Práce načerno: Výhodná ale riziková | VímVíc.cz

Práce načerno: Výhodná ale riziková

07. 09. 2017

Jaké jsou pokuty v případě práce na černo? Kdo práci načerno často vykonává a proč?

Práce načerno: Výhodná ale riziková

Možná už jste někdy vykonávali jednorázovou brigádu, kdy jste dostali peníze na ruku okamžitě po výkonu práce. Měli jste k tomu také sepsanou smlouvu? Že ne? Dejte pozor, pokud by na vás přišli, hrozila by pokuta nejen tomu, kdo vás zaměstnal, ale i vám.

Práce načerno aneb Komu hrozí postih?

Pokud máte nabídku, že budete ve firmě pracovat na zkrácený úvazek s tím, že peníze dostanete každý týden na ruku a nemusíte podepisovat smlouvu, mějte se na pozoru. Jestliže by na vás totiž přišla inspekce práce, hrozí vám za takový melouch pokuta až 100 000 Kč.

Pokuta za práci načerno je až 100 000 Kč. V případě zamlčování totožnosti pak dokonce až 200 000 Kč.

Načerno často pracují například i studenti

Už jste někdy pracovali načerno? Jestli už jste šli někam vypomoci pouze na pár dní, víkend, bez toho, abyste podepsali pracovní smlouvu, pracovali jste načerno. Pamatujte také na to, že jestliže pracujete ve stavebnictví, stane se vám úraz a nemáte podepsanou pracovní smlouvu znamená to, že zaměstnavatel vám nemusí pomoci.

Přestože má zaměstnavatel povinnost nést odpověnost na vašem úrazovém pojištění, jestliže nemáte podepsanou pracovní smlouvu, ničeho se nedovoláte.

Největší pokutu dostane zaměstnavatel

Pokuta pro zaměstnance je hrozivá, pokuta pro zaměstnavatele je ovšem ještě hrozivější. Jestliže totiž inspekce práce odhalí, že zaměstnavatel zaměstnavá zaměstnance načerno, plyne z toho pro něj minimální pokuta 250 000 Kč, maximální pokuta, kterou ovšem zaměstnavatel může dostat je 10 000 000 Kč a to už je opravdu velmi vysoká částka.

Vždy pamatujte na rizika, která při práci načerno hrozí.

Beze smlouvy nevzniká nárok na mzdu

Problémem, který je s prací načerno spojený není jen to, že na vás může přijít inspekce práce a dát vám pokutu. Další věc, na kterou lidé v případě melouchů často zapomínají je také to, že tím, že nemají podepsanou pracovní smlouvu nemají v podstatě nárok na mzdu. Znamená to tedy, že pokud vám zaměstnavatel mzdu nebude chtít vyplatit, nijak ho k tomu nedonutíte stejně jako mu samozřejmě nevzniká povinnost platit za vás důchodové pojištění.

Jaké jsou výhody práce načerno?

Mnozí se domnívají, že budou mít větší výplatu neboť se vyhnout patnáctiprocentnímu zdanění. Tak to ale být rozhodně nemusí. Jediná výhoda, která z toho pravděpodobně plyne je to, že jsou většinou dohodnuty peníze na ruku velmi brzo po výkonu práce.

Nic z toho vám ale není garantováno a vždy pamatujte na to, že práce načerno je nebezpečný špás.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života Ze života firem a kanceláří