Jak se zbavit octomilek? | VímVíc.cz

Jak se zbavit octomilek?

13. 11. 2019

Dnes se Vám pokusíme pomoct zachránit Vaši domácnost před octomilkami, škůdci, kteří často trápí naše domovy. Pokud Vás toto neštěstí ještě nepotkalo, patříte k těm šťastnějším, ale u většiny z nás se už octomilky doma objevily a nebylo zrovna jednoduché se jich zbavit a nebo jsme jednoduše počkali, až octomilky zmizí samy. V článku naleznete tipy, jak se co nejrychleji a nejúčinněji octomilek zbavit.

Octomilka - octomilky v domácnosti, hmyz, škůdci

Octomilky, hmyz v bytě

Prvně bychom si měli říct, kdo ty octomilky vlastně jsou. Octomilka je dvoukřídlý hmyz, v České republice se setkáme hlavně s octomilkou obecnou. Octomilkám je také přezdíváno banánová, octová, vinná, aj. muška. Těmito přízvisky se nám také odhaluje, kde nejčastěji octomilky nalezneme. Octomilky se nejčastěji vyskytují na zralém, přezrálém nebo shnilém, hnijícím ovoci.

Octomilka - octomilky v domácnosti, hmyz, škůdci

Octomilky jsou malý dvoukřídlý hmyz. Jsou světle žlutě, načervenale hnědě nebo černě zbarvené a mají červené oči. Octomilky jsou vzrůstem velmi malé, obvykle měří 2 - 4 mm. Například ale havajské druhy octomilek mohou být i větší než moucha domácí. U nás se ale setkáme jen s těmi drobnými druhy.

Octomilky se množí velmi rychle právě např. v rozkládajícím se ovoci a dalších potravinách. Oplodněné samičky octomilek mohou denně naklást desítky vajíček. Líhnutí octomilek obvykle trvá v rozmezí týdne až dvou měsíců, záleží na mnoha faktorech: na teplotě, potravě a kondici samičky.

Octomilky jako vědecká pomůcka

Octomilky jsou hojně využívány v laboratořích a vědeckých pracovištích. Důvodem je jejich velmi rychlé množení a snadné umělé rozmnožování. Největší slávu jim přinesl Thomas Morgan, americký genetik. Tento Američan právě za pomoci octomilek zkoumal genetické mutace. Thomas Morgan za tento výzkum získal v roce 1933 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství, a to za určení chromozómů jako nositelů dědičnosti genů.

Jak se octomilky do našich domovů dostávají?

Základem je udržovat Vaši domácnosti, Vaši kuchyň, spíž a další místa, kde uchováváte potraviny, v absolutní čistotě. Všechno nahnilé ovoce okamžitě vyhazujte, zralé ovoce ihned zkonzumujte, vynášejte pravidelně odpadkový koš, umývejte kuchyňské podlahy, kuchyňskou linku, nenechávejte na lince nedojedené zbytky jídla, neskladujte na kuchyňské lince šťávy a džusy, apod. Stačí den nepozornosti - nepořádku a octomilky se u Vás doma na nějaký čas zabydlí.

Ale, ani pokud budete Vaši domácnost udržovat v čistotě a doma budete mít jen čerstvé ovoce a potraviny v pořádku, není jisté, že Vám nálet octomilek nehrozí. Stačí například, aby Vám octomilka do bytu vlétla oknem, nakladla vajíčka a postupně se Vám doma budou množit a poté bude velmi obtížné se jich definitivně zbavit. Největší invaze octomilek můžeme očekávat na konci léta a na začátku podzimu, ale ani ostatní roční období nejsou před octomilkami chráněna.

Dalším místem, kde se octomilky hojně množí, jsou bytově květiny a jejich hlína. Bytové rostliny nesmíte přelévat, jinak Vám hrozí riziko, že se Vám v květináčích a okolo zabydlí octomilky. Poté bude jen otázkou času, než naleznou cestu i do Vaší kuchyně a spíže.

Octomilky si můžete domů přinést na ovoci a potravinách zakoupených v obchodě. Octomilky se Vám následně doma vylíhnou, množí a Vy se budete muset pustit do hubení tohoto hmyzu. Tyto mušky umí být neskonale vlezlé, kdy Vám poletují okolo jídla, okolo vaření, okolo návštěvy a doopravdy to nevypadá dobře, pokud se Vám tento hmyz po domácnosti pohybuje, poletuje.

TIpy, jak se octomilek zaručeně zbavíte

Pokud dodržíte pravidla okolo uklizené a čisté domácnosti a octomilky se ve Vaší domácnosti stejně objeví, doporučujeme Vám podniknout okamžité kroky k jejich vyhubení. Níže Vás seznámíme s těmi nejzákladnějšími, i s těmi způsoby, jakými se již naše babičky octomilek zbavovaly. Nejrychlejší a nejúčinnější způsob, jak se octomilek zbavit, je tyto tipy kombinovat.

  1. Mucholapky
  2. Spreje a chemie proti hmyzu
  3. Vysavač
  4. Kreativní homemade pasti na octomilky
  5. Masožravé rostliny, aj.

Toto jsou nejčastější a nejdoporučovanější způsoby, jakými se můžete sami zbavit octomilek. Mucholapky jsou jasné a pokud doma máte doopravdy velké množství octomilek, můžete si být jistí, že i na mucholapky se některé octomilky přilepí. Spreje a další chemie proti hmyzu, škůdcům a octomilkám octomilky okamžitě zabijí. Jen si musíte dávat pozor, kam takovýto sprej stříkáte. Nemůžete ho stříkat přímo na potraviny a plochy, kam sprej budete stříkat, je poté potřeba velmi důkladně vyčistit.

Tip: Vše potřebné nabízí například akční leták Bauhaus, a to i ve výhodných nabídkách a za dostupné cenové nabídky.

Dalším, velmi často doporučovaným způsobem, jak se octomilek zbavit, je vysavač. Vidíte-li někde hejno octomilek, kde nehrozí, že byste do vysavače vtáhli nechtěné předměty, směle do toho. Vysavač Vám takto může prokázat obrovskou službu. Za zkoušku to stojí.

Už naše babičky věděly, že se na octomilky dá nastražit past, do které se většinou chytnou. Vezměte nějakou misku, hrníček, plastovou krabičku a nalijte do ní ocet, šťávu nebo například trochu červeného vína. Poté tuto nádobu zabalte do fólie nebo nad ní utáhněte mikroténový pytlík. Do pytlíku udělejte jehlou, párátkem několik dírek. Octomilky si totiž vlezou dovnitř Vaší pasti, ale už se nikdy nedostanou ven. Udělejte tento pokus a zjistěte, zda funguje.

Poslední možností je koupě masožravé rostliny, která octomilky ve Vašem bytě také s jistotou zlikviduje. Ale vzhledem k tomu, že pěstování masožravých rostlin je poměrně náročné, nemyslíme si, že by toto řešení bylo vhodné pro všechny.

Udržujte si svou domácnost čistou, uklizenou, neskladujte zkažené potraviny a pokud by se u Vás doma i tak octomilky objevily, doufáme, že teď už s nimi dokážete zatočit.

Tip: Další vychytávky, které vám v kuchyni usnadní život, najdete na e-shopu Tescoma. Slevové kupóny Tescoma vám umožní pořídit si kuchyyňské vybavení za bezkonkurenční ceny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: