Kdy je Valentýn 2020 a jak ho slavit? | VímVíc.cz

Kdy je Valentýn 2020 a jak tento americký svátek slavit?

11. 09. 2019
Kdy je Valentýn, americký svátek,svatý Valentýn večeře

Den svatého Valentýna je dnem oslav lásky a náklonnosti mezi páry. Po roce 1989 začal Valentýn pomalu přebírat štafetu od režimem zprofanovaného 1. Máje a slavit se i u nás. Snad částečně i kvůli marketingovému tlaku obchodníků si ho dnes neodpustí zhruba dvě třetiny Čechů. Lidem, kteří ho slavit odmítají, buď chybí partner, nebo vůle podporovat „americký komerční svátek“. Věřte nebo ne, Valentýn nepochází z Ameriky, ač se tam těší velké oblibě. Kde se vzal, kdy bude a jak ho slavit?

Kdy je Valentýn 2020 a jak ho slavit

Valentýn tradičně připadá na 14. února. V roce 2020 to bude pátek, což ocení každý pár, který má v plánu ponocovat. Jak je tomu u všech slavnostních příležitostí, i svátek zamilovaných se slaví buď s nadšením, nebo z donucení. V prvním případě se oslavy klidně mohou natáhnout na celý den. Spousta párů začíná snídaní do postele, odpoledne se obdaruje čokoládkami a květinami a večer vyrazí na večeři, do kina, nebo třeba do divadla. Pokud jde jen o povinnost, na kterou se jeden, nebo oba druzi netěší, většinou se to odbude jen bonboniérou nebo přáníčkem.

Valentýnka a další tradice ve světě

Že si americké děti ve školách dávají valentýnky, víme všichni z filmů a seriálů, ale věděli jste, že valentýnky jsou velmi populární také v Dánsku a Norsku? Tradice zde má poněkud originálnější ráz. Muži vymýšlí vtipné veršované valentýnky, tzv. „Gaekkebrev“, které dávají ženám anonymně. Básničky ale skrývají indicie v podobě počtu písmen jmen autorů. Ženy následně hádají, kdo jim valentýnku napsal.

Pokud to uhodnou do Velikonoc, vyslouží si tím od mužů vajíčko. Když na to ale nepřijdou, musí dát vajíčko autorům valentýnek, kteří se právě na Velikonoce ke svému dílu přiznají.

Například v Japonsku se na rozdíl od mnoha jiných zemí na oslavy Dne svatého Valentýna těší především muži. Je to totiž den, kdy mají ženy příležitost jim vyjádřit lásku, či úctu. Většinou to dělají prostřednictvím darování čokolád. Není překvapením, že za vznikem svátku stojí japonský cukrovinkový průmysl. Dají se koupit dokonce i různé čokolády, které symbolizují odlišné vztahy mezi muži a ženami.

A aby ženy nepřišly zkrátka, obchodníci přišli v 80. letech ještě s jedním svátkem. Bílý den, který se slaví 14. března je naopak dnem, kdy muži obdarovávají ženy. Čokolády bývají doplněny ještě oblečením, spodním prádlem, či šperky. Je zvykem, že dárky, které dávají muži ženám bývají zhruba třikrát dražší než ty, které sami obdrželi na Valentýna.

Kdy je Valentýn, americký svátek,svatý Valentýn večeře

Svatý Valentýn - kdo že to vlastně byl?

O svatém Valentinovi se obvykle dozvídáme, že vykonal řadu romantických skutků. Vyléčil slepou dívku, do které byl zamilován, tajně oddával milenecké páry a doporučoval mužům, aby nechodili do války a místo toho zůstávali doma se ženami. Také je mu připisováno, že pozoroval oknem vězení římské orgie o svátku Lupercalií a hříšníkům posílal po holubech psaní, ve kterých je od činů zrazoval. Je to všechno pravda?

Ve skutečnosti máme o Valentinovi jen velmi nepřesné informace. Jméno Valentin bylo v pozdním starověku velice populární a patřilo hned dvěma světcům, jejichž příběhy pravděpodobně časem splynuly v jeden. S romantickou láskou a 14. únorem spojil jméno Valentina až básník Chaucer ve 14. století.

Svátek sv. Valentýna se ve velkém začal slavit v Americe i v Anglii kolem 18. století a spočíval především v předávání malých dárků a přáníček. Další pověstí je, že za tradici s přáníčky může Esther A. Howlandová z Massachusetts, která v 19. století tvořila a prodávala ručně vyráběná krajkami zdobená přáníčka na drahém papíře.

Jak slavit Valentýna originálně

My v Čechách se nedržíme žádných striktních tradic, a tak si svátek můžeme oslavit podle svého. Pokud vás bonboniéry a růže omrzely, přinášíme pár tipů na neotřelé způsoby, kterými můžete dát svému vyvolenému, nebo vyvolené najevo náklonnost.

  • Pošimrejte svoje kreativní já a složte básničku, nebo píseň.
  • Poschovávejte polovičce do kapes bonbony nebo romantické vzkazy.
  • Vytvořte fotoalbum vašich společných zážitků.
  • Dárek schovejte a vytvořte plánek, nebo hádanky podle kterého si ho bude muset najít.
  • Překvapte tím, že v domácnosti uděláte něco, co už delší dobu odkládáte. I spravená polička či natřený plot může být romantickým gestem.
  • Pořiďte koupelovou bombu (nejlepší mají v Lushi) a dejte si spolu vanu. Večer můžete zakončit třeba masáží.

Pokud toužíte po nějakém dobrodružném zážitku, můžeme doporučit například valentýnskou únikovou hru, projížďku na bobové dráze, nebo bowling. Mezi klasiky zase patří kino, divadlo, koncert, či galerie. Obecným pravidlem je dělat to, co máte oba rádi a co si užijete. A pokud máte chuť zůstat doma a pustit si vaši oblíbenou komedii, nemusíte si to vůbec vyčítat. Konec konců i Valentýn je den jako každý jiný.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře