Nejlepší program na úpravu fotek zdarma? | VímVíc.cz

Nejlepší program na úpravu fotek zdarma?

03. 02. 2020

Rádi fotíte, ale fotky se vám v porovnání s jinými zdají v něčem jiné? Odpověď je snadná. S největší pravděpodobností jsou upraveny v kvalitním programu na editování fotek. Aplikací pro úpravu obrázku existuje nespočet. Jak ale vybrat ten správný? Pokud se fotografováním neživíte, nejspíš se obejdete bez placených profesionálních editorů. Jestli ovšem děláte alespoň občas zakázky z domova, tak byste se měli porozhlédnout po placených programech. V tomto článku vám představíme program na úpravu fotek, který bude splňovat i náročnější požadavky, a navíc je zdarma!

Nejlepší program na úpravu fotek zdarma?

Úprava fotek online

Můžete být sebelepší fotograf s fotoaparátem za několik desítek tisíc. Přesto se vám občas na snímku něco nezdá. Vaše fotky mohou jistě být i o něco lepší. Chcete, aby byla ostřejší, světlejší, aby bylo výraznější nebe? V dnešní době moderních technologií to není žádný problém. Přidaná hodnota digitálních fotografií spočívá v tom, že se dají následně upravit. K tomu slouží programy na úpravu fotek. Ty jsou ale často placené. Existují však i typy, které jsou zdarma. To není důvod k tomu, být k nim skeptický. Levný nebo neplacený program na úpravu fotek automaticky neznamená špatný program.

Program na úpravu fotek zdarma

Programů na úpravu fotografií existuje velké množství a může být problém se v nich vyznat. A než byste je všechny, nebo alespoň několik z nich vyzkoušeli, mohlo by se také stát, že by vás k úpravě fotek, nebo dokonce k samotnému fotografování přešla chuť. Tomu můžete nyní předejít. Snad nejlepším online programem na úpravu fotek, který je zdarma, je Polarr. Svědčí o tom i fakt, že je Polarr nejvyužívanějším editorem fotek online. Tento program doporučují i profesionální fotografové a mnohdy si ho nemůžou vynachválit. Polarr ale samozřejmě není jediným dostupným programem na úpravu fotek zdarma. Dalšími alternativami mohou být například Photopea, Pixlr, Fotor, nebo Aviary.

Seznamte se s programem Polarr

Ať už se ve focení považujete za profesionála, nadšence či úplného laika, je tento program určený i vám. Je totiž srozumitelný, lehce pochopitelný a ovladatelný, přehledný. Obsahuje všemožné funkce, jež může i náročnější uživatel potřebovat nebo funkce, které jste u jiných editorů postrádali. Nabízí pokročilé úpravy, tudíž si v něm přijdou na své profesionálové. Zároveň z něj nebudou úplní začátečníci vyjukaní, neboť je program nezahltí přílišným množstvím nových informací, v nichž se laik kolikrát nevyzná.

Varianty softwaru Polarr

Tento program je volně dostupný na internetu – jak online, tak ke stažení. Můžete ho ale využívat hned několika možnými způsoby. A to jak off-line, tak i online. Polarr lze použít:

  • Jako online aplikaci přímo na webu
  • Stažený off-line
  • Jako rozšíření v rámci prohlížeče Google Chrome
  • Jako aplikaci v chytrém mobilu

Pokud chcete vyzkoušet online verzi na webu, stačí zadat do vyhledávače název programu a otevřít příslušný odkaz. Otevře se vám rovnou program Polarr a můžete začít s úpravou vašich snímků. Nebo si můžete software stáhnou do vašeho počítače či mobilu. Existuje i varianta s názvem Chrome OS, což je rozšíření v rámci prohlížeče Google Chrome.

Je daný program na úpravu fotek zdarma?

Základní verze programu Polarr je bezplatná. Lze si ale připlatit jeho rozšířenou verzi. Pokud se vaše schopnosti v oblasti úprav fotografií posunuly na vyšší level, nebo vám připadá nabídka neplacených funkcí nedostačující, můžete do vylepšené verze zainvestovat. Placená profesionální verze programu Polarr vás v tomto případě vyjde na 499 korun za rok. Tudíž se jedná stále o částku přijatelnou, v porovnání s konkurenčními softwary typu Lightroom, nebo Photoshop. Neplacená verze je však ve většině případů zcela dostačující.

Kde takový program funguje?

Pokud máte obavu, že doma tento software nezprovozníte, nebo vás bude zlobit, jelikož nemáte novější počítač, nemusíte se bát. Program ovšem často prochází aktualizacemi, takže se jeho podoba určitým způsobem mění. Například v rozmístění ikon na obrazovce. Poslední verze Polarru je aktualizovaná na Windows 10. Jestliže máte starší sytém Windows, konkrétně sedm a osm, tento program bude fungovat i tam.

Polarr můžete zprovoznit na těchto platformách:

  • Windows
  • Mac OS X
  • Linux
  • Android
  • iOS
  • BlacBerry

Editační nástroje k úpravě fotek

Jak už bylo řečeno, program Polarr je vhodný téměř pro jakéhokoliv fotografa. Nabízí uživatelům množství základních i pokročilých funkcí k úpravě fotek. Pro naprosto základní úpravy lze využít nastavení teploty, barev, jasu, expozice, nebo můžete fotku doostřit, či přidat vinětaci. K fotce můžete přidat i podpis, efekt, nebo si z obrázků vytvořit koláž dle vlastního vkusu.

Ale nechybí také například retušování obličeje. Právě tato funkce je v dnešní době velmi populární a vyhledávaná. Ne všechny neplacené programy k úpravě fotografií je totiž nabízejí. Polarr vám ji však poskytne. Zvlášť v posledních několika letech, kdy se do obliby dostaly sociální sítě jako Instagram a Facebook, kladou lidé na retušování větší důraz. A s ním pochopitelně přicházejí i vyšší nároky. Kolikrát nestačí snímek překrýt pouhým filtrem. K odstranění nedostatků pleti, ale i jiných nedokonalostí a vad slouží speciální funkce.

Má program k úpravám fotek nějaké nedostatky?

Nikdo není dokonalý. Tato slavná filmová věta bohužel platí i u nejlépe hodnoceného, nejoblíbenějšího a nejvíce používaného softwaru na úpravu fotek. Ale nemusíte být zklamaní předem. Víceméně se jedná jen o drobné detaily, bez nichž se větší část uživatelů bez problému obejde, nebo je odbude mávnutím ruky. Problémem programu Polarr je takový, že nedokáže pracovat se snímky ve formátu raw. Respektive takovýto snímek do programu můžete vložit, Polarr ho otevře, ale sám od sebe ho převede do formátu jpg. V tom samém formátu, tedy v jpg, také fotku uloží. Další, byť už menší nevýhodou je, že program neustále nabízí svou placenou verzi. Ale nemusíte mít obavy, úprava fotek zdarma bude fungovat dále.

Ale aby vás nevýhody editačního programu neodradily, dá se říct, že u Polarru s jistotou převažují silné stránky nad slabými. Jeho asi nejvýraznější přidanou hodnou je schopnost ukládat fotografie v původní kvalitě. Oproti tomu konkurenční programy na úpravu fotek vylepšeným snímkům často kvalitu ubírá.

Jak program na úpravu fotek používat?

Software na editaci fotografií je velice jednoduchý a přehledný, přesto velmi efektivní. I naprosto nezkušený fotograf, který předtím s podobným programem nepřišel do styku, se v něm rychle zorientuje a naučí se s ním pracovat. V systému fotograf pracuje pomocí několika záložek, ty skrývají další ikony, které jsou srozumitelně popsané. Vystačíte si tedy pouze s klikáním a „šoupáním“. Například při zvyšování či snižování expozice měníte hodnotu pomocí posouvání čárky na příslušné stupnici.

Než ovšem začnete se samotnými úpravami, musíte do programu pochopitelně nahrát vámi zvolený soubor fotek. Je možné do něj nahrát více fotek najedou a ty potom samostatně upravovat, nebo s ním dále pracovat.

  1. Otevřete si ve vašem webovém prohlížeči program k úpravě fotek.
  2. Nahrajte do programu vámi zvolenou fotku (kliknutím na možnost ve středu obrazovky)
  3. Můžete začít s úpravami!

Jak na základní úpravy v programu?

Když už máte fotografii nahranou, můžete se pustit do editování. Jestliže jste ale z množství záložek ohromení či zmatení, nebo vykolejení z různorodé nabídky funkcí, možná není od věci začít tím nejzákladnějším. Tedy tím nejdůležitějším u každé fotky. A to je světlo a barva. Stačí zvolit příslušnou záložku s názvem světlo a rozbalí se vám bohatá nabídka.

Úprava světla

Pomocí manipulace s kurzorem můžete zvolit vám vyhovující míru expozice, nebo přidat jas. Na fotce uprostřed obrazovky se vždy ukazuje vzhled fotky při právě prováděných změnách. Můžete si však také prohlédnout neupravený snímek, a to, když kliknete na ikonu v pravém dolním rohu.

Dále by vám mohly přijít užitečné funkce Highlights, Blacks a Dehaze. Ikona Highlights vám pomůže zvýraznit světlé tóny na fotce. Naopak funkce Blacks zvýrazní ty tmavém. Dále v záložce světlo naleznete možnost přidávání a ubírání stínů. Velice zajímavá je ikona s názvem Dehaze. Ta může dodat vaší fotce scházející šmrnc. Dala by se popsat jako takový odstraňovač oparu. Pomocí této funkce můžete vytáhnout nebe do jiné dimenze. Po aplikaci může být z šedé oblohy před deštěm rázem blankytně modrá.

Úprava barev

Další základní a podstatnou položkou pro úpravu fotky jsou barvy. Díky nim můžete snímek udělat veselejší, bledější, nebo ho sladit do jednoho odstínu. V této záložce můžete zvýraznit různé barvy, přidat či ubrat na sytosti a živosti. Na snímku můžete také posouváním ikony měnit teplejší (žluté) a chladnější (modré) tóny.

Zaměření na detaily

Pokud se vám fotku nepodařilo vyfotit úplně ostře a z nějakého důvodu je mírně rozmazaná, stále se s tím dá něco dělat. V záložce detailů totiž najdete funkci zaostření. A po rozklepaných rukou nebude ani památky. V té samé záložce se nachází ještě tak zvaná vinětace. S tou se doporučuje zacházet decentně, jelikož udělá snímku tmavší rohy, ale opticky zaměří vaši pozornost na střed fotografie.

Úprava obličeje v programu

V pravém sloupci se nachází ikona s obličejem, pod kterou se nachází vše potřebné pro vylepšení portrétu nějaké osoby. Pokud se vám například člověk na fotce jeví jako málo usměvavý, pomocí ikony smile mu vytáhnete koutky nahoru. S tím může jít ruku v ruce bělení zubů. Opticky zajímavá je funkce na úpravu očí. Díky ní můžete pohled zesvětlit a ztmavit. Když do očí dostanete světlo, více září a jsou výraznější. Záložka rovněž nabízí zvětšení očí, zeštíhlení brady nebo rovnou celého obličeje.

Značný efekt se dostaví také při použití funkce na vyhlazení vrásek. Vyretušovat také můžete drobné nedostatky pleti. Zároveň ale můžete dodat obličeji sytost, nebo ho naopak udělat pobledlým. Zajímá je také funkce štětec. Ta slouží k lokálním úpravám fotek. Pomocí štětce na fotce zabarvíte část, kterou byste chtěli upravit. Poté už jí dle svého uvážení dodáte barvu nebo ji třeba zesvětlíte. Zbytek fotky, tedy místa neoznačená pomocí štětce, zůstanou v původním stavu.

Ukládání fotek v tomto programu

Jestliže jste s úpravami fotky skončili a s výsledkem jste spokojení, nezbývá než výsledek uložit. Tak učiníte kliknutím na ikonu v pravém horním rohu. V programu Polarr si můžete nastavit, v jaké kvalitě a velikosti chcete obrázek uložit. Pokud si s něčím nebudete jistí, můžete si prohlédnout YouTube kanál Polarr, kde naleznete nespočet videí na téma úpravy fotek.

Tip: Přivezte si z dovolené nejen zásobu fotek, ale i vitamín D, nezbytný pro správné fungování organismu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená