpověď ve zkušební době

Co je zkušební doba a na jak dlouho se sjednává?

Zkušební doba se dá nazvat také ochrannou lhůtou. Sjednává se z pravidla na tři měsíce, ale například u vrcholových pracovníků bývá i delší. Samovolným rozhodnutím zkušební dobu nelze prodloužit, pokud je ale zaměstnanec například nemocný nebo mu jiné celodenní překážky brání ve výkonu pracovní činnosti, je tu možnost prodloužení.

Zkušební doma může ze zákona trvat maximálně 3 měsíce, u vedoucích pracovníků pak maximálně půl roku.

Ze zákona také platí, že zkušební doba nesmí být delší než doba, na kterou je pracovní poměr uzavřen. Pokud byste tedy dostali smlouvu na dobu určitou na 4 měsíce, zkušební doba může být maximálně 2 měsíce. Pokud jste již zkušební dobu přetáhli, tak si určitě přečtěte náš článek o výpovědi pro rok 2020.

Zkušební doba je zde proto, aby zaměstnanec svou práci lépe poznal a zjistil, zda mu opravdu sedí a zvládá ji. Zaměstnavatel během této doby pro změnu zjišťuje, jak se nový pracovník chová, zda plní svou práci, tak jak je po něm požadováno a podobně.

Sjednání zkušební lhůty umožňuje oběma stranám ověřit si, zda jim bude pracovní poměr vyhovovat.

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Výpověď ve zkušební době funguje jinak nežli klasická výpověď z pracovního poměru. Během zkušební doby můžete vlastně odejít ze dne na den. Zároveň i váš zaměstnavatel se může z minuty na minutu rozhodnout, že s vámi chce pracovní poměr ukončit. Ani jedna ze stran tedy není chráněna žádnou výpovědní lhůtou.

Jak napsat výpověď ve zkušební době?

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době musí být sjednáno písemně, a to nejpozději v den konce zkušební doby. Pokud by výpověď byla protistraně doručena, byť jen den po konci zkušební doby, platí již klasická dvouměsíční výpovědní lhůta. Ukončení pracovního poměru ve zkušební době je velmi jednoduché a většinou si ani jedna strana tohoto pracovně právního vztahu nepotrpí příliš na detaily (jedná se o volnou formu spolupráce, kde nejsou tak přísné důsledky ani pro jednu stranu jako v klasickém zaměstnaneckém poměru).

Častým důvodem k ukončení pracovního poměru ve zkušební době je nesoulad a nenaplnění očekávání jedné ze stran. V dnešní době často zaměstnance práce prostě nebaví a zkusí tak zase něco jiného. Obrovskou výhodou je, že podle zákoníku práce § 66 ani jedna strana nemusí udávat důvody, které vedly k ukončení pracovního poměru a podání výpovědi.

Pokud se rozhodnete pro výpověď ve zkušební době, nemáte vy ani zaměstnavatel povinnost uvádět důvod ukončení pracovního poměru. Mezi důvody odchodu ve zkušební době často patří například neshody s kolegy nebo rozdílná čistá mzda od mzdy slíbené o pohovoru.

Pokud se ale z nového zaměstnání odejít nechystáte, doporučujeme alespoň týden před koncem zkušební doby pohovořit se zaměstnavatelem, zda vše funguje podle jeho představ a ujistit se, že ani on nesmýšlí nad vaším odchodem.

Během zkušební doby můžete zrušit pracovní poměr téměř okamžitě.

Týká se vás přímo téma výpovědi? Pak si určitě přečtěte náš článek Jak si uhlídat finance po odchodu ze zaměstnání a co nejdříve se podívejte na nabídku volných pracovních míst.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo