Víte, jak se připravit na pracovní pohovor ve druhém kole? | VímVíc.cz

Víte, jak se připravit na pracovní pohovor ve druhém kole?

01. 10. 2018

Pokud se na pohovor správně připravíte, nemusí se jednat o vaši noční můru. Může být někdy dokonce příjemný a zábavný. Jak se připravit na pohovor, jaké otázky na něm mohou padnout a co dělat, pokud budete pozváni do druhého kola? Na všechny zmíněné otázky vám přinášíme odpověď.

Víte, jak se připravit na pracovní pohovor ve druhém kole?

Pohovor nemusí být noční můra

Pár dní před pohovorem se vám zdají zlé sny a cítíte bolest břicha? I přesto, že většina lidí považuje pohovor za stresovou situaci, nemusí tomu tak vždy být. V dnešní době, kdy je na úřadu práce evidováno více pracovních pozic, než kolik je nezaměstnanými poptáváno může být skoro až zábavné se o novou pozici ucházet. Nízká míra nezaměstnanosti a rostoucí průměrná mzda také sehrávají velkou roli.

Plno lidí si je na současném trhu práce dle průzkumů svou prací jista a neobávají se ztráty zaměstnání. Naopak pro změnu zaměstnání nebo pozice se rozhodují ti, kteří se zajímají o kariérní růst a chtějí práci, která je konečně bude bavit. Není škoda strávit takového množství času ve firmě, kde se nudíte nebo kde není příjemná atmosféra?

Současná situace na trhu práce nabízí zájemcům o nové zaměstnání množství příležitostí. Své si mohou splnit i ti, kteří touží po kariérním růstu.

Je možná příprava na pohovor, ještě než nastane?

Jednou z důležitých věcí je psychická pohoda. Té docílíte tak, že si den předem nachystáte oblečení, ve kterém se cítíte dobře a které je zároveň vhodné pro pracovní pozici, o kterou se ucházíte. Nemusíte tak na poslední chvíli řešit skvrnu na košili a díru v kalhotách. Oblečení samozřejmě není vše, ale správné šaty a oblek vám dopomohou k tomu, abyste se během pracovního pohovoru cítili dobře a působili sebejistě.

Vyhněte se den před pracovním pohovorem konzumaci alkoholu a naopak udělejte vše proto, aby vás předchozí noc doprovázel klidný spánek. Běžte spát brzo, v místnosti vyvětrejte a další věci o firmě pozdě v noci nezjišťujte. Na pohovor druhý den přijděte včas, ideálně 5 minut předem ohlaste na recepci svůj příchod. Nežvýkejte, vypněte si mobilní telefon, usmívejte se a buďte milý.

Zvolte pohodlné oblečení, které vám pomůže cítit se uvolněně. Na pracovní pohovor přijďte včas, odpočatí a nezapomeňte na slušné vychování.

Jak se připravit na pohovor

Nejdříve si ujasněte, proč se vůbec na danou pozici do konkrétní firmy hlásíte. Je důvodem nespokojenost s předchozím zaměstnavatelem nebo chcete získat více pracovních zkušeností, které nová společnost může nabídnout? Sami si zodpovězte otázku, proč vlastně chcete odejít nebo proč už jste odešli z předchozího zaměstnání.

Můžete si být téměř jisti, že se vás na tuto otázku na pohovoru zeptají. I přes největší možnou nespokojenost nikdy svého předchozího zaměstnavatele nepomlouvejte. Vyvarujte se také výtek směřujících na kolegy nebo nadřízeného.

Součástí pohovoru bude i otázka týkající se odchodu z vašeho předchozího zaměstnání. Nikdy se neuchylte k pomlouvání.

Znáte společnost, do které se hlásíte?

Jednou z nejčastějších rad, jak se připravit na pohovor, je zjistit si co nejvíce o dané společnosti. Nejen, že to bude jedna z otázek na pohovoru, ale i vy sami si ujasníte, pro koho můžete jednou pracovat. Nejlepší možnosti je prozkoumat oficiální webové stránky firmy a klást důraz na historii firmy, jaké produkty či služby nabízí, jaká je vize společnosti a její úspěchy.

Kromě oficiálních zdrojů se zeptejte svých známých, kteří pro firmu pracovali nebo pracují. Nebo jen přátel, kteří se o pozici ucházeli, i přesto že štěstí nakonec neměli. Dokáží vám říci, čemu se vyvarovat. A nezapomeňte také prozkoumat sociální sítě, protože právě ty nabízí pohled do jádra samotné společnosti. Kromě toho, jak se zaměstnanci o své firmě vyjadřují, naleznete na sociálních sítích také recenze. Pokud si navíc můžete zjistit informace o osobě, která povede pohovor, rozhodně takové možnosti využijte.

Zjistěte si co nejvíce informací o dané firmě. Využít můžete oficiálních webových stránek, přátel a sociálních sítí.

Na pohovoru vás často potkají nepříjemné otázky

Otázky typu „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky“ a „Proč bychom si měli vybrat právě vás“ mnoha lidem připadají otravné nebo nepříjemné. Tomu se lze vyhnout tím, že se na ně připravíte. Otázka vás nezaskočí a vy budete působit připraveně a sebevědomě, když na ni bez váhání odpovíte. Rozhodně si ale nevymýšlejte, personalista se vás bude ptát na další otázky tak, aby vaši případnou lež odkryl.

Silné stránky na pohovoru uveďte v závislosti na vaší pracovní pozicí. Tři silné vlastnosti, které jsou pro uchazeče důležité, by vám měly stačit. Připravte se na pracovním pohovoru také na otázku, proč firma potřebuje zrovna vás. Prostě a jednoduše jim dle inzerátu a úkolů v něm zmíněných ukažte, že právě vy jste pro pozici ideální.

Buďte připraveni také na nepříjemné otázky. Nic vás nezaskočí a vy budete v očích personalisty za připraveného a sebevědomého kandidáta.

Projevte během pracovního pohovoru zájem

Další radou, jak se připravit na pracovní pohovor, je projevit zájem. Nebudete se na pohovoru divit, pokud zazní otázka typu „Zajímá vás něco ohledně naší společnosti?.“ Připravte si dvě zvídavé otázky, na které se během pracovního pohovoru zeptáte. Nejlépe v takovém kontextu, že personalista uvidí nejen váš zájem, ale také předchozí práci, kterou jste vynaložili na získání informací o firmě.

Pokud vás zajímavější otázky napadnou až během samotného pohovoru, rozhodně improvizujte a zeptejte se personalistů na to, co vás nejvíce zajímá. Nebojte se vést dialog a zároveň se zajímejte o vše spojené se společností a s vaším novým potenciálním týmem.

Vámi položené otázky mohou odkrýt zájem o společnost a také mohou odpovědět na to, co vás nejvíce zajímá.

Zkouška na pracovním pohovoru

Je velmi pravděpodobné, že vám personalisté položí takovou otázku, která vás vyvede z míry. Není to proto, že byste se jim nelíbili nebo by proti vám měli něco osobního. Chtějí vás jen uvést do stresové situace a pozorovat, jak se v ní budete chovat. Pokud by se vás ale zeptali, kolik vám je, kolik máte dětí, jaký je váš rodinný stav, sexuální orientace či jaké náboženství vyznáváte, zpozorněte. Jedná se o diskriminační otázky, na které se žádný personalista nesmí ptát.

Personalista vám může klást nepříjemné otázky, aby viděl, jak se zachováte ve stresových situacích. Existují ale také diskriminační otázky, na které se žádný zaměstnavatel ptát nesmí.

Které otázky na pohovoru rozhodují?

Pro personalisty je velmi důležité znát skutečnost, proč chcete na dané pozici pracovat. Chtějí vidět zapálení pro věc, ale i to, co můžete společnosti přinést. Výše platu sice není vše, ale je poměrně důležité si finanční ohodnocení ujasnit předem. Věřte, že nejen vy, ale i firma chce znát částku, která pro vás bude optimální. Buďte konkrétní a realističtí. Zjistěte si, jaká je výše platu na obdobných pozicích. Mějte také na paměti, že si po zkušební době nebo po delším čase, kdy za vámi budou stát výsledky, můžete říci o zvýšení platu.

Třetí důležitou otázkou, která může představovat úspěšný pohovor, je otázka týkající se možného nástupu. Dobře si rozmyslete, kdy do firmy můžete nastoupit a vše jim případně vysvětlete. Některé společnosti hledají náhradu na danou pozici okamžitě a nemohou si dovolit čekat.

Připravte si odpovědi na 3 otázky. Proč chcete pro společnost pracovat, jaká je dle vás ideální mzda a kdy můžete na nabízenou pozici nastoupit.

Co vás čeká ve druhém kole pohovoru?

Pokud se vám podařilo udělat na personalistu dojem a pozval vás do druhého kola, neusněte na vavřínech. Je to samozřejmě důvod k oslavě, ještě ale nemáte vyhráno. Zkuste popřemýšlet nad tím, čím jste zaměstnavatele nejspíše zaujali a proč právě vás pozval do druhého kola pohovoru.

Ve druhém kole vás může potkat opravdu cokoliv. Mohou být otestovány vaše profesní dovednosti, celý pohovor bude probíhat v angličtině nebo se zaměstnavatel může ještě jednou přesvědčit o vaší schopnosti zvládat stres. Druhé kolo mohou doprovázet další nepříjemné otázky a není od věci se na ně připravit. Jestliže pohovor povede jiná osoba než v prvním kole, může se vás ptát na stejné otázky. Rozhodně se nenechejte vyvést z míry a ochotně je zodpovězte ještě jednou. Někdy personalisté jen testují vaše totožné odpovědi.

Druhé kolo může být testem vašich předešlých odpovědí a profesních znalostí. Nenechejte se vyvést z míry a buďte klidní.

Na co jste se zapomněli zeptat v prvním kole?

Druhé kolo se přímo nabízí k tomu, abyste se zaměstnavatele zeptali na veškeré nejasnosti. Napadli vás po prvním kole další důležité otázky? Nebojte se zeptat! Druhá strana ocení váš zájem. Není vám něco ohledně pracovní pozice jasné? Jak by vypadal váš tým a jaká je v něm atmosféra? Druhé kolo pohovoru by mělo přesvědčit nejen zaměstnavatele, ale také vás, zda chcete pro firmu opravdu pracovat.

Často je dobré dát na intuici. Pokud vám nadřízený není na pohovoru sympatický, popřemýšlejte, zda je to vážná překážka. Pokud se vám nezdá lokalita jako ideální nebo se vám nelíbí firemní prostory, zpozorněte. Berte v potaz vše, včetně platu, co by vám mohlo novou práci znechutit již během prvních dnů.

Druhé kolo využijte k zodpovězení dalších otázek. Zvažte, zda vám vyhovuje povaha nadřízeného, lokalita společnosti, firemní prostory a atmosféra v týmu.

Druhé kolo pohovoru se může odehrát také v baru

Personalisté nebo potenciální nadřízení mohou druhé kolo pohovoru přesunout mimo prostory kanceláře. Často z toho důvodu, aby viděli vaše chování a spontánní reakce mimo formální prostory. Buďte stále na pozoru a myslete na to, že i na malé chybky druhá strana čeká. Rozhodně se nutně neuchylujte ke sklence alkoholu. Projevy upřímnosti po těchto nápojích mohou mít následně nedozírné následky.

Nejprve nechte objednat osobu, která vede pohovor. Následně si objednejte něco podobného ve stejné cenové relaci. Na závěr poděkujte druhé straně za zajímavé informace, příjemný pohovor a pozvání.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor